TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA nem engedélyezte Kijevnek, hogy fegyvereivel orosz területet támadjon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok tagadta, hogy segített volna Ukrajnának abban, hogy nyugatról szállított fegyvereket használjon orosz területekre, miután Moszkva azzal vádolta Washingtont, hogy „a tűzzel játszik”, mivel lehetővé tette Kijev számára, hogy orosz városokat és civileket lőjön.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy további 2 milliárd dolláros segélycsomagot nyújt Kijevnek, és kijelentette, hogy Washington „szorosan figyelemmel kíséri az északkelet-ukrajnai orosz offenzívát”, és „éjjel-nappal azon dolgozik, hogy fegyvereket és felszerelést juttasson az ukrán katonák kezébe, hogy visszaverjék ezeket a támadásokat”.

Hangsúlyozta azonban, hogy a felszereléseket és a pénzeszközöket csak Ukrajna védelmének megerősítésére, nem pedig oroszországi célpontok elleni támadásra kell felhasználni.

„Nem bátorítjuk, és nem is tesszük lehetővé az amerikaiak által szállított fegyverrendszerekkel végrehajtott támadásokat orosz területen belül. Ez a politika nem változott” – mondta Kirby arra a riporteri kérdésre válaszolva, hogy ideje lenne-e újragondolni az amerikai fegyverek támadó jellegű használatára vonatkozó tilalmat Ukrajnában.

Amerikai tisztviselők korábban már kijelentették, hogy továbbra is orosz „megszállás alatt álló” ukrán területnek tekintik a Krímet, a Donyecki és a Luganszki köztársaságot, valamint Herszon és Zaporozsje régiót. A Krím nem sokkal a 2014-es, Nyugat által támogatott kijevi puccs után szavazott Ukrajna elhagyásáról és az Oroszországhoz csatlakozásáról, míg a másik négy régió 2022 szeptemberében tette ugyanezt.

Az orosz csapatok a múlt héten átléptek az ukrajnai Harkovi területre, és azóta több települést elfoglaltak a határ mentén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az oroszok némi „taktikai sikert” értek el, és súlyos harcokról számolt be Volcsanszk város körül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva biztonsági zóna létrehozására törekedhet Kelet-Ukrajnában, hogy megakadályozza, hogy az ukrán erők civil célpontokat lőjenek az oroszországi Belgorod városában és más határ menti régiókban. „Ez az, amit mi teszünk. Ami Harkov elfoglalását illeti, ma nincsenek ilyen tervek” – mondta pénteki kínai útja során az orosz elnök.

Ez is érdekelheti:  Levédia krónikása: Melyek az orosz fél tárgyalási feltételei?

Moszkva azzal vádolja a NATO-t és az EU-tagállamokat, hogy arra bátorítják Ukrajnát, hogy lakott területeket támadjon nyugatról szállított nagy hatótávolságú rakétákkal, például ATACMS és Storm Shadow/SCALP-EG rakétákkal.

„Oroszország nem fogja válasz nélkül hagyni a területére irányuló ilyen jellegű beavatkozásokat” – jelentette ki szombati nyilatkozatában Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Kijev eközben azzal érvelt, hogy a legutóbbi orosz offenzívát a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások, valamint a szállítások késedelme tette lehetővé. „Bármilyen fegyverrel lőhetnek a területükről a mi területünkre. Ez a legnagyobb előnye Oroszországnak” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken az AFP hírügynökségnek.

A hét elején az ukrán parlament tagjai Washingtonba utaztak, hogy meggyőzzék a Fehér Házat a korlátozások feloldásáról – írja a Politico. Kijev állítólag segítséget kért az Oroszországon belüli célpontokkal kapcsolatos hírszerzési információkkal kapcsolatban is.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: John Kirby / AP / Susan Walsh

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük