KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Fővárosi számlagyár: több súlyos bűncselekménnyel is meggyanúsíthatják a felelősöket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A folyamatban levő büntetőeljárás nyilvánosságra került részletei alapján további súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak a Lánchíd felújításával összefüggésben. A túlárazott beruházáshoz kapcsolódó, a fővárosi baloldalig érő számlagyár ügyében jelenleg vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz a hatóság, de elképzelhető, hogy az érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Nagy bajba kerülhetnek a Lánchíd túlárazott felújításához kapcsolható fővárosi számlagyár fő felelősei, hiszen több súlyos bűncselekménnyel is meggyanúsíthatják őket, ha az eljáró hatóság elegendő bizonyítékot tud beszerezni.

Ismert, az ügyben jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás és vesztegetés gyanújával folytat nyomozást. Mindennek előzménye, hogy tavaly novemberben az adóhatóság elfogott egy praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt, miután kiderült, hogy köze lehet egy sok száz milliós számlagyárhoz.

A NAV több helyszínen tartott házkutatást, az eljárás keretében kiszálltak többek között egy bizonyos Hegedüs Dániel nevű ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is.

Sikkasztást követhetett el a botrány kulcsfigurája

Később kiderült, miért lehetett szükség utóbbi két házkutatásra: az atv.hu hozta nyilvánosságra hetekkel ezelőtt, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani. Ezután vonták be Hegedüst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

Ez is érdekelheti:  Példátlan támadás történt tegnap este Szevasztopol és a Krím ellen
A fenti utalgatások több kérdést is felvetnek. Korábbi ügyvédi forrásunk szerint egyrészt Vignek az eltiltása után meg kellett volna szüntetnie a számláját, ha ezt nem tette, már nem járt el szabályosan.

Másrészt, az ügyvédi letéti számlára pontosan meghatározott célból érkeznek pénzek, melyeket egy ideig ügyvédre bíznak, például ingatlanvásárlási ügyleteknél. Ha Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász (és Hegedüs) öncélúan felvette, az súlyos bűncselekménynek, sikkasztásnak hívják. Megjegyzendő, ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak forrásunk szerint. Nos, Tényi István utóbbi bűncselekmény miatt meg is tette a feljelentését.

Hűtlen kezelés gyanúja a Lánchíd-beruházás milliárdos megdrágítása hátterében

Tényi azonban nem csak sikkasztás, hanem hűtlen kezelés gyanújával is a hatóságokhoz fordult, mégpedig a közpénzből finanszírozott Lánchíd-felújítás sokszoros megdrágulása miatt.

Ugye emlékszünk még? Karácsony Gergelyék a 2019-es választások után megfúrták a korábban kedvező feltételekkel kötött tendert és új közbeszerzési eljárást írtak ki. A tenderen az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, csakhogy furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. Ráadásul majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Minderről Bajnai Gordon egykori bizalmasa egy titokban készített hangfelvételen úgy vélekedett, hogy a milliárdos drágulás oka egyértelműen az, hogy a fővárosi baloldal pénzt vett ki a projektből. Tényi szerint mindezzel megvalósulhatott a hűtlen kezelés, de a vesztegetés gyanúját sem zárta ki.

Az ismert feljelentő egyébként a fővárosig érő számlagyárügyben a Kehit is megkereste és náluk is bejelentést tett sikkasztás, hűtlen kezelés és vesztegetés miatt. A szervezet vizsgálatot indított, sőt, pár hete egy részjelentést is közölt, ami megerősítette a sajtóban megjelent információkat és porrá zúzta Karácsonyék korábbi magyarázkodását.

Ez is érdekelheti:  Szlovák stílusú merényletre buzdított egy belga rádió műsorvezetője

A titokzatos informátor szerint baloldali politikusok állnak a fővárosi számlagyár mögött
A fővárosi számlagyárügy a napokban aztán újabb fordulatot vett, hiszen Budai Gyulánál jelentkezett egy titokzatos informátor, aki lerántotta a leplet a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányáról.

Az ismeretlen levélíró azt állította, hogy Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénzben felvett összegekkel.

Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott.

Ebből egyértelműen az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint ráadásul a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel.

Ám ami még gyanúsabbá teszi az egész történetet, hogy a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A megtudott adatok alapján nem volt nehéz megállapítani, hogy a biztonsági cég a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

Az ügyben vesztegetés gyanújával a rendőrség elrendelte a nyomozást, ám célszerűségi okokból a több száz milliós számlagyárban már eljáró NAV-hoz került az ügy. Nem véletlenül, hiszen a szálak összeérnek és az sem zárható ki, hogy a cikkünkben említett további bűncselekményekkel is „megtalálják” az érintetteket.

MN

Kiemelt kép: Budapest, 2022. október 18. Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (b-j) a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, első kőoroszlánjának visszahelyezésén a híd budai oldalán 2022. október 18-án. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük