KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán nem vétózott, hanem kivonult a brüsszeli csúcsról (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió megkezdi a tárgyalásokat Ukrajna felvételéről annak dacára, hogy a magyar és az osztrák kormány ellenezte a csatlakozási tárgyalás megkezdését. A konszenzus elvét felrúgó döntés a nyugati hatalmak akaratára született, Orbán Viktor miniszterelnök pedig kivonult az ülésteremből egyet nem értésének demonstrálására – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtök este.

A Politico úgy értékelte a magyar miniszterelnök kivonulását, hogy így akarta lehetővé tenni a konszenzus kialakulását. A történtek közvetlen előzményeként az Európai Bizottság feloldotta a Magyarországnak járó, de visszatartott több mint 20 milliárd euró felének kifizetését.

A brüsszeli csúcson tagjelölt státusban részesítették Grúziát, és Boszniának is hasonló jogállást helyeztek kilátásba, amint teljesíti a felvételi kritériumokat.

Zelenszkij ukrán elnök Ukrajna és Európa győzelmeként ünnepelte a döntést. Ihletet és erőt ad Ukrajnának, hogy folytassa harcát – mondta.

Elfogadásra vár még a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós segély, valamint az Oroszország elleni 12. szankciócsomag. A konszenzus elvének sutba dobása arra utal, hogy mindkettőt elfogadják majd annak ellenére is, hogy az Orbán-kormány egyiket sem támogatja – írta a Magyar Békekör.

Orbán Viktor egyébként közösségi oldalán közzétett videóban összegezte a történteket, amelyben kijelentette:

Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni Ukrajnával a tárgyalásokat, és Magyarország nem is módosítja az álláspontját.

 

Brüsszel, 2023. december 14. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4), valamint Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (j5), Karl Nehammer osztrák kancellár (j2) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán) / A képet kiegészítette: Szent István Légiója Közösség

Ez is érdekelheti:  A Nyugat „csak rontja Ukrajna helyzetét”

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük