KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Irán 44 évvel az iszlám forradalom után

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Iráni Iszlám Köztársaság február 11-én ünnepli a monarchiát megdöntő forradalmának 44. évfordulóját – írja a Magyar Békekör.

Az 1,6 millió négyzetkilométeren fekvő, 86,7 millió lelket számláló ország nehéz időket él át a nyugati szankciók és embargók miatt. Amióta felszámolta alárendeltségét a nagy nyugati monopóliumokkal szemben, és megszüntette a Shell, a British Petroleum és a Mobil-Exxon Pahlevi sah által biztosított kiváltságait, ádáz harcot kénytelen folytatni a fejlődésért és népének jólétéért. A Nyugat a tőkeberuházás megvonásával próbálja térdre kényszeríteni.

Az Egyesült Államok mindeddig nem mutatott hajlandóságot, hogy visszatérése fejében az Iránnal kötött nemzetközi atommegállapodásba (JCPOA) véget vessen embargó-politikájának, melyben európai szövetségesei is osztoznak. Teherán viszont ragaszkodik a szabad kereskedelem jogához.

Noha Irán – tiszteletben tartva az atom-megállapodást – békés célra használja a nukleáris energiát, az izraeli és az amerikai speciális szolgálatok támadásokat hajtanak végre atomerőműve és más objektumai ellen, s merényletekben oltják ki katonai vezetők és atomfizikusok életét. Ez történt 2020. január 3-án Bagdadban, amikor meggyilkolták Kászem Szolejmáni tábornokot, majd Teheránban 2020. november 27-én, amikor Mohszen Fáhrizáde iráni atomtudóst ölték meg.

A nehézségeket kihasználva kívülről szítják a társadalmi elégedetlenséget, s a belső ellenzék finanszírozásával próbálják megdönteni a 44 évvel ezelőtt született köztársasági rendszert.

Irán nagy árat fizet szuverenitásáért, de kitart mellette, és azokkal építi a kapcsolatait, akik egyenjogú partnerként kezelik, szankciók helyett szabadon kereskednek vele a kölcsönös előnyök alapján, nem pedig kisajátítani akarják gazdag természeti erőforrásait, gáz- és kőolajlelő helyeit. Teherán mind szorosabbra fűzi viszonyát Oroszországgal és Kínával, a BRICS közösséggel, a Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO), és az Eurázsiai Gazdasági Unióval (EAEU). Fontos katonai megállapodásokat is kötött a két ázsiai nagyhatalommal, mely több ízben is segítségére sietett, hogy szavatolja biztonságát a Perzsa-öböl térségében felvonuló amerikai flottával szemben.

Ez is érdekelheti:  Mit tudhatott Magyar Péter politikai szövetségese a milliárdokat eltüntető bűnszervezet sötét ügyleteiről?

De időre van szükség ahhoz, hogy behozzák Ázsia viszonylagos gazdasági lemaradását a fejlett Nyugattal szemben, amely többek között Ázsia gyarmatosításának köszönheti jólétét. Döntően fontos az energetikai, a szállítási, a közlekedési infrastruktúra kiépítése, a kereskedelem új elszámolási rendszereinek kifejlesztése, többek között a dollár-alárendeltség enyhítéséért.

Irán annak dacára sem zárja be kapuit a Nyugattal szemben, hogy az USA és az EU lényegében felfüggesztette együttműködését vele, és elszigetelésével igyekszik érvényt szerezni egyoldalú érdekeinek.

Teherán aktív semlegességi politikát folytat. Úgy látja, ez az út vezet oda, hogy a Nyugat is egyenjogú félként kezelje, s ne kétségbe vonja szuverenitáshoz való jogát, hanem belássa, hogy saját érdeke is kivenni részét Irán fejlesztéséből.

Magyar Békekör

Kiemelt kép: Az 1979. február 1-én készült képen Ruhollah Khomeini ajatollah visszatér Iránba párizsi száműzetéséből. A teheráni repülőtéren, kiszáll az Air France Boeing 747-es jumbóból (AFP File Photo) 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük