KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Reznyikov: a nyugatiak azt kérték, hogy öljünk meg annyi oroszt, amennyit csak tudunk

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrajnai konfliktus kezdeti napjaiban Kijev nyugati támogatói azt akarták, hogy az ukrán haderő katonai támogatás nélkül is boldoguljon, és “öljön meg annyi oroszt”, amennyit csak tud, mielőtt elismeri a vereséget – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Foreign Affairs magazinnak.

Mielőtt a NATO vezetői ígéretet tettek arra, hogy támogatják Ukrajna háborús erőfeszítéseit, “ameddig csak szükséges”, az orosz erők bevonulását követő napokban és hetekben nem volt világos, hogy a Nyugat milyen mennyiségű és minőségű fegyvereket hajlandó küldeni Kijevnek.

“Azt kérdeztük, hogy “kaphatunk-e stingereket?”” – mondta Reznyikov a Foreign Affairs-nak adott, kedden megjelent interjúban.

“AZT MONDTÁK NEKÜNK: ‘NEM, ÁSSATOK ÁRKOKAT, ÉS ÖLJETEK MEG ANNYI OROSZ EMBERT, AMENNYIT CSAK TUDTOK, MIELŐTT VÉGE LESZ’. AZ EMBEREK AZT HITTÉK, HOGY A GYŐZELMÜNK LEHETETLEN”.

Most, dicsekedett Reznikov, Ukrajna “Bradley-ket, Strykereket, Abramseket, Leopárdokat és még sok mást” kapott, és hamarosan amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekkel is felszerelik.

A Fehér Ház fenntartja, hogy az Ukrajnának szánt amerikai fegyverszállítások – amelyek értéke eddig több mint 40,4 milliárd dollár – célja, hogy Kijev minél több harctéri sikert érjen el, mielőtt a konfliktus végül a tárgyalóasztalnál rendeződik. Egyes amerikai tisztviselők és törvényhozók azonban ennél közvetlenebbül fogalmaznak.

“Az oroszok haldokolnak” – mondta Lindsey Graham republikánus szenátor Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek egy múlt havi kijevi látogatása során. “Ez a legjobb kiadás, amit valaha elköltöttünk”.

A Kreml “kannibalizmusnak” nevezte Graham kijelentését, és orosz tisztviselők többször is rámutattak az ukrán kormány hasonló kijelentéseire annak bizonyítékaként, hogy a katonai műveletet a végsőkig kell vinni.

Reznyikov a Foreign Affairs-nak elmondta, hogy Ukrajna vissza akarja szorítani az orosz erőket az ország 2014 előtti határaira, ami a Krím elfoglalását jelentené, amely szintén történelmileg orosz terület. Ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszország nem fogja nukleáris fegyverekkel megvédeni a területét – ahogyan azt az orosz nukleáris doktrína előírja -, a nukleáris fenyegetést “blöffnek” nevezte.

A Krím visszafoglalására tett ígéreteik ellenére az ukrán csapatok jelenleg tétován próbálják áttörni az orosz védelmi vonalakat Zaporozsje közelében. Az orosz védelmi minisztérium becslései szerint Kijev több ezer katonát és több tucat nyugatról biztosított járművet veszített a több mint egy hete tartó, légi támogatás fedezete nélküli támadások során.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: