KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország „rasszizmussal” vádolja a NOB-ot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felhívása, hogy a sportolók bojkottálják a közelgő oroszországi Barátság Játékokat, faji megkülönböztetésnek minősül – jelentette ki szerdán Maria Zakharova külügyminisztériumi szóvivő.

Az először 2022-ben megrendezett Barátság Világjátékokat az olimpia alternatívájaként tervezték, miután az orosz és fehérorosz sportolókat az ukrajnai konfliktus miatt kitiltották különböző nemzetközi versenyekről.

Idén a játékokat szeptember 15-29. között rendezik Moszkvában és Jekatyerinburgban, melyek 33 nyári sportág versenyeit foglalják magukban, köztük olimpiai és nem olimpiai versenyszámokat is.

A NOB keddi sajtóközleményében felszólította tagállamait, hogy ne küldjenek sportolókat a részvételre, azzal vádolva Oroszországot, hogy a versenyt a „sport politizálására” és a nemzetközi tiltások kijátszására használja fel.

Válaszul Marija Zaharova külügyi szóvivő „teljesen elfogadhatatlannak” bélyegezte a NOB intézkedését, amely „nem csupán politizált, hanem faji diszkrimináció által befolyásolt döntés”.

„Ezek a döntések azt mutatják, hogy a NOB mennyire eltért kinyilvánított elveitől a politikai célok érdekében, és átcsúszott a rasszizmusba és a neonácizmusba”

– idézte Zaharovát a TASZSZ.

Zaharova ragaszkodott ahhoz, hogy minden olyan vád, miszerint Oroszország politikát visz a sportba, és nyomást gyakorol más országokra, hogy vegyenek részt a Barátság Játékokon, „teljesen alaptalan”.

Oroszország nyitott minden országgal a sportbeli együttműködésre az egyenlőség, a megkülönböztetésmentesség elvei alapján és az olimpizmus elveinek szellemében”

– jelentette ki Zakharova, hozzátéve, hogy

„kiállunk a tisztességes, becsületes verseny mellett”.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Moszkva továbbra is fel fogja használni az ENSZ-ben és más nemzetközi platformokon betöltött pozícióját a sportban tapasztalható diszkrimináció elleni küzdelemre, és az összes sportoló esélyegyenlőségének előmozdítására szólít fel.

„A Barátság Világjátékok a valódi olimpiai eszméket tükrözve a barátság, a nyitottság, az egyenlőség és az igazságosság megtestesítőjévé válnak. Szeretettel várunk minden sportolót és minden sportszervezetet ezen az igazi sportfesztiválon”

– zárta nyilatkozatát az orosz külügyi szóvivő.

Ez is érdekelheti:  Kónya-Hamar Sándor: A KÖLTÉSZET NAPJÁN - 2024. április 11.

Bár a NOB eltiltotta Oroszországot és Fehéroroszországot az idei párizsi nyári játékokon való részvételtől, azt lehetővé tette, hogy a két nemzet sportolói semleges zászló alatt, egyéniben versenyezzenek.

A NOB nemzeti olimpiai bizottságokkal való kapcsolattartásért felelős igazgatója, James Macleod kedden jelentette be, hogy eddig mindössze 12 orosz és hét fehérorosz versenyző kvalifikálta magát a párizsi részvételre.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép forrása: olympic.org

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük