KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nemzetközi átrendeződés – Szíria és az Arab Emirátusok Szövetsége

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Arab Liga államainak külügyminiszterei kairói vasárnapi tanácskozásukon ügy döntöttek, hogy Szíria újra az Arab Liga tagja lehet – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Tizenkét évvel ezelőtt az Arab Liga a nyugati hatalmak nyomására függesztette föl Damaszkusz tagságát. Damaszkusz ugyanis nem engedett a nyugati nyomásnak, és nem engedett be nemzetközi megfigyelőket az országba. Szíria rehabilitálását a Békekör tudósítója Damaszkusz diplomáciai sikereként értékeli, és fontosnak tartja, hogy az Arab Liga felülvizsgálta kirekesztő magatartását, és előnyben részesíti az arab világ érdekeit a nyugati érdekekkel szemben. Nyugati nyomásra a Liga 2011-ben szankciókat is foganatosított Szíria ellen. Visszavonásukról tárgyalnak.

A döntés eredményeként Bassár el-Aszad szír elnök május 19-én részt vesz az Arab Liga Szaúd-Arábiában tartott csúcskonferenciáján.

A nemzetközi kapcsolatokban végbemenő átrendeződés másik fontos eseményeként az Arab Emirátusok Szövetsége dialógus partneri viszonyra lépett a Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO). Az erről szóló megállapodást Goában írták alá május 5-én.

Az Arab Emirátusok Szövetsége előtt Egyiptom, Katar és Szaúd-Arábia lépett dialógus partneri viszonyra az SCO-val. A Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Oroszországot, Pakisztánt, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe tagsági felvételre vár Afganisztán, Fehéroroszország, Irán és Mongólia, továbbá hat dialógus partner, Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepal, Sri Lanka és Törökország – írta a Békekör tudósítója.

 

Kairó, Dubaj, 2023. május 7. vasárnap (MB)

Magyar Békekör

Kiemelt képen: Dubai építkezés 2009 / Fotó: Leandro Neumann Ciuffo – Dubai under construction – 3, CC BY 2.0

Ez is érdekelheti:  Az EU nem lankad érveket gyártani nekünk a kilépésre

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük