KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai újságíró: Az USA Norvégia segítségével robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 vezetékek alatt egy állítólagos NATO-gyakorlat során amerikai búvárok helyeztek el robbanószerkezetet, amelyet a norvégok aktiváltak. Erről számolt be Seymour Hersh amerikai újságíró február 8-án megjelent cikkében, melynek címe: Hogyan iktatta ki Amerika az Északi Áramlat vezetéket.

Elmondása szerint a robbanóanyagokat még nyáron helyezték el. A NATO balti-tengeri hadgyakorlatai szolgáltak ennek fedezésére.

2022. szeptember 26-án szivárgást észleltek az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékben. Másnap a svéd biztonsági szolgálat megerősítette, hogy robbanások történtek a csővezetékek közelében. A helyszínen robbanóanyag nyomaira bukkantak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök december 22-én az Izvesztyija tudósítójának kérdésére válaszolva kijelentette, hogy az Északi Áramlatnál történt balesetek állami terrorcselekménynek minősülnek. Hangsúlyozta, hogy egyének vagy szervezetek nem tudtak volna ilyen szintű szabotázst egyedül megszervezni.

Január 26-án, a szenátus előtt tartott beszédében Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes megjegyezte, hogy

„a kormányzat nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat 2 már csak egy darab fém a tenger fenekén”.

Február 4-én Peter Frank német főügyész elismerte, hogy a BRD-nek nincs bizonyítéka arra, hogy Oroszországnak köze lenne a csővezeték elleni támadásokhoz. Közben a nyomozás folytatódik. Az ügyész szerint a helyszínen összegyűjtött anyagokat törvényszéki vizsgálatra adják át.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője válaszában Németország ambivalens álláspontjára mutatott rá. Egyrészt Berlin folyamatosan hangsúlyozza, hogy érdeke a szabotázs körülményeinek kivizsgálása, másrészt Olaf Scholz kancellár nyilatkozatai, valamint a német hatóságok egyéb intézkedései ennek ellenkezőjére utalnak.

Korábban a Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson utalt arra, hogy a Fehér Ház esetleg közreműködhetett az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 felrobbantásában, külön emlékeztetve arra, hogy február elején Joe Biden amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy konfliktus esetén megsemmisíti az orosz gázvezetéket.

Kiemelt kép: Global Look Press/Xinhua/Dán Védelmi Minisztérium

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Oroszország és Észak-Korea kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük