KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Köszönöm, USA”: Radosław Sikorski ismét lengyel külügyminiszter

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Donald Tusk, mint „német ügynök” Lengyelországban, azonnal megkezdi a rendszer megváltoztatását. Az új miniszterelnök nemrégiben javasolta, hogy az összes titkosszolgálati főnököt menesszék. A PiS párt uniós nagykövetét is elbocsátották már. Vajon Brüsszelnek végre ismét vannak barátai Varsóban? – teszi fel a kérdést a Russia Today újságírója, Elem Chintsky.

Bár a PiS megnyerte a parlamenti választásokat Lengyelországban, azonban mégis az a rendkívüli helyzet adódott, hogy nem tudott kormányzóképes koalíciót alkotni, így a liberális, Donald Tusk ülhetett a miniszterelnöki székbe és kormányozhatja Lengyelországot. Elem Chintsky éppen ezt a helyzetet boncolgatja az demokratikus EU-ban elérhetetlenné tett Russia Today német nyelvű oldalán.

Az elemző rámutat arra, hogy a nemzeti konzervatív Prawo i Sprawiedliwość (PiS) pártnak át kellett adnia a stafétabotot a baloldal, a zöldek, a progresszívek és a liberális konzervatívok koalíciós táborából érkező régi ideológiai ellenfeleinek, ami jelentős frusztrációt okozott Kaczyński-éknál, sőt a PiS vezetője hétfőn este, aki a lengyel parlamentben egyenesen „német ügynöknek” bélyegezte Tuskot. Kaczyński rövid és nem tervezett kijelentése azután hangzott el, hogy Tusk befejezte beiktatási beszédét, amelyben egyebek mellett pontot tett a PiS vezetőjének azon régóta hangoztatott vádjaira, hogy „német” és „Berlin lekötelezettje”. Tusk erre reagálva kifejtette, hogy a második világháború idején mindkét nagyapja megtagadta a kivándorlást a Harmadik Birodalom szívébe, hogy ehelyett német árulóként koncentrációs táborokban raboskodjanak Danzig térségében.

Tusk azonnal ötödik sebességbe kapcsol

Múlt szerdán a lengyel szejm parlamenti titkosszolgálati bizottsága írásbeli megkeresést kapott Tusk-tól. A kérése ez volt: menesszék mind az öt lengyel titkosszolgálat vezetőjét.

Konkrétan a következő szolgálatokról van szó: Agencja Wywiadu, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Centralne Biuro Antykorupcyjne, Służba Wywiadu Wojskowego és Służba Kontrwywiadu Wojskowego (illetve: Külföldi Hírszerző Szolgálat, Belső Biztonsági Ügynökség, Központi Korrupcióellenes Hivatal, Katonai Hírszerző Szolgálat és Katonai Elhárítás). A megfelelő vezetők jelenleg (azonos sorrendben) Bartosz Jarmuszkiewicz, Krzysztof Wacławek és Andrzej Stróżny ezredesek – valamint a két dandártábornok – Marek Łapiński és Maciej Szpanowski.

Ez is érdekelheti:  „A kígyók nem csak kígyózni, vedleni is tudnak”

Régi barátok újra hatalmon: „Köszönjük, USA”

Aki azt hiszi, hogy a varsói kormányváltás nagyban kedvez a Kremlnek, vagy legalábbis olvadást jelent a kétoldalú kapcsolatokban, az csomagolja össze az eufóriáját. Ugyanis az utóbbi évek talán legfontosabb és legjelentősebb politikai alkotása – nevezetesen egy rövid és tömör, 13 karakterből álló tweet – Radosław Sikorskitól származik. Ebben a PiS (2005-2007) alatti volt lengyel védelmi minisztere még aznap köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, amiért az tönkretette a német-orosz Északi Áramlat földgázvezeték-projektet. Sikorski Donald Tusk közeli szövetségese, 2007 és 2014 között külügyminiszterként szolgált alatta. Mindkét politikus a néhai amerikai biztonsági tanácsadó, Zbigniew Brzeziński híve. Tusk közelmúltbeli eskütételével azonban Sikorskit is kinevezték régi szerepébe, Lengyelország fődiplomatájává, azaz ismét külügyminiszter lett – nyomatékosítja ezt a lényeges változást Elem Chintsky, aki egyéb iránt német-lengyel újságíró, és leginkább geopolitikai, történelmi, pénzügyi és kulturális témákról ír.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Sikorski Twitter üzenete / Fotó: Twitter csatorna @radeksikorski, 2022.09.27

Kapcsolódó:

Amerikai újságíró: Az USA Norvégia segítségével robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük