KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Franciaország óva int attól, hogy atomfegyvert helyezzenek el Lengyelországban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai atomfegyverek esetleges lengyelországi telepítése megsértené a NATO és Oroszország közötti kulcsfontosságú fegyverzetellenőrzési megállapodásokat – figyelmeztetett Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter csütörtökön. Andrzej Duda lengyel elnök a hét elején azt közölte, hogy országa hajlandó lenne ilyen fegyverek befogadására, ha Washington támogatná az ötletet.

A NATO nukleáris megosztási programja keretében az Egyesült Államok a tömegpusztító fegyverek egy részét Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban tartja fenn.

Tavaly Oroszország Fehéroroszországban helyezte el saját taktikai atomfegyvereit, Vlagyimir Putyin elnök a két ország stratégiai szövetségére, valamint a fehérorosz és orosz területek közelében megnövekedett NATO katonai tevékenységre hivatkozva. Az elnök akkor rámutatott arra, hogy Washington évtizedek óta saját atomfegyvereit telepíti a szövetséges országokba.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak adott, szerdán megjelent interjúban Lecornu kiemelte, hogy az amerikai atomfegyverek feltételezett lengyelországi telepítése előtt alapos megbeszélésekre van szükség a NATO-tagállamok között, mivel egy ilyen lépés „aláásná a NATO és Oroszország közötti fegyverzetellenőrzési megállapodást”.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy Franciaország, az Európai Unió egyetlen atomhatalma nem vesz részt a NATO nukleáris tervezési testületében. Lecornu kifejtette, hogy Párizs „teljesen autonóm a tervezésben és az elrettentési rendszerében”.

Csütörtökön Duda lengyel elnök újságíróknak elmondta, hogy május 1-jére találkozóra hívta Tusk miniszterelnököt, hogy megvitassák az amerikai atomfegyverek kérdésével kapcsolatos nyilvánvaló nézetkülönbségüket.

A Fakt című lengyel napilapnak adott hétfői interjújában Duda elnök elárulta, hogy egy ilyen fejlemény „már jó ideje téma a lengyel-amerikai tárgyalásokon”. Az államfő – akinek jogköre a lengyel parlamentáris rendszerben nem haladja meg a miniszterelnökét – hozzátette, hogy „”deklarálta a készségünket” arra az esetre, ha „szövetségeseik úgy döntenének, hogy atomfegyvereket telepítenek… Lengyelországba”.

A rivális politikai erőt képviselő Tusk miniszterelnök Duda elnök kijelentéseit kommentálva úgy fogalmazott, hogy az elnök szavai pontosítást igényelnek, mivel „ez az elképzelés részéről nagyon eltökélt”.

Ez is érdekelheti:  „Fogd rá a nyuszira”… az „Új Világ” magyarországi margójára

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Varsónak jelenleg nincsenek konkrét tervei külföldi tömegpusztító fegyverek befogadására.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Sebastien Lecornu, francia védelmi miniszter / © Tobias SCHWARZ/AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük