A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miután ma délelőtt Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől, távozott a posztjáról.

Caputová vasárnapi délutáni beszédében pedig megerősítette, hogy a magyar gyökerű Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz a kormány miniszterelnöke a választásokig.

 A hivatalnokkormány többi nevét a következő napokban jelentik be – ismertette a Ma7 szlovákiai magyar lap.

Az elnök világossá tette, a szakemberekből álló kormány követni fogja a társadalom ideológiai szerkezetét, liberális és konzervatív szakértők egyaránt részét képezik majd. Az új kormánynak a május 15-tel kezdődő héten nyújthatja át a megbízást – közölte a Ma7.

Ódor Lajos leendő ügyvezető szlovák miniszterelnök a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, akit a szlovák euró atyjának is tartanak; a politikai karrierrel csak módjával kacérkodó leendő kormányfő személye több szempontból is különleges – írja a Mandiner.

„Fizethetünk euróval, koronával vagy forinttal, lehetnek magasak vagy alacsonyak a kamatok, csak a kormányoknak van lehetőségük a magas árak ellen harcolni” – mondta tavaly egy interjúban Ódor Lajos. A Szlovák Nemzeti Bank alelnöki pozícióját 2018 óta betöltő, 1976-os születésű Ódor egyébként komáromi származású – itt is érettségizett a magyar nyelvű gimnáziumban –, és nem igazán illeszkedik a tipikus szlovák kormányfők szériájába.

Legelsősorban persze azért, mert magyar.

Mint ahogy Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Pro Civis Polgári Társaság vezetője, rámutat: ha ténylegesen megkapja a megbízást, mindenképpen tabut dönt ezzel, hiszen a jelenlegi közvélekedésbe igen nehezen fér bele, hogy egy magyar ember magas tisztséget betölthet Szlovákiában, pláne, hogy az országot vezetheti.

A végzettségét tekintve matematikus-menedzser (a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karának vonatkozó szakán végzett) pedig egy egészen más irányvonalat képvisel, mint elődei, a médiavállalkozó, szenvedélyes-belemenős Igor Matovič, vagy a most leköszönt Eduard Heger, aki amerikai szeszesitalkereskedelemmel koronázta meg korábbi pályafutását az üzleti életben, mielőtt a kormányfői bársonyszékbe vezérelték volna Matovič ügyei.

MN, Mandiner

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: