KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna dollármilliókat költ az orosz tv csatornák blokkolására

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna 4 millió dollárt (152 millió hrivnyát) különített el az orosz televíziós és rádióadások zavarására az országgal határos régiókban – derült ki a kijevi Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálat közleményéből.

Az ukrán hatóságok 2014 óta fokozatosan szigorítják az orosz médiát, és betiltották az országban és az országba sugárzó összes jelentős televíziós csatorna működését. Moszkva 2022. februári katonai hadjáratának kezdetét követően Kijev a legtöbb orosz médiatartalmat tiltólistára tette, és olyan szolgáltatásokat is blokkolt, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára a korlátozások megkerülését.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a Moszkvával való fegyveres konfliktus kezdete után bevezetett hadiállapotra hivatkozva az ország összes médiumát állami felügyelet alá vonta.

Az ukrán különleges hírközlési és információvédelmi állami szolgálat csütörtökön Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében közölte, hogy a kormány “az ellenséges tévé- és rádiócsatornák adását a határ menti területeken blokkoló rendszer kiépítésére” különített el forrásokat.

Az új intézkedések segítenek csökkenteni “az orosz propaganda befolyását az ukrán lakosságra”, és növelik “Ukrajna információs biztonságának szintjét” – magyarázták a tisztviselők.

A zavaró rendszer várhatóan kilenc régiót fog lefedni, köztük Kijevet, Harkovot és Odesszát.

A múlt héten az ukrán parlament szólásszabadsággal foglalkozó bizottsága a Telegram titkosított azonnali üzenetküldő platform betiltására szólított fel, a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek minősítve azt.

Még novemberben Alekszej Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) vezetője úgy érvelt, hogy az alkalmazást az ott működő orosz “befolyási rendszerek” miatt kellene betiltani.

Miután Moszkva katonai akciót indított a szomszédos ország ellen, a legtöbb európai ország szintén blokkolta az orosz médiumok sugárzását a területén.

Tavaly februárban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felvetette, hogy ezek a tilalmak

“az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) keretében vállalt azon kötelezettségek durva megsértését jelentik, amelyeket [ezek az országok] vállaltak, hogy biztosítják a sajtószabadságot és az információhoz való egyenlő hozzáférést valamennyi” tagállam lakosának a részére.

Kedden Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy a német hatóságok azt fontolgatják, hogy nem hosszabbítják meg az ott tartózkodó orosz újságírók vízumát, hogy ezzel távozásra kényszerítsék őket az országból. Zaharova azonban arra figyelmeztetett, hogy

“ha ujjat húznak az orosz tudósítókkal, és úgy döntenek, hogy meglépik terveiket, akkor a német újságíróknak is távozniuk kell majd Oroszországból”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: illusztráció / Fotó: © Mladen ANTONOV / AFP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Ukrán "wall-streeti" Köztársaság: az ukrán államiság jövője

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük