TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németországban büntetendő az eltérő vélemény – a német ügyészség nyomozást folytat a Donbasszból tudósító újságíró ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A német ügyészség előzetes eljárást indított a közvetlenül Donbasszból tudósító Alina Lipp újságíró ellen. Németországban büntetendő az eltérő vélemény. Alina esetével kapcsolatban az Anti-Spiegel nevű orosz internetes portálon jelent meg egy cikk, amely igyekszik megvilágítani azt a helyzetet, ami a német médiában uralkodik a szólásszabadsággal kapcsolatban.

Németországban büntetőeljárás indult Alina Lipp ellen, aki Telegram csatornáján adott folyamatosan tájékoztatást a donbászi eseményekről. Ha elítélik, akár három év börtönt is kaphat, mert a német kormánytól eltérő véleményen van a donbászi eseményekről. Ennyit a szólásszabadságról Németországban.

Németországban nagyon „érdekesen” értelmezek a szólásszabadságot, ezt nyugodtan leszögezhetjük. Alina például régóta vizsgálat alatt áll és bizony május elején meg is büntették 1600 euróra, azaz ennyivel csapolták meg a bankszámláját a német ügyészség jóvoltából.

Külön „érdekesség”, hogy amikor egy eljárást „kreálnak” akkor bizony rendkívül „komoly” német jogszabályokra hivatkozva, az eljárásban

„A vádlottat nem hallgatják meg, mert az veszélyeztetné a nyomozás célját, az StPO 33. § (4) bekezdés 1. mondata alapján.”

És ez nem vicc! Ha az ügyészek helyénvalónak tartják, akár a vádlott meghallgatása vagy tájékoztatása nélkül is bírósághoz fordulhatnak és anyagi foglalásokat igényelhetnek.

Meg kell jegyeznünk, hogy Németországban az igazságszolgáltatás nem független, ugyanis politikusok adhatnak utasítást az ügyészségnek, hogy folytassanak nyomozást olyan személyek ellen, akikkel szemben nem folyik eljárás. Addig, ameddig ez a nyomozás tart, az illetőt akár hat hónapra is letartóztathatják anélkül, hogy bíróság elé állítanák.

Tehát a német igazságszolgáltatás nem független, amit a Európai Bíróság 2019. május 27-én a C-508/18 ügyszám alatt; C-82/19; C-509/18 határozatában ki is mondott. A német média pedig úgy általában nem verte nagy dobra ezt a határozatot, de ennek ellenére jogállamisági kérdésekben az Európai Unió nem igazán lép fel Németországgal szemben, nem úgy Magyarországgal szemben, ahol szerintük sem véleménynyilvánítási- sem szólásszabadság nincs.

Ez is érdekelheti:  Nehéz beszélgetésre számíthat ma a NATO-főtitkár Orbán Viktorral

A Nemzeti InternetFigyelő is bemutatta Alina Lipp egyik tudósítását, igaz, akkor még nem volt pontos információnk arról, hogy ki is ez a német lány, akik kertelés nélkül tudósít a valóságról saját közösségi csatornáján.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük