KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a Japán-tengeren (videó)

Moszkva és Peking a héten nagyszabású haditengerészeti gyakorlatot tartott a Japán-tengeren – jelentette be az orosz csendes-óceáni flotta vasárnap újságíróknak adott nyilatkozatban. A háromnapos gyakorlaton számos tevékenységet végeztek, köztük közös lőgyakorlatokat, szimulált tengeri csatát és légvédelmi gyakorlatot.

Az „Észak/Kooperáció-2023” gyakorlatot július 20-23. között tartották – közölte a flotta sajtószolgálata. Két orosz tengeralattjáró-elhárító harci fregatt és két kínai romboló, valamint egy pár orosz korvett és egy pár kínai őrhajó vett részt rajta, számos támogató hajó mellett – áll a közleményben.

A gyakorlaton a két nemzet összesen 30 repülőgépe is részt vett – közölte a flotta, hozzátéve, hogy ezek között voltak tengeralattjáró-elhárító repülőgépek és helikopterek, elfogó repülőgépek és más tengeri repülőgépek. A két nemzet haditengerészeti csoportjai mintegy 20 harci feladatban vettek részt a gyakorlatok során – tették hozzá.

A gyakorlatok célja „az Orosz Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti haditengerészeti együttműködés megerősítése, valamint a béke és stabilitás fenntartása volt az ázsiai-csendes-óceáni térségben” – áll a közleményben.

Az orosz védelmi minisztérium egy rövid videót is közzétett a gyakorlatról, amelyen orosz vadászgépek és stratégiai Tu-95MS bombázók vesznek részt a gyakorlaton, valamint orosz csatahajók is lőgyakorlatot tartanak.

A gyakorlatok Vlagyimir Putyin orosz elnök októberi kínai látogatását előzték meg. Hszi Csin-ping kínai elnök meghívta orosz kollégáját Pekingbe márciusi moszkvai állami látogatása során, amelyen a két vezető megállapodást írt alá arról, hogy az országaik közötti kapcsolatok az együttműködés „új korszakába” lépnek.

Márciusban Putyin a két nemzet közötti kapcsolatokat a hidegháború korabeli államközi szövetségekhez képest „magasabb rendű” együttműködési formának nevezte. Moszkva és Peking akkor megállapodott abban, hogy „rendszeresen közös tengeri és légi járőrözést és közös gyakorlatokat tartanak”, minden rendelkezésre álló kétoldalú eszköz segítségével fejlesztik a katonai tapasztalatcserét és együttműködést, és növelik a fegyveres erőik közötti kölcsönös bizalmat.

Ez is érdekelheti:  NATO: Washingtonban megkezdődött a 75. évfordulós csúcstalálkozó

Hszi az Oroszországgal való kapcsolatokat „Kína alapvető érdekei alapján hozott stratégiai döntésnek” nevezte.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: hadihajók / Fotó:  Orosz Védelmi Minisztérium

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük