KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Welt: a börtönökből sem sikerül pótolni az ukrán hadsereg veszteségeit

A kijevi kormány nem remélheti, hogy több ember nélkül támadó hadműveleteket indíthat, de a Wall Street Journal és a Die Welt tudósítása szerint még a börtönökben történő toborzás is elmaradt a szükségleteitől.

Az amerikai Journal szerint sem Ukrajna, sem Oroszország nem tűnik felkészültnek egy döntő áttörésre.

“Ukrajna számára a tavaly nyári sikertelen ellentámadás után egyelőre az a feladat, hogy friss nyugati fegyverekkel tartsa meg állásait”

– írta hétfőn az amerikai lap.

Kijevnek

“kevés kilátása van arra, hogy az elkövetkező hónapokban a frontvonal tartásánál sokkal többet érjen el”, és inkább az Egyesült Államok által szállított nagy hatótávolságú rakétákkal mér csapást a Krímre

– jegyezte meg a Journal.

Egy meg nem nevezett nyugati biztonsági tisztviselő szerint Kijev képes volt pótolni a veszteségeket és némi tartalékot képezni, de “többszörösére van szüksége ahhoz, hogy bármilyen nagyobb offenzívát indítson”.

Míg a Journal névtelen forrásai magabiztosnak tűntek abban, hogy Ukrajna jól tartja magát a harctéren, a Die Welt Am Sonntag kevésbé tűnt meggyőzöttnek.

A német lap szerint az orosz hadsereg “minden kezdeményez a fronton “. Ukrajna legnagyobb problémája a katonahiány – folytatta a Die Welt -, mert “a háború kezdete óta az ország hat számjegyű számban veszített katonákat, akik meghaltak vagy megsebesültek”.

A veszteségek pótlásához és új dandárok létrehozásához Ukrajnának az év végéig legalább 200 ezer katonára, vagyis negyedévente 50 ezerre lenne szüksége, de az elmúlt hónapokban “jóval elmaradt ezektől a számoktól” – közölték a Die Weltnek név nélkül nyilatkozó európai biztonsági tisztviselő.

A legutóbbi mozgósítási terv a Kijev által májusban jóváhagyott törvény értelmében akár 10 000 újoncot is remél a börtönökből. Eddig 2800 elítélt vonult be a hadseregbe – írta a Die Welt ukrán kormányzati számokat idézve.

Az elítélteknek hat hónapos megfelelő kiképzést és havi 100 000 hrivnya (közel 900 000 forint) körüli fizetést ígértek, többet, ha a fronton, a “rohambrigádokban” szolgálnak. Az egyik elítélt, akit csak Jurijként azonosítottak, azt mondta, hogy mégsem fog bevonulni.

Ez is érdekelheti:  Trump alelnökjelöltje közölte, hogy miért kell gyorsan lezárni az ukrán konfliktust

“Az az aggodalom, hogy ágyútöltelékként dobnak minket a frontra, és az első hullámban elhasználnak” – mondta a német hírügynökségnek. “Mert sokan úgy gondolnak a foglyokra, mint a társadalom söpredékére”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég havi 50 ezerre becsülte Ukrajna veszteségeit, amelynek mintegy fele helyrehozhatatlan, megjegyezve, hogy az orosz veszteségek ötször kisebbek.

Orosz HírekKiemelt képen: ukrán elítéltek / Fotó: REUTERS/Thomas Peter

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük