KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

A Krímet támadná az ATACMS rakétákkal Kijev?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok által szállított, ATACMS néven ismert hadsereg taktikai rakétarendszerek lehetővé teszik az ukrán erők számára, hogy „hatékonyabban” célozzák meg az oroszországi Krím félszigetet – jelentette a New York Times a Pentagon magas rangú tisztviselőire hivatkozva.

Washington a múlt hónapban titokban küldött Kijevnek több, nagyobb hatótávolságú ATACMS-t – erősítették meg amerikai tisztviselők a hét elején, miután több hírügynökség azt állította, hogy Kijev már elkezdte használni is a fegyvert a frontvonalak mögötti orosz célpontok ellen.

Az Ukrajna nagyobb hatótávolságú rakétákkal való ellátásának „célja” az volt, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a Krímre, „amely jelenleg jelenleg és aránylag egy biztonságos területe Oroszországnak” – írta csütörtökön a NYT egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva.

Az Egyesült Államok a Joe Biden elnök által március közepén jóváhagyott 300 millió dolláros fegyvercsomag részeként szállította Ukrajnának az ATACMS rakétákat, amelyek hatótávolsága vélhetően eléri a 300 kilométert. Szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan megerősítette a szállítás tényét, de amerikai tisztviselők nem voltak hajlandóak nyilatkozni a fegyver pontos változatáról és hatótávolságáról.

Április 17-én reggel Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy erői megtámadtak egy légibázist a krími Dzsankojban, miután médiajelentések szerint Kijev először használta a rakétákat a frontvonaltól mintegy 165 kilométerre lévő repülőtér elleni támadásban. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az állításokat.

Ukrajna először tavaly szeptemberben kapott közepes hatótávolságú ATACMS-eket. Az orosz hadsereg azonban gyorsan kilőtte ezeket, meghiúsítva ezzel Zelenszkij tervét, hogy ezek segítségével semmisítse meg a krími hidat. A hónap elején Zelenszkij megismételte, hogy ő és kormánya „valóban el akarja pusztítani az orosz infrastruktúrát”, beleértve a Krími hidat is.

„Azt hiszem, itt az ideje, és a főnök [Biden] meghozta a döntést, hogy ezeket az eszközöket a pillanatnyi harci helyzet alapján biztosítsuk”

– mondta az AP-nek szerdán Christopher Grady admirális, az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának alelnöke.

Ez is érdekelheti:  Az amerikai külügyminisztérium levette Kubát a terrorellenes fellépésben nem eléggé együttműködők listájáról

„Szerintem ez egy nagyon jól átgondolt döntés volt, amit végrehajtottunk.

A nagy hatótávolságú rakéták Kijevbe szállítását „lehetetlen megindokolni” – mondta csütörtökön Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete. A washingtoni lépés „növeli a Krím biztonságát fenyegető veszélyt, beleértve Szevasztopolt, az új orosz régiókat és más orosz városokat” – tette hozzá.

A Krím 2014-ben elsöprő többséggel szavazott az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásra, hat évtizeddel azután, hogy a történelmileg orosz félszigetet Nyikita Hruscsov szovjet SZKP főtitkár döntése alapján az Ukrán Szovjet Szocialista Szovjet Köztársasághoz csatolták. 2022 szeptemberében négy volt ukrán régió – a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporozsje – szintén hasonló népszavazások után került be az Orosz Föderációba.

Kijev a népszavazásokat „szemfényvesztésnek” minősítette, és saját „békeformulát” szorgalmaz, amelynek értelmében Oroszországnak nemcsak a négy régióból, hanem a Krímből is ki kellene vonnia csapatait, mielőtt bármilyen tárgyalás megkezdődhetne.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / Amerikai katonák tesztelik a hadsereg taktikai rakétarendszerének korai verzióit, 2021. december 14. © John Hamilton / US Army az AP-n keresztül

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük