KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva reagált arra, hogy az EU újabb orosz hírügynökségeket tiltott be

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz Állami Duma elnöke azzal vádolta az EU-t, hogy cenzúrázza az alternatív véleményeket és korlátozza a szólásszabadságot, azzal a céllal, hogy megtévessze a polgárokat.

Vjacseszlav Vologyin az orosz médiaorgánumokat érintő legutóbbi brüsszeli tiltást kommentálta, amely ellenintézkedésekre figyelmeztetett a moszkvai külügyminisztériumból.

Ez is érdekelheti:  Újabb orosz hírügynökségeket tilt be az Európai Unió

Pénteken az Európai Tanács bejelentette, hogy felfüggeszti további négy médiaszervezet műsorszolgáltatási tevékenységét, arra hivatkozva, hogy azok „orosz propagandát terjesztenek és támogatnak”.

A feketelistán szerepel a RIA Novosztyi hírügynökség, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta című újságok, valamint a csehországi székhelyű Európa Hangja portál.

Szombaton a Telegramon írt Vologyin a lépést úgy jellemezte, hogy az EU „az objektív és megbízható információkhoz való hozzáférés elzárását” kívánja demonstrálni a tagállamok lakosai előtt.

A törvényhozó szerint

„a kettős mérce politikája az európai struktúrák szerves részévé vált”, mivel azok „csak beszélnek a szólásszabadságról, de a valóságban nem tolerálják azt”.

A brüsszeli tisztviselőknek nincsenek érveik arra, hogy meggyőzzék az uniós polgárokat arról, hogy igazuk van, és amint problémát látnak, egyszerűen blokkolnak „minden alternatív nézőpontot, megsemmisítik a szólásszabadságot, és megsértik az információk szabad terjesztéséhez és befogadásához való jogot” – hangsúlyozta Vologyin.

„Valójában egyetlen céllal vezetik be a cenzúrát: hogy megtévesszék a polgáraikat és hatalmon maradjanak” – érvelt.

Az orosz külügyminisztérium Brüsszel lépését kommentálva megjegyezte, hogy Moszkva többször figyelmeztette az EU-t, hogy az orosz médiával szembeni „elnyomó intézkedések” nem maradnak válasz nélkül.

E figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása ellenintézkedésekre kényszerít bennünket, amelyek elkerülhetetlenül következnek” – mondta pénteken a minisztérium szóvivője, Marija Zaharova.

A diplomata szerint Brüsszel döntése bizonyíték arra, hogy „az EU és tagállamai elhanyagolják nemzetközi kötelezettségeiket a médiapluralizmus biztosítása terén, és újabb példája a demokratikus társadalmak degenerálódásának” Nyugaton.

Amióta az ukrajnai konfliktus 2022 februárjában nyílt ellenségeskedéssé eszkalálódott, az EU több, Oroszországhoz kötődő médiumot eltiltott attól, hogy a tagállamok közönségével kapcsolatba lépjen. Még a betiltott szervezetek által készített tartalmak befogadása is illegális az unióban.

Moszkva válaszul határozottan fellépett a nyugati médiával szemben. Az oroszellenes hangulatra, félretájékoztatásra és cenzúrára hivatkozva a nemzeti médiafelügyelet más médiumokkal együtt megtiltotta a hozzáférést a Twitterhez, a Facebookhoz, az Instagramhoz és a BBC, a Deutsche Welle honlapjaihoz.

Orosz Hírek

Kiemelt képen a Russia Today közvetítőkocsija / Fotó: REUTERS/Gleb Garanich

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük