KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megerősítve: életét vesztette az iráni elnök

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az iráni állami média megerősítette, hogy Ebrahim Raisi elnök meghalt az ország északnyugati, kelet-azerbajdzsáni tartományában történt helikopterbalesetben. Teljes kísérete, köztük Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter és Malek Rahmati kelet-azerbajdzsáni kormányzó is életét vesztette – közölte a Press TV, amit a Russia Today idézett.

Az államfő a határvidékre utazott, miután szombaton csatlakozott Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökhöz, hogy felavasson egy gátat. Raiszi ígéretet tett arra, hogy évente legalább egyszer Irán mind a 30 tartományába ellátogat, így járva rendszeresen az országot.

A „kényszerleszállásról” szóló hírek már korábban, vasárnap keringeni kezdtek, az iráni állami média Ahmad Vahidi belügyminisztert idézte. Az IRNA médiaorgánum szerint ködös volt az időjárás azon a területen, ahol az elnöki helikopter feltehetően lezuhant.

A média szerint Raisi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopterrel utazott. A keresési műveletet nehezítette a rossz látási viszony és a terület járhatatlansága – írta az IRNA. Bár a jelentések szerint a mentőcsapatok az esetet követő egy órán belül megindították a keresési műveletet, a kedvezőtlen időjárási körülmények hátráltatták a folyamatot.

A média szerint Raisi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopteren utazott. A mentőknek végül török megfigyelő drónok segítségével hétfőn reggel sikerült lokalizálniuk a baleset helyszínét. A roncsot egy hegyoldal erdős részén fedezték fel. A repülőgép súlyosan megrongálódott és elszenesedett. Túlélőknek nem volt nyoma – közölte az iráni Vörös Félhold Társaság.

Raisi halálával várhatóan Mohammad Mokhber első alelnök lép hivatalba Irán ideiglenes vezetőjeként.

Ez is érdekelheti:  Levédia krónikása: Melyek az orosz fél tárgyalási feltételei?

A köztársaság konzervatív szárnyának képviselőjét, Raisit 2021-ben választották meg ismét. Mielőtt átvette volna Irán legfőbb tisztségét, az 1980-as és 1990-es években Teheránban az ügyész és helyettes ügyészi ranglétrán egészen a főügyészi, majd a főbírói székig küzdötte fel magát, majd ezt követően lett Irán elnöke.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Ebrahim Raisi iráni elnök. © Iráni elnökség/Getty Images

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Megerősítve: életét vesztette az iráni elnök

  1. A kötelékben repülő két másik helikopter – nyilván az elnök védelmére szolgált – semmit nem vett észre az elnöki gép eltünéséből… Hihetetlen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük