Figyelem! - Fontos nemzeti kezdeményezés az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmében

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Soledarban “az egész város tele van holttestekkel”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Wagner-csoport harcosai teljesen körülvették a donbászi Soledar városát, és most a város sóbányáiban lévő kiterjedt alagúthálózatot tisztítják – állította Jevgenyij Prigozsin, a katonai magáncég vezetője.

A hír a hetekig tartó heves csaták után érkezett egy olyan területről, amelyet mindkét oldal forrásai, de különösen azok, amelyek Kijev-pártiak, “húsdarálónak” neveztek. A tartós, bár lassú orosz előrenyomulás ellenére az ukrán hatóságok úgy döntöttek, hogy nem vonulnak vissza óriási veszteségek árán sem.

“Szeretném megismételni, hogy a Soledart teljesen felszabadítottuk és megtisztítottuk az ukrán hadsereg egységeitől”

mondta Prigozsin szerda esti nyilatkozatában.

“Az ukrán csapatok, amelyek nem adták meg magukat, megsemmisültek.”

Prigozsin becslése szerint 500 ukrán katona halt meg a harcok utolsó szakaszában, miután a Wagner-erők bekerítették őket.

Az egész város tele van ukrán katonák holttesteivel” – mondta.

Noha Soledar nyugati külvárosában még hallatszik lövöldözés, most már világos, hogy az orosz erők kerülnek ki győztesen. Győzelmük viszont a kijevi védelem egy 70 km hosszú szakaszának összeomlását jelenti.

Soledar több sóbánya és vasútállomás körül létesült települések konglomerátuma. 2001-ben, amikor Ukrajna legutóbb népszámlálást tartott, körülbelül 13 000 ember élt itt. A város a Bahmutka folyó jobb partján húzódik délkelettől északnyugatra.

2022 végén azonban a város háborús övezetté vált. A békés időkben azonban Közép- és Kelet-Európa legnagyobb ásványi sóforrásaként ismerték, Ukrajna a só szükségleteinek mintegy 80%-át innen fedezte. A mély sóbányák Soledart is turisztikai és szabadidős célponttá tették, barlangi túrákkal.

A városnak és iparának azonban volt egy második, katonai jellegű célja is, ahogy az a Szovjetunióra is jellemző volt. A Soledar esetében több kimerült aknáját tágas és biztonságos katonai raktárként használták.

Tavaly azonban Soledarnak ez a korábban figyelmen kívül hagyott használati módja lett a legszembetűnőbb jellemzője. A sótermelés leállt, a gipszgyár megszűnt; az egyetlen látogatói az ukrán katonák lettek, és az asztma lett a legkisebb probléma.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Exkluzív felvételeket tett közzé a Wagner-csoport, Soledar sóbánya alagútjairól (videó)

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: