KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politikai feszültség Moldovában és katonai a Dnyeszter mellékén

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrán katonai mozgásokat tapasztalnak a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság határán, Moldova fővárosában pedig kedden nagyszabású tömegtüntetésen követelték a NATO-párti Maria Sandu köztársasági elnök és a kormány lemondását – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Az ukrán vezetés arra hivatkozva erősíti katonai jelenlétét a Transznisztria néven is ismert Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság határán, hogy az oroszok onnan akarják megtámadni őket. Moszkva hamisnak minősítette az állítást, és úgy véli, hogy az ukrán haderő készül megtámadni Transznisztriát. Figyelmeztették Kijevet, hogy egy ilyen hadműveletet Oroszország ellen irányuló lépésként fognának fel, tekintettel a Dnyeszter mellékén állomásozó orosz békefenntartó erőkre.

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság a Szovjetunió felbomlása után önállósult Moldovától szakadt el 1990-ben. A 4163 négyzetkilométeren elterülő, félmillió lakost számláló ország orosz segítséggel őrizte meg függetlenségét a Nyugat felé orientálódó moldovai vezetéssel szemben.

A Nyugat-barát moldovai elittel szemben kedden nagyszabású tömegtüntetés zajlott Kisinyovban, Moldova fővárosában. A résztvevők közfelkiáltással követelték Moldova alkotmányban rögzített semlegességének megőrzését, a kormány és a köztársasági elnök lemondását, és előrehozott választás kiírását. A feszültséget fokozza az infláció okozta megélhetési válság, melyet a februárban újjáalakult kormány sem tudott megfékezni.

A moldovai politikai vezetés köreiben többször felmerült a Romániával való egyesülés terve, de a 2,6 milliós ország lakosságának jelentős része ellenzi.

Moszkva biztonsági kérdésnek tekinti Moldova tervezett NATO-csatlakozását, beleértve a NATO-tag Romániával történő egyesítését is.

 

Kisinyov, 2023. február 28. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Tüntetés Kisinyovban (Fotó: Twitter)

Kapcsolódó:

Lavrov szerint a Nyugat Moldovát szemelte ki a következő Ukrajnának

Oroszország figyelmezteti az USA-t, a NATO-t és Ukrajnát Transznisztria miatt

Orosz Védelmi Minisztérium: A kijevi rezsim fegyveres provokációra készül Transznisztria ellen

 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: