KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Népszavazás lesz Svájcban az oroszellenes szankciók eltörléséről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Svájci aktivisták az ország vezető politikai pártjának támogatásával petíciót nyújtottak be, amely elegendő aláírást tartalmaz ahhoz, hogy népszavazást kezdeményezzenek, amely Bern semlegességét az alkotmányban rögzítheti, és potenciálisan helyreállíthatja az ország gazdasági kapcsolatait Oroszországgal.

A több mint 130 ezer lakos által aláírt úgynevezett „semlegességi kezdeményezést” csütörtökön nyújtották be hivatalosan – írja a Swissinfo nyomán az oroszhirek.hu. A javaslat Svájc semlegességét „örökös és fegyveres” semlegességként határozná meg, és kifejezetten megtiltaná az országnak, hogy csatlakozzon bármilyen katonai vagy védelmi szövetséghez, kivéve, ha közvetlenül támadják.

A javasolt alkotmánymódosítás azt is megakadályozná, hogy a kormány nem katonai kényszerintézkedéseket és szankciókat vezessen be, vagy azokhoz csatlakozzon, kivéve, ha erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa ad megbízást. Bern azonban továbbra is fenntartaná magának a kötelezettségeket, hogy megakadályozza a más államok által bevezetett szankciók kijátszását.

Svájc 1815 óta semleges politikát próbál folytatni, és a két világháború egyikében sem foglalt állást. Bár Svájc hivatalosan nem tagja egyetlen nemzetközi tömbnek sem, például az EU-nak vagy a NATO-nak, mégis csatlakozott a Moszkvával szemben bevezetett szinte valamennyi nyugati szankcióhoz, több milliárd dollár értékű vagyonát befagyasztotta, és aktívan támogatja Ukrajnát, miután Oroszország 2022-ben megindította Kijev elleni offenzíváját.

Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov szerint a svájci kormány feladta semlegességét azzal, hogy olyan nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el, amelynek célja az európai biztonság fejlesztése „nem Oroszországgal együtt, hanem ellene”.

Az ukrajnai háború kezdete óta Bern gazdasági támogatást küldött Kijevnek, de nem volt hajlandó fegyvereket szállítani, illetve nem engedélyezte, hogy más országok svájci fegyvereket vagy lőszert küldjenek. A svájci kormány egyes tagjai ennek a politikának a lazítását szorgalmazzák, de a Svájci Néppárt (SVP) és a szociáldemokraták (SP) bírálják az ilyen javaslatokat.

Ez is érdekelheti:  Medvegyev: Zelenszkij legitim célpont

Az SVP, amely semlegesség- és bevándorlásellenes programmal kampányolt, a szavazatok 28,6 százalékát megszerezve az októberi általános választások fő győztese lett. A kevésbé szigorú semlegességet támogató, de a katonai blokkokba való belépést határozottan ellenző Szociál-SP 18 százalékkal maradt le mögötte.

Az SVP csütörtökön azt mondta, hogy az Oroszország elleni szankciók „veszélyeztetik az ország belső békéjét és stabilitását”, és üdvözölte a népszavazás hírét. Ha minden állam úgy viselkedne, mint Svájc, nem lenne háború – fogalmazott a párt.

A semlegességi kezdeményezés arra is felszólítja Svájcot, hogy lépjen fel közvetítőként, és „örökös semlegességét felhasználva előzze meg és oldja meg a konfliktusokat”. Bern valamikor az idén szeretne otthont adni egy nagyszabású békekonferenciának az ukrajnai konfliktusról, amelyre állítólag akár 100, főként a globális délről származó országot is meghívnának.

Moszkva azonban értelmetlennek nevezte a Bern által javasolt konferenciát, és jelezte, hogy nem áll szándékában részt venni rajta, még akkor sem, ha hivatalosan meghívják. Oroszország szerint a fórum az elképzelések szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ultimátumának népszerűsítésére szolgálna, amit Moszkva irreálisnak minősített. A Kreml többször hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de csak akkor, ha Kijev elismeri a „valóságot a helyszínen”.

MH

Kiemelt képen: Bern, Svájc / Fotó: Frank Fell / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük