KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

A volt NATO-parancsnok az orosz térség „semlegesítésére” szólított fel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

James Stavridis, a NATO volt legfőbb szövetséges parancsnoka azt javasolta, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk tagjai „semlegesítsék” Oroszország legnyugatibb kalinyingrádi exklávéját, ha Moszkva komolyan veszélyezteti a balti államok biztonságát.

Kalinyingrád (korábban Königsberg) a második világháború végéig Németországhoz tartozott, majd a potsdami egyezmény értelmében átadták a Szovjetuniónak. A Szovjetunió összeomlása után Oroszország része maradt, és a NATO több egymást követő bővítési hulláma után a blokk tagjai teljesen körülvették.

A Bloombergnek írt, csütörtökön – amikor Oroszország a náci Németország feletti győzelem 79. évfordulóját ünnepelte – megjelent véleménycikkében Stavridis felvázolta nézeteit Kalinyingrádról, mint az utolsó megmaradt kellemetlenségről, amely megakadályozza, hogy a Balti-tenger „NATO-vizzé” váljon.

„Egy pillantás a térképre és látható, hogy ez nagyrészt (de nem teljesen) igaz – a partvonalon van néhány szelet orosz terület. A part menti vidék többi része NATO-kézben van: Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Németország és Dánia”

– írta az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, a NATO korábbi legfőbb parancsnoka.

Stavridis a tavalyi Balti-tengeri hadműveleti gyakorlatot annak demonstrációjaként méltatta, hogy „a NATO hogyan használhatja balti-tengeri erőit a haditengerészeti tevékenység teljes spektrumában”, hogy „fenyegető jelzést” küldjön Oroszországnak.

„Várható, hogy a NATO arra használja a Balti-tengert, hogy nyomást gyakoroljon az apró Kalinyingrádra, amely földrajzi ékként hat a NATO balti államai – Észtország, Lettország és Litvánia – és a szövetség többi része között”

– írta Stavridis. „Háború esetén Kalinyingrádot semlegesíteni kell, hogy az orosz szárazföldi erők – amelyek valószínűleg Moszkva vazallus államán, Fehéroroszországon keresztül tevékenykednek – ne tudják átvenni az ellenőrzést a kritikus Szuwalki-folyosó felett.”

A Suwalki-folyosó egy keskeny földsáv Moszkva szövetségese, Fehéroroszország és Kalinyingrád között, amely a litván-lengyel határ mentén húzódik. Az ukrajnai konfliktus nyomán a NATO balti tagjai az EU embargójának értelmében korlátozták a szárazföldi forgalmat az orosz szárazföld és Kalinyingrád között. A teljes blokád bevezetésétől azonban elzárkóztak, mivel egyes elemzők szerint Oroszország saját területéhez való hozzáférésének megszakítása bizonyos mértékig „casus belli”-nek – azaz hadüzenetre való oknak tekinthető.

Ez is érdekelheti:  Kocsis Máté: Sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

Lengyelország és Litvánia a közelmúltban hadgyakorlatokat rendezett a stratégiai fontosságú területen, mivel a nyugati médiumok és tisztviselők azt feltételezték, hogy Oroszország egy teljes körű konfliktus esetén célba veheti a területet.

Oroszország többször is tagadta, hogy tervezné a szövetség megtámadását, Vlagyimir Putyin elnök pedig hangsúlyozta, hogy Moszkvának „sem geopolitikai, sem gazdasági, sem katonai szempontból” nem áll érdekében, hogy megtámadja a szövetséget.

„Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozzon egy globális konfliktust, ugyanakkor nem engedjük, hogy bárki is fenyegessen minket” – jelentette ki Putyin a moszkvai győzelem napi katonai parádén mondott beszédében.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Katonai felvonulás a győzelem napjának tiszteletére Kalinyingrádban, Oroszországban, 2024. május 9. © Sputnik / Mikhail Golenkov

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük