KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lázadnak az ukrán kamionosok a mozgósítási törvény ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Több tucat kamion zárta el a Kijevet Odessza kikötőjével összekötő kulcsfontosságú autópályát szombaton.

Szombaton nagyszabású tüntetéseket szerveztek az ukrán kamionosok az ország új mozgósítási törvénye ellen – írja a Strana.ua. A május 18-án életbe lépett új jogszabály szerint a sofőröket is besorozhatják a hadseregbe, amint külföldről visszatérnek Ukrajnába.

„Szükségünk van a tartalékosokra” – mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken egy, az AFP-nek adott interjúban, az ország hadseregének megerősítése érdekében hozott intézkedéseket magyarázva. Kijev dandárjainak „nagy része” „üres” (azaz meghaltak a katonák – szerk.), ami nem teszi lehetővé a csapatok „normális rotációját” – panaszkodott Zelenszkij.

Teherautók tucatjai torlaszolták el azt a kulcsfontosságú autópályát, amely az ukrán fővárost, Kijevet és Odessza kikötővárost köti össze – jelentette pénteken a Strana.

A tiltakozás egyik résztvevője által a Telegramon közzétett videó szerint a sofőrök Ukrajna egész területéről érkeztek, Kijev, Odessza, Nyikolajev, Vinnicza, Cserkasszi, Ivano-Frankovszk, Csernigov és más városokból is.

A kamionsofőr elmondta, hogy ő és társai azért rendezték ezt a tiltakozó megmozdulást, hogy felhívják a közvélemény figyelmét – ahogy fogalmazott – „a féllegális zelenszki hatóságok drákói törvényeire”.

Zelenszkij nem volt hajlandó megtartani a március végére tervezett elnökválasztást, arra hivatkozva, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt hadiállapot van érvényben az országban. Ötéves hivatali ideje holnap, május 20-án jár le.

Az Ukrán Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetsége a múlt hónapban arról számolt be, hogy több kamionost is elraboltak a sorozótisztek Kárpátalján, amikor az EU-ból ukrán területre értek. A szervezet közölte, hogy a kormányhoz fordult, kérve ennek a gyakorlatnak a megszüntetését, arra hivatkozva, hogy a teherszállítás létfontosságú tevékenység az ország gazdasága számára.

Egy ukrán fuvarozó cég meg nem nevezett képviselője május elején a Strana.ua portálnak elmondta, hogy egyre több az olyan eset, amikor a sofőrök az EU-ba való átkelés után otthagyják teherautóikat, és elmenekülnek, hogy elkerüljék a mozgósítást. Egyesek kifejezetten emiatt szereznek kamionsofőr-engedélyt.

Ez is érdekelheti:  Őrizetbe vették Óbuda baloldali alpolgármesterét

Zelenszkij áprilisban írt alá az új mozgósítási törvényt az országában a fronton tapasztalt emberhiány miatt. A jogszabály 27-ről 25 éves korra csökkenti a sorkötelezettségi korhatárt, ezzel jelentősen kibővítve a sorozótisztek hatáskörét, és különféle korlátozásokat vezet be a hadkötelezettekkel szemben.

A múlt hónap végén Szergej Sojgu akkori orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán hadsereg veszteségei az év eleje óta már meghaladták a 111 ezer főt.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: ukrán kamionok / Fotó: © AFP / Yuriy Dyachyshyn

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük