Németország nem fizet Oroszországnak rubelben a gázért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Németország nem fog rubelben fizetni az orosz gázért, és mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb függetlenedjen az orosz energiaforrásoktól.

Ezt Christian Lindner német pénzügyminiszter twitter üzenetben jelentette be szombaton. Hangsúlyozta: Berlin sem most, sem a jövőben nem tesz eleget Moszkva azon követelésének, hogy rubelben fizessenek neki a gázért.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mihamarabb függetlenedjünk Oroszországtól”

– írta a politikus.

Meg kell jegyezni, hogy már számos európai politikus tett eddig is hasonló kijelentéseket, ami arra enged következtetni, hogy ezekkel a megnyilvánulásokkal politikai nyomást igyekeznek gyakorolni Moszkvára.

Európa nem igazán tudja helyettesíteni az orosz gázt sem most, sem a közeljövőben. Sem Katar, sem Algéria, sem Norvégia nem léphet be Oroszország helyére, hiszen ez technikailag egyelőre nem megvalósítható. Az Egyesült Államokból érkező LNG gáz szállítása pedig gyakorlatilag kivitelezhetetlen és gazdaságtalan is olyan mennyiségben, amivel Európát el lehetne látni.

Ugyanakkor a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy Oroszország nem blöfföl, és a Gazprom a rubelfizetés megtagadása esetén kész elzárni a gázcsapot, ahogy azt a minap tette Lengyelország és Bulgária esetében.

Érdemes megemlíteni, hogy Lengyelország arra számított, hogy továbbra is hozzájut majd az orosz gázhoz Németországon keresztül. Ha azonban Berlin nem hajlandó rubelben fizetni a gázért, akkor Varsó – de nem csak Varsó -, elveszíti ezt a lehetőséget.

Természetesen eddig is volt már rá példa, hogy egyes politikusok kirohanásokat intéztek Moszkvával szemben, közben pedig a forgalmazó cégek beleegyeztek az orosz feltételekbe, egyszerűen csak azért, mert tényleg nincs más alternatíva.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kapcsolódó:

A Kreml szóvivője szerint senki sem kap gázt, aki nem rubelben fizet érte

Volodin: Legalább egy évre le kell állítani Európa gázellátását

Lengyelország lefoglalta az orosz cégek gázinfrastruktúráját

A bolgárok az orosz gázt követelik a kormánytól a drágább LNG helyett

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük