Olvasónktól: Biztosítós tortúra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Groupama biztosítóval kötöttem KGFB-t (Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítást) 2009.06.15.-én.

Sajnos bonyodalmak már akkor elkezdődtek. Megelőzően Posta Biztosítónál lévő KGFB kártörténeti igazolást 3x-i kérésre sem kézbesítették (neten megkaptam, de azt hivatalosan nem fogadják el). Emiatt A00-ra kötötték első negyedévet (6426Ft) és megígérték, amint átadom a B10 igazolást, visszamenőleg besorolnak helyes kategóriába.

Az ajánlat/ igazolás/ számla szerint 2009.06.15- 2009.09.14-ig nyújtott biztosítási fedezetet.

Némi Groupamás ráhatással köv. napra kézhez kaptam Postától a B10 igazolást, aznap személyesen továbbítottam illetékesnek.

A BIZTOSÍTÁSI KÖTVÉNYT 2009.06.29-én postázták, melyben többek közt A00 besorolásról tájékoztattak… Gondoltam Isten (jav szerk.) malmai lassan őrölnek, majd csak átjavítják, ha átfut az ügy. Biztosítós hölgy javasolta is, hogy ne fizessem be azonnal a csekkeket, amik A00-ra vonatkoznak.

Következő hónapban váratlanul sorjázni kezdtek a fizetnivalók, 571Ft II. negyedévi díjról, 1142Ft hátralékról, 1142Ft III. negyedévi díjról és még egy III. negyedévi díjról, ami már 3213Ft volt. Fentiek fényében ezeket nem fizettem be, mert tisztán látszott, hogy valamit nem jól számolnak…

2009.07.20-án kaptam egy felszólítást díjelmaradásról amit megint csak nem értettem, hiszen a bónuszom visszahelyezéséről kellett volna értesítsenek – mint sem elmaradásról – mely addig egy esetben sem történt meg.

2009.10.01. jött a következő csekk, amin már az általam helyesnek vélt IV. negyedéves 3213Ft szerepelt. Befizettem és azt hittem ezzel lezárult a probléma.

2009.10.26-án hivatalos levélben közölték, hogy díj nem fizetés miatt 2009.06.15-én (nem elírás!)megszüntették KGFB-t és vissza soroltak A00-ba.

Innen elkezdtem kilincselni a helyi kirendeltségnél (ahol a biztosítás köttetett), kiderült, hogy MABISZ díjra költötték a szerződéses pénzeimet – csak erről „elfelejtettek” tájékoztatni.

Sajnos én is hibáztam mert nem tudtam, hogy 2X6 hónap – folyamatos! – ideiglenes kivonást követően automatikusan forgalomba áll az autó és fizetnem kell a biztosítást akár visszamenőleg is. Így 2009 januárjától gyakorlatilag 2009.06.15-ig biztosítatlan volt személygépkocsim. Persze műszaki vizsga hiányában amúgy sem használtam – magánterületen, zárt helyen tároltam.

Mellékesen kérdezem, ha műszaki és zöldkártya hiányában hivatalosan nem vehetek részt közúti forgalomban, akkor mire fel szed bárki is biztosítási díjat és milyen kockázatot visel a biztosító, ha az autó ki sem állhat közterületre (önkormányzat büntet)????

Ezek az intézkedések nekem olyan 10 éve piszkálják a csőrömet, több felújítás alatt lévő autóm érintett, melyek még a 10 éves veterán igazolásos ideiglenes kivonásba nem tartoznak bele, de ritka használaton kívüli darabok. Magyarán potyára fizetek biztosítást, súly/ teljesítmény adót, amit esélyem sincs „felhasználni”. Véleményem szerint egyik rendelet üti a másikat – vagy ha úgy tetszik nincsenek összhangban – és kb. arra találták ki, hogy jól megkopasszák a polgárt. Illetve bürokratikus módon bele kényszerítenek végleges forgalomból történő kivonásba…

Folytatván az eredeti történetet,nagyjából tisztáztuk a biztosítónál, hogy mindkét fél hibázott. Hiányos tájékoztatásuk miatt csúszott a díjfizetés nem szándékosan… Kértem nézzenek utána, mit lehet tenni a B10 visszaállítása érdekében és hátralékaim rendezése ügyében.

2 hónapig járkáltam hozzájuk érdeklődni, de folyamatos ígéretek és türelemre intésen kívül csak az idő múlt hasztalan. Elvileg Pesten akadt el a történet nem itt vidéken, de közben átcsúsztunk az újévbe, és még most sem kaptam választ. Időközben kötöttem új szerződést másik biztosítónál. Ami nem biztos, hogy szabályos, de ilyen eljárás után már ez sem érdekel – Groupamához nem megyek vissza.

Kérdéseim:

1, Önhibán kívüli díj nem fizetés miatt – illetve mindkét fél hibája esetén – megszűnt biztosításnál, lehet-e reális esély jogorvoslatra?
Mert ugye minden hátrányát én az ügyfél „élvezem” fenti bonyodalomnak, biztosítót látszólag semmi sem kötelezi, érdeke sem fűződik ahhoz, hogy bármit lépjen ügyem korrekt rendezésében.

2, Díj nem fizetés miatti megszűnés után elvesztett bónuszokon túl az elmaradt díjakat is meg kell fizetni?
Magyarán bukom a bónuszt és ugyan úgy behajtják az elmaradásokat?
Itt jegyezném meg azok számára, akik hasonló cipőben járnak, 2010-től változott a rendelet, nem bónusz veszik el, hanem napi díjat számolnak fel ami  1,3 Suzuki esetében nagyjából. 300Ft/nap.

3, Biztosító visszadátumozhatja-e felmondást a szerződéskötés napjára? 4 hónap után szabályos-e egy ilyen értesítés?

5, A biztosító minden esetben fel kell-e szólítson díj fizetés elmaradásának pótlására?
Mennyi ennek átfutási ideje hivatalosan?
Ugyanis nálam 1x szóltak, utána fizettem, majd megvárták, míg ennek fedezete lejárt és megszüntették biztosításom.

6, Köthet-e a biztosító KGFB olyan személlyel, akinek biztosítás fizetési hátraléka van pl. fent említettek okán?
Tudtommal meg sem köthették volna a szerződést, csak, ha elmaradt díjakat rendezem…

7, Biztosító köteles-e világosan tájékoztatni ügyfelét a befizetett összegek más célú felhasználásáról és egyéb ügyfél pénzét érintő tranzakciókról?

8, Szerződésszegésnek minősül-e ha a biztosító befizetett összegeket nem szerződésben foglaltakra használja fel, illetve erről nem tájékoztatja ügyfelet?

9, Jogszerű-e, hogy a visszadátumozott szerződésbontás miatt újra kifizessem a már rendezett KGFB díjamat?

10, Biztosító hány hónapig húzhatja az ügyemet válaszadás nélkül?
4. hónapja nincs semmilyen válasz.

11,Miért kell ugyan ott megkötnöm a biztosítást (díj nem fizetés törlése matt)ha önhibámon kívül teszik ki a szűrömet?
Erősen emlékeztet fent panaszolt módszerekre. Ügyfél lényegében kiszolgáltatott a jogalkotás- konkrét esetben biztosítók- kényének-kedvének.

12, Hogyan fordulhat elő, ha az ügyfél bármi okból nem teljesíti a szerződés feltételeit megbüntetik, ha biztosító nem teljesíti szerződésben foglaltakat nem történik semmi?

E kérdéshez kapcsolódó jelenleg is fennálló ügy, mely átfedésben áll fent leírtakkal.
Pontosság kedvéért, Allianz biztosító, flotta biztosítás.

Tavaly szeptemberben eladtam autóm, másikat aznap ideiglenesen kivonattam. Minden dokumentumot továbbítottam Allianznak kb. 3x, azóta sem jelentkeztek és az éves 3-3 havi visszajáró biztosításomat sem utalták vissza! Egyébként évek óta ezt játsszák – biztosítási évfordulón túl, több hónapon keresztül.
Tavaly személyesen panaszt tettem helyi fióknál melynek hatására 1-2 héten belül megkaptam az összeget (össz. kb. 6 hónapot csúszott), de sem késedelmi kamatot sem elnézést nem kértek. Idén annyiban változott a hozzáállásuk, hogy most már helyi fiókból sem tudják az ügy előmenetelét segíteni. Egyszerűen közölték, hogy az ilyen ügyfelek pénzét elköltötték tavaly novemberi kampányra, várjak türelemmel és 2 hét múlva próbálkozzak személyesen.

Egyetlen kérdésem maradt, hol itt a jogállam, egyenlőség és demokrácia???

Válaszaitokat, segítségeteket előre is köszönöm!
Akinek hasonló félben lévő ügye van az jelentkezzen nálam alábbi postafiókon:
6string@freestart.hu

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük