KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Akár szavazati jogától is megfoszthatták volna hazánkat az EU-csúcson egy ukrán politikus szerint

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az uniós tagállamok azt fontolgatták, hogy ha Magyarország megakadályozta volna az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését, akkor megfosztották volna vétójogától – mondta Olha Stefanisnya, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese, írja a Pravda nyomán a mandiner.hu.

Ismert: a magyar kormányfő csütörtök este inkább kivonult az állam- és kormányfők tanácskozásának helyet adó teremből, így nélküle meg tudták szavazni, hogy a háborúban álló ország elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az unióval. A miniszterelnök Ukrajna újabb pénzbeli támogatásába azonban nem ment bele.

Orbán később a Kossuth rádióban elmondta: 8 órán át győzködte kollégáit, de később nem akart részt venni a rossz döntésben, ugyanakkor egyedül nem is akarta megakadályozni azt. Leszögezte: a további folyamatban még így is 75 alkalma lesz neki, illetve a magyar parlamentnek is akadályt emelni Ukrajna EU-s csatlakozása elé.

A csütörtöki döntés még nem jelent konkrét jogsérelmet Magyarország számára, ezért sem kívánta azt megakadályozni Orbán.

Most a jól értesült ukrán politikus arról beszélt, hogy ha a helyzet kritikusabb lett volna, mint amilyen valójában volt, a 26 uniós tagállam kész lett volna megfosztani Magyarországot a szavazati jogától, és egyhangúlag elfogadni az ukrán ügyet.

Más kérdés, hogy ez az uniós jog, az alapszerződések és az évtizedes gyakorlat lábbal tiprása lett volna, amit nem tudni, hogyan akarták volna kivitelezni, ugyanis Stefanisnya erről nem beszélt.

Az Európai Unió állam-és kormányfőket tömörítő Európai Tanács nevű intézményében ugyanis annak 70-es évekbeli létrejötte óta kialakult szokás – ami jogilag is le van fektetve –, hogy bizonyos nagyobb súlyú döntések (ilyen például egy új ország csatlakozása az EU-hoz) csak teljes egyetértéssel születhetnek, ha mindenki beleegyezik.

Ezt hívja a köznyelv vétójognak, és ezt akarja most megszüntetni az Európai Parlament és Guy Verhofstadt.

Ez is érdekelheti:  Abortusz helyett élet - Hanna az örökbeadást választotta

MH

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. december 14-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke  / Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Akár szavazati jogától is megfoszthatták volna hazánkat az EU-csúcson egy ukrán politikus szerint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük