KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Miután ma délelőtt Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől, távozott a posztjáról.

Caputová vasárnapi délutáni beszédében pedig megerősítette, hogy a magyar gyökerű Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz a kormány miniszterelnöke a választásokig.

 A hivatalnokkormány többi nevét a következő napokban jelentik be – ismertette a Ma7 szlovákiai magyar lap.

Az elnök világossá tette, a szakemberekből álló kormány követni fogja a társadalom ideológiai szerkezetét, liberális és konzervatív szakértők egyaránt részét képezik majd. Az új kormánynak a május 15-tel kezdődő héten nyújthatja át a megbízást – közölte a Ma7.

Ódor Lajos leendő ügyvezető szlovák miniszterelnök a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, akit a szlovák euró atyjának is tartanak; a politikai karrierrel csak módjával kacérkodó leendő kormányfő személye több szempontból is különleges – írja a Mandiner.

„Fizethetünk euróval, koronával vagy forinttal, lehetnek magasak vagy alacsonyak a kamatok, csak a kormányoknak van lehetőségük a magas árak ellen harcolni” – mondta tavaly egy interjúban Ódor Lajos. A Szlovák Nemzeti Bank alelnöki pozícióját 2018 óta betöltő, 1976-os születésű Ódor egyébként komáromi származású – itt is érettségizett a magyar nyelvű gimnáziumban –, és nem igazán illeszkedik a tipikus szlovák kormányfők szériájába.

Legelsősorban persze azért, mert magyar.

Mint ahogy Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Pro Civis Polgári Társaság vezetője, rámutat: ha ténylegesen megkapja a megbízást, mindenképpen tabut dönt ezzel, hiszen a jelenlegi közvélekedésbe igen nehezen fér bele, hogy egy magyar ember magas tisztséget betölthet Szlovákiában, pláne, hogy az országot vezetheti.

A végzettségét tekintve matematikus-menedzser (a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karának vonatkozó szakán végzett) pedig egy egészen más irányvonalat képvisel, mint elődei, a médiavállalkozó, szenvedélyes-belemenős Igor Matovič, vagy a most leköszönt Eduard Heger, aki amerikai szeszesitalkereskedelemmel koronázta meg korábbi pályafutását az üzleti életben, mielőtt a kormányfői bársonyszékbe vezérelték volna Matovič ügyei.

Ez is érdekelheti:  A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

MN, Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük