KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Magyar aggályok a NATO-val kapcsolatban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor kormánya kész volna semlegessé nyilvánítani Magyarországot, ha a NATO csapatokat küldene Ukrajnába, és ezzel közvetlen háborúba keveredne Oroszországgal – következtetett a Magyar Békekör tudósítója Gulyás Gergely kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentéseiből.

„Azért léptünk be a szövetségbe, mert egymást akarjuk megvédeni, és nem azért, hogy együtt lépjünk fel más ellen, bármilyen megalapozott morális érvelés is álljon e mögött”

– jelentette ki Gulyás Gergely, majd egyértelműen értésre adta, a kormány nem hagyná, hogy saját szövetségesei sodorják háborúba egy olyan országgal szemben, amellyel békében akar élni.

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogyan vonhatná magát ki egy olyan NATO-döntés alól, amely arra irányulna, hogy a nyugati katonai szövetség beavatkozzon az ukrajnai konfliktusba, és hadat viseljen Oroszország ellen

– hangzott el a Kossuth Rádió Krónikájának a kormányszóvivő kijelentéseit taglaló hírösszefoglalójában péntek reggel.

Gulyás Gergely „háborúpárti fordulatról” beszélt a NATO katonai köreiben, és úgy vélekedett, hogy a 100 milliárd dolláros alap az „Ukrajna-misszió” néven ismertté vált közvetlen katonai beavatkozást szolgálhatja. A magyar emberek 90 százaléka békepárti, és elutasítja Magyarország háborúba sodrásának tervét – tudatta.

Szakértők úgy vélik, hogy Magyarország, a NATO tagjaként nemigen tudná megakadályozni, hogy szövetségesei bele kényszerítsék az Oroszország elleni háborúba. A katonai tömbhöz tartozás olyan kötöttségekkel és kötelezettségekkel jár, amelyeket a politikai vezetés a NATO-hoz csatlakozással magára vállalt, és teljesítésük alól aligha tudná magát kivonni.

A szóvivő okfejtéséből nem tűnt ki, meddig menne el a kormány, hogy nyugati szövetségeseink ne kényszeríthessék háborúba hazánkat. Annyi bizonyos, hogy a „Kállay kettős” politikája beleütközne önmaga korlátaiba – vélik megfigyelők.

A semlegesülési hajlamokkal szöges ellentétben Sulyok Tamás köztársasági elnök Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtöki vilniusi tanácskozásán orosz agresszióról beszélt, és Zelenszkij értésére adta, hogy Magyarország a nyugati szövetségi rendszer elkötelezettjeként Ukrajna mellett áll annak dacára is, hogy békét akar Európában.

Ez is érdekelheti:  Putyin: Az orosz-kínai kapcsolatok nem jelentenek veszélyt más nemzetekre

 

Budapest, 2024. április 12. péntek (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Magyar aggályok a NATO-val kapcsolatban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük