KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Erőszakossá vált a „külföldi ügynökökről” szóló törvény elleni tiltakozás Grúziában (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Állítólag ellenzéki aktivisták próbálták megrohamozni a parlament épületét

A külföldről finanszírozott civil szervezetek átláthatóságát szabályozó törvényt ellenző tüntetők próbálták megrohamozni a tbiliszi parlamentet, és összecsaptak a rendőrökkel.

A „A külföldi befolyás átláthatóságáról „ című törvényjavaslat vitáját hétfőn erőszakos események zavarták meg, amikor egy ellenzéki képviselő beszéd közben bántalmazta a kormánypárt egyik tagját. Eközben több ezer ellenzéki aktivista gyűlt össze a parlament előtt.

A tüntetők egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrsorfalat és körbevenni az épületet – jelentette a TASZSZ helyszíni tudósítója. A rendfenntartó erők válaszul vízágyúkat vetettek be, és felszólították a tüntetőket, hogy fejezzék be az erőszakos megmozdulást.

Így indult a tüntetés:

Aztán ez lett belőle:

Röviddel ezután a parlament jogi bizottsága első olvasatban elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslatot, ezzel megteremtve a feltételeket ahhoz, hogy az a törvényalkotó folyamatban tovább menjen.

Ez is érdekelheti:  Ukrán mozgósítás, Zelenszkij katonai juntát vezet, az oroszok meg közben teszik a dolgukat

A tbiliszi kormány közölte, hogy a törvényjavaslat célja a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek grúziai befolyásának korlátozása. A kritikusok ezt „orosz törvénynek ” nevezték, azt állítva, hogy az egy 2012-ben Moszkvában elfogadott törvényjavaslat mintájára készült. A kormányzó Grúz Álom párt azonban azzal érvelt, hogy a törvényt valójában az 1938-as amerikai Foreign Agents Registration Act (Külföldi ügynökök nyilvántartásáról szóló törvény) ihlette, és hogy a grúz változat annak egy sokkal enyhébb változata. Moszkva tagadta, hogy bármi köze lenne a tervezett törvényhez.

A jogszabály elfogadására tett tavalyi kísérlet többnapos zavargásokhoz vezetett a parlament előtt, és az USA és az EU hatalmas nyomást gyakorolt akkor Tbiliszire. Bár a törvényhozók eredetileg első olvasatban elfogadták a törvényt, az erőszakos cselekmények után azonban visszakoztak.

A parlament épületén belül a  „békés, demokratikus ellenzék” képviselője rátámad a külföldi államok befolyását korlátozó törvénytervezet mellett felszólaló képviselőre. Most így fest az Európai Unióba készülő Grúzia, avagy ahogyan mostanság nevezik Georgia törvényhozása:

Az eredeti törvényjavaslat szerint a több mint 20%-os külföldi finanszírozással rendelkező magánszemélyeknek és szervezeteknek „külföldi befolyással rendelkező szervezetként” kellett volna regisztráltatniuk magukat. Az új tervezet ezt a kifejezést „egy külföldi hatalom érdekeit elősegítő szervezetre ” cserélte, de a regisztrációs követelményt érintetlenül hagyta.

Salome Zourabichvili elnök a törvényjavaslat ellen érvelt, azt állítva, hogy az akadályozná Grúzia uniós csatlakozási törekvéseit. A parlament előtt kialakult helyzetet „a tbiliszi civil társadalom tömeges békés demonstrációjának” nevezte az „orosz törvény” ellen, és azzal vádolta a rendőrséget, hogy erőszakot alkalmazott „az európai jövőjüket védő civilekkel” szemben.

Ez is érdekelheti:  Magyarország nem írta alá az LMBTQ személyekről szóló EU-s nyilatkozatot

„Grúzia nem adja meg magát a reszovjetizációnak!” tette közzé Zourabichvili az X-en (korábban Twitter).

A Fehér Ház szerint a tervezett törvény aláásná a szólásszabadságot és ártana Grúzia nyugati kapcsolatainak.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Tüntetés Tbilisziben / Fotó: DPA

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük