KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nyugalmazott francia tábornok: A hadseregünk legfeljebb három napig tudna tartani egy frontszakaszt Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Élesen kikelt Emmanuel Macron francia elnök ukrajnai háborús politikája ellen André Coustou nyugalmazott tábornok, azt ajánlva a köztársasági elnöknek: bizonyítsa személyesen a fronton katonai képzettségét, ambícióit. A hirado.hu nemzetközi források alapján összehasonlította az orosz és a francia haderő képességeit egy feltételezett katonai konfliktus esetén.

Menjen ki Macron személyesen az ukrán frontra, ahogy azt Napóleon tette az arcolei hídi csatájában, ha már annyira harcolni szeretne! – többek között erről beszélt az ukrajnai háború kapcsán André Coustou nyugalmazott tábornok, aki a francia Sud Radio vendége volt.

Coustou, aki jelenleg a Place d’armes, a hadsereg társadalmi kapcsolatait erősítő civil szervezet tiszteletbeli elnöke, Franciaország-szerte arról ismert, hogy szívén viseli a fegyveres erők társadalmi elfogadottságát, a haderő hagyományainak és a hadsereg magas szintű erkölcsiségének megőrzését.

Emlékezetes levél a francia katonáktól

A Párizsban és Dél-Franciaországban fogható konzervatív Sud Radio, amely bevándorlásellenes és a francia nemzeti identitás melletti kiállása okán rendszeres támadások alatt áll, kiemelten foglalkozik az ukrajnai konfliktussal.

Macron harcias kijelentései óta a közvéleményt még inkább érdekli,

milyen esélyekkel vágna bele a francia hadsereg egy közvetlen katonai konfliktusba Oroszországgal, amelyre Napóleon kora óta nem volt példa.

Coustou 2021 tavaszán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyugalmazott tiszttársaival több alkalommal is nagy figyelmet felkeltő, a franciaországi iszlamizmus veszélyeire figyelmeztető leveleket tettek közzé.

Az egyik levélben, melyet később 150 ezren írtak alá (közöttük számos aktív katona is), Coustou aláhúzta:

miközben francia katonák Afrikában az életüket adják az iszlamizmus elleni fegyveres küzdelemben, Franciaország kompromisszumokat köt ezzel a szélsőséges vallási ideológiával.

Miután Franciaország sorra veszítette el a katonai ellenőrzést volt gyarmatain, Afrikában (Maliban, Nigerben, Burkina Fasóban stb.), a közvéleményt erősen foglalkoztatja, mennyiben megalapozott Macron kudarcsorozat utáni „kardcsörtetése”.

A Valeurs Actuelles című lap cikkére – amely ismertette, hogy Stéphane Séjourné külügyminiszter sürgeti az Oroszország elleni gyors katonai fellépést – az olvasók meglehetősen gúnyos hangnemben reagáltak kommentjeikben. „Séjourné mutasson példát azzal, hogy fegyvert ragad az oroszok ellen. Csak bla-bla-bla… Lőtt már valaha fegyverrel?” – tette fel a kérdést az egyik olvasó. Egy másik hozzászóló a korábban Maliban, lázadó törzsek ellen harcoló francia katonák bevetésének ötletén döbbent meg: „Nem tudom, mire játszik a mi háborúskodó elnökünk és csatlósai, de Oroszország nem egy dzsihadista csoport a sivatagban!”

Magyar tábornok állt szembe Bonapartéval

Erre utalva javasolta Coustou, hogy az államfő vonuljon személyesen a frontra, hiszen a később Oroszország ellen hadba vonuló Bonaparte Napóleon először a harctéren, az arcolei hídi csatában bizonyította rátermettségét.

Ez is érdekelheti:  Botrányt okozott a Schadl–Völner tárgyaláson Szabó Bálint, a bíró végül kiüríttette a termet

A Coustou által idézett történelmi példa magyar vonatkozással is bír: a háromnapos ütközetben, amely Bonaparte tábornok itáliai hadjáratának egyik nagy jelentőségű csatája volt, s amellyel elvágta az osztrák seregek visszavonulásának útját az észak-itáliai Arcole mellett, a Napóleonnal szemben álló császári hadtest parancsnoka az Erdélyből származó

báró borbereki Alvinczi József császári magyar tábornok volt.

Alvinczi a hídért folytatott csata előtt két alkalommal is legyőzte Napóleont az itáliai hadszíntéren.

Három napig bírnák?

A francia haderő jelenlegi esélyeit felvázolva Coustou kijelentette: a Nyugat-Európa egyik legerősebb haderejének tartott francia hadsereg

jó, ha három napig tudna tartani egy 80 kilométeres frontszakaszt.

Arra is emlékeztetett: „Macron a (hónapokig tüntető) sárga mellényesek ellen is megpróbálta bevetni a reguláris erőket, csak szóltak neki, hogy ez nem megy.”

Coustou felvetése nem az első riasztó jelzés az orosz–ukrán háború kitörése óta az európai haderők egyre kritikusabb állapotát, hadra foghatóságát illetően. 2022 decemberében például kiderült, hogy a német Bundeswehrnek összesen két napra elegendő lőszerkészlete maradt, többek között az Ukrajnába küldött, szinte korlátlan lőszerszállítmányok miatt.

A számok nyelvén

Egy – pillanatnyilag irreálisnak tűnő – francia háborús szerepvállalás esetén a francia haderő fel tudna vonultatni bizonyos számú szárazföldi erőt az ukrán fronton, ám a légi fölényt, s így a felvonultatott erő biztosítását illetően már

bajba kerülnének, elsősorban a francia haderő drónállományának szinte elhanyagolható mérete okán.

Összehasonlításként néhány adat:

Ez is érdekelheti:  Fricz Tamás: Nem állunk meg Schwechatnál

Szárazföldi erők

A francia szárazföldi erők létszáma 2022 végén 130 ezer fő volt, miközben a teljes francia haderő 270 ezer főt tett ki. A katonai szolgálatra behívható lakosság száma mintegy 11 millió. Az egyéb országokban való lekötöttség és az ENSZ-békemissziók miatt Franciaország csak a hadereje egy részét tudná az orosz frontra vezényelni, ezt érdemes figyelembe venni az adatok összevetésénél.

Az orosz haderő teljes személyi állománya a háború előtt 3 millió fő volt, ebből egymillió aktív katonáról beszélhettünk,

emellett másfél millió fős tartalékállománnyal rendelkezik a hadsereg. Moszkva mindeddig nem rendelt el általános mozgósítást (csak részlegeset, több alkalommal), a háborút egyelőre „békeidős létszámmal” vívja. A szükség esetén mozgósítható, katonai szolgálatra alkalmas lakosság mintegy 20 millió főt tesz ki.

Franciaország 786 harckocsijával legalább 1750 orosz harckocsi állhat szemben (összehasonlításul: a hidegháború idején Moszkva még 53 ezer tankkal rendelkezett, ám ezek jó része elavult vagy tönkrement az elmúlt évtizedek során). A jelenlegi orosz harckocsiállományról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre.

Légierő

A 450 harci repülővel és 89 harci helikopterrel rendelkező Franciaország nehezen szerezhetne légi fölényt idegen terepen az összesen mintegy 3750 repülőgéppel és helikopterrel rendelkező orosz légierővel szemben (ebből 2805 lehet repülők száma).

Az orosz haderő drónjainak számát szintén nem lehet könnyen megbecsülni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint

az oroszországi hadi üzemekben százezer drónt gyártottak csak 2023 szeptemberében.

Míg egy bolgár katonai szaklap szerint Kijev (török segítséggel) havonta 50 ezer, míg Moszkva (iráni segítséggel) havi 300 ezer új drónt állít elő, a Reuters januárban arról írt, hogy Moszkva a tervek szerint néhány éven belül évi 32 ezer drón gyártására áll át.

Ez is érdekelheti:  Hídpénzbotrány: Budai Gyula vesztegetés miatt tett feljelentést

Hatalmas aránykülönbség

Az Eurasiatimes.com szerint 2023-ban az orosz fegyveres erők több mint 1500 új harckocsival és 22 ezer drónnal gyarapodtak.

Franciaország jelenleg 3000 katonai drónnal rendelkezik; egy toulouse-i üzem mindeközben 150 felderítő drónt bocsátott múlt szeptember óta Kijev rendelkezésére a Le Point című francia gazdasági lap szerint. A francia hadiipar ontani kezdte harci drónokat Ukrajnának, így néhány napja Sébastien Lecornu védelmi miniszter már 2000 darab Delair drón gyártásának megrendeléséről számolt be, amelyek egy részét Ukrajnának szánják.

Egy hazájától több ezer kilométerre harcoló, ellátási és utánpótlási gondokkal küzdő (feltételezett) francia expedíciós hadsereg esetében

aggályos lehet a légi fedezetet is biztosító és a támadó hadműveletekben ma már elengedhetetlen drónok hiánya,

vagy legalábbis a feltűnő méretkülönbség e tekintetben a francia és az orosz haderő között.

Fontos megjegyezni, hogy a katonai képességekre vonatkozó, a sajtóban és közösségi médiában megjelenő adatok csupán tájékoztató jellegűek. Mivel a fegyverzetre, a hadsereg pontos létszámára és az áldozatokra vonatkozó adatok hadititoknak minősülnek, az ukrajnai fronton szemben álló erők (vagy akár a francia hadsereg) felkészültségére vonatkozó adatokra csak nyilvános információk, illetve iparági becslések alapján következtethetünk.

hirado.hu

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök katonáknak beszél a constantai Mihail Kogalniceanu légi támaszponton 2022. június 14-én (Fotó: MTI/EPA Pool/Yoan Valat)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Nyugalmazott francia tábornok: A hadseregünk legfeljebb három napig tudna tartani egy frontszakaszt Ukrajnában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük