KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az igazság soha nem késő (Jelenczki István dokumentumfilmje)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A film középpontjában a Zétényi-Takács féle igazságtételi törvény áll.

Az igazság soha nem későAz Országgyűlés 1991. november 4-én nagy többséggel fogadta el „az 1944. december 21. és 1990. május 2. között elkövetett, és politikai okból nem üldözött súlyos bűncselekmények üldözhetőségéről” szóló törvényt.
Göncz Árpád a megszavazott törvényt előzetes normakontrollra átadta az alkotmánybíróságnak. A bírói döntés alapján az igazságtételi törvény soha nem lépett hatályba.

„Ez a filmem is, mint az előzőek csaknem mindegyike, párhuzamos szerkesztésű. A törvényjavaslat történetét, parlamenti vitáját a magyar televízióban őrzött archív felvételek segítségével tudtam követhetővé tenni.
Emellett 2012-ben a történet legfontosabb szereplőivel készítettem interjút, Zétényi Zsolttal, a törvény megalkotójával és beterjesztőjével, Kónya Imrével, az MDF-frakcióvezetőjével, valamint Zlinszky Jánossal, akkori alkotmánybíróval.

A történet akkori két fontos szereplője kitért a megszólalás elől:
Balsai István, igazságügyi miniszter és Sólyom László, Alkotmánybírósági elnök.

A harmadik szálon olyan történészeket és jogtörténészeket kértem fel, akik az igazságtételhez tartozó történelmi események – II. világháború, szovjet megszállás, az ötvenes évek terrorja, az 1956-s forradalom és megtorlás – szakértői.

Negyedik szála a filmnek két olyan hiteles személy vallomása, aki egyben hőse és áldozata is az 1956-os forradalomnak és a kádári megtorlásnak.

Az ötödik szála a filmnek egy olyan történeti áttekintés, amely az igazságtételt a magyar nemzet évszázadokon átívelő történelmi folyamatába helyezi.”

(Jelenczki István)

[youtube=http://youtu.be/eDrnoJ8om5k]

[youtube=http://youtu.be/v6dSbZpydZQ]

[youtube=http://youtu.be/YZ4UyZY9nRY]

Nemzeti InternetFigyelő

2 thoughts on “Az igazság soha nem késő (Jelenczki István dokumentumfilmje)

 1. A filmben az is jól bemutatésra került, hogy a Fidesz – főleg Orbán Viktor – mennyire ellene volt a törvényjavaslatnak, sőt a végén – az MSO-vel karöltve – egyenes ellene szavazott Zétényi Zsolt előterjesztésének.

  Édes Erdély

 2. Nekem erről a filmről valahogy „az utolsó cserkész” című film félre prütykölős asszonykája jut asz eszembe. Amikor hazaér Brúsz Vilisz és gyanakszik, hogy a szekrényben van egy pasi. A nő odamegy a szekrényhez miközben folyamatosan mondja, hogy „én kinyithatom az ajtót, de akkor rá kell hogy döbbenj, hogy őrült vagy, kinyithatom, de …” A végén a cserkész csak annyit mond, ” de nem nyitottad ki az ajtót”.
  Most jól megmondták. És? Kedves Marika néni. A sok egyéb mellett miért is teccett az ügynök listák nyilvánosságra hozatala ellen szavazni? Csak nem benne lenne a maga neve is? Én nem tudhatom, de egy ’56-os halálra ítélt aki megszabadult, talán kíváncsi lehetne a nevekre. Vagy mégsem akar „neveket hallani”?
  Vagy itt van Bencze Izabella. Azok után, amiket itt elmond azon a fátyolos hangján, kimegy a békemenetre és az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosa mellett vonul föl annak az Orbánnak a védelmében, aki nem akar sem igazság tételt, sem felelősségre vonást.
  Vérontást én sem akarnék, de azért az látszik, hogy az elmúlt 24 és, csak úgy mint az azt megelőző 45 is törvénytelen volt. Szóval vagyonokat visszaadni, (visszavenni) és gondoskodni arról, hogy segédmunkásnál magasabb pozíciót soha ne tölthessenek be még a már megszületett gyerekeik sem.
  Aztán ugye a közfeladatot ellátó egyedeknek KÖTELESSÉGÜK feljelentést tenni a tudomásukra jutott törvénytelenségekkel kapcsolatban.
  Köszönjük a filmet, most már pontosan tudjuk kik az árulók. Például azok, akiknek ismereteik vannak ilyen filmek elkészítéséhez, de nem tesznek feljelentéseket.
  eSzeL

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: