KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Öt nap alatt 10 település az LNR-ben és a franciák CAESAR önjáró tarackjai kerültek orosz kézre

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Öt nap alatt tíz települést foglaltak el az orosz csapatok a Luganszki Népköztársaságban – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken a napi hadijelentést ismertetve.

A tábornok Loszkutivka, Pidliszne, Mirna Dolina, Sebkarjer, Vrubivka, Nirkive, Mikolajivka, Novoivanivka, Ustyinivka és Raj-Olekszandrivka felszabadításáról, valamint Zolote és Hirszke körülzárásáról számolt be. Mint mondta, Hirszkében négy ukrán zászlóalj 1800 katonáját, a Jobboldali szektor “náci alakulat” 120 fegyveresét és 80 külföldi zsoldost kerítettek be, több, mint 40 páncélozott harcjárművel és mintegy 80 ágyúval és aknavetővel.

Konasenkov szerint csak az elmúlt 24 órában 41 katona adta meg ott magát önként, a bekerített és folyamatos tűz alatt tartott alegységek feltöltöttsége nem éri el a 40 százalékot, a katonák kimerültek, kapcsolatuk a felsőbb parancsnoksággal megszűnt, az utánpótlásukat elvágták. Zolote község területének felét a tábornok szerint csütörtökön elfoglalták. Ramzan Kadirov csecsen vezető már a falu teljes felszabadítását jelentette be pénteken.

A Luganszinformcentr délután azt jelentette, hogy Hirszke közigazgatási központjánál kitűzték a luganszki és az orosz lobogót, valamint a Prizrak (Kíséret) milícia-zászlóalj zászlaját. Alekszandr Bebesko, az alegység parancsnokhelyettese bejelentette, hogy katonái Orehove után ezt a települést is “felszabadították. Kadirov szintén deklarálta Hirszke bevételét.

A TASZSZ a luganszki milíciára hivatkozva ezt megelőzően azt írta, hogy az ukrán hadseregnek az elmúlt két nap folyamán több mint ezer katonája elesett és további mintegy nyolcszáz megadta magát Hirszke és Zolote környékén.

A hírügynökség idézte Szerhij Hajdaj elmenekült Luganszk megyei kormányzónak az ukrán Dom tévécsatornának adott nyilatkozatát, amely szerint az ukrán erők parancsot kaptak: ürítsék ki Szeverodonyeck várost. A hírügynökség szerint az ukrán tisztségviselő elismerte, hogy a Zolote és Toskivka felől Liszicsanszkot támadó orosz erők néhány helyen sikert értek el.

Ez is érdekelheti:  A németek nem akarják elhinni, mi történik Magyarországon – keresik az okokat

A luganszki milícia szerint a szeverodonyecki Azot vegyiműben körülzárt Ajdar nacionalista alakulat fegyvereseinek tömeges megadására lehet számítani.

A Konasenkov-féle hadijelentés szerint az orosz légierő Mikolajiv és Harkiv megyében három helyszínre mért rakétacsapásainak következtében több mint kétszáz zsoldos és mintegy száz ukrán nacionalista életét vesztette. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán oldalon tömegessé vált a dezertálás, és az ukrán hadvezetés kiképzetlen lövész-zászlóaljakkal próbálja pótolni a Donyec-medencében elszenvedett súlyos emberveszteségeit.

A jelentés szerint az orosz tüzérség 367 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, öt lőszer- és fegyverraktárra, valamint 62 lőállásban lévő tüzérségi alegységre – köztük egy M-777-es ütegre – mért csapást, a Basztyion partvédő rakétarendszer egy Sz-300-as légvédelmi kilövőállást semmisített meg Odessza közelében. Légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében egy nap alatt 620 “nacionalista” vesztette életét, 19 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, valamint 17 speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légvédelem lelőtt két Szu-25-ös repülőgépet, öt drónt és öt Tocska-U taktikai rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 213 repülőgépet, 132 helikoptert, 1334 drónt, 350 légvédelmi rakétarendszert, 3769 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 659 rakéta-sorozatvetőt, 3002 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3835 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Uralvagonzavod orosz hadiipai vállalat az RBK című gazdaság napilap szerint Régis de Castelnau francia ügyvéd és újságíró Telegram-csatornáján hagyott bejegyzésében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek, amiért CAESAR önjáró tarackokat küldött Ukrajnának. A gyár azt üzente, hogy az orosz fegyveres erők két, jó állapotban lévő darabot zsákmányoltak ebből a fegyverből, amely “persze nem olyan jó”, mint azt orosz Mszta-SZ tarack, “de a háztartásban jó lesz valamire”. Az Uralvagonzavod arra kérte Macront, hogy küldjön még ágyút szétszedésre.

Ez is érdekelheti:  Szlovákia támogatni fogja Mark Rutte jelöltségét a NATO főtitkári posztjára

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök éjjel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy az amerikai CNN televízió két riportere érkezett az Azov nacionalista alakulat tíz fegyverese kíséretében Odesszába, hogy onnan megrendezett terrortámadásokról tudósítson, amelyek alapján a későbbiekben tiltott hadviselési módszerek alkalmazásával vádolnák meg Oroszországot.

A Közvélemény Alapítvány (FOM) pénteken közzétett felmérése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmi indexe töretlenül 80 százalék, a teljesítményének támogatottsága pedig 81 százalékos. Azon oroszok aránya, akik nem bíznak meg a kormányfőben, 12 százalék, azoké pedig, akik negatív véleménnyel vannak a munkájáról, 8 százalék.

Orosz Hírek

Kiemelt kép forrása: Wikipédia

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük