KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

A Kreml szóvivője szerint senki sem kap gázt, aki nem rubelben fizet érte

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dmitrij Peszkov elmondta: az áttérést egyes országok „példátlanul barátságtalan” lépései váltották ki.

„A gázellátás helyreállításának feltétele az áttérés a rubelben fizetésre” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Rámutatott, hogy ez semmilyen hatást nem gyakorol az energiahordozó árára. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy Oroszországtól Bulgária és Lengyelország mellett

más országok sem kapnak gázt, ha nem fizetnek érte rubelben.

Peszkov azt mondta, nem tudja megmondani, hány ország egyezett már bele, hogy áttér az új fizetési rendszerre.

A tartalékok jelentős részét „ellopták” Oroszországtól

Európai politikusok kijelentéseire reagálva jelezte: az áttérés a rubelelszámolásra a gázkereskedelemben nem zsarolás, és Oroszország továbbra is megbízható energiaszállító marad, és elkötelezett a szerződéses kötelezettségei mellett. Emlékeztetett rá, hogy az áttérést egyes országok „példátlanul barátságtalan” lépései váltották ki, akik a tartalékok jelentős részét „ellopták” Oroszországtól.

Putyin március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél
nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket „kompromittált valutákban”, beleértve a dollárt és az eurót.

A Gazprom értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket.

Eddig négyen fizettek rubelben

A Bloomberg szerint eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért. Az amerikai hírügynökség a Gazprom orosz gázipari óriáshoz közel álló, névtelenséget kérő forrásra hivatkozott. Az illetékes szerint még akkor is, ha több ország megtagadja a Kreml követelését, hogy az orosz gázért rubelben fizessenek,

a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedés egészen május második feléig nem valószínű,

mivel a következő gázszállítmány kifizetése csak akkor esedékes.Oroszország különböző vezetékrendszereken keresztül 23 európai országnak szállít földgázt.

Ez is érdekelheti:  Az amerikai külügyminisztérium levette Kubát a terrorellenes fellépésben nem eléggé együttműködők listájáról

Kiemelt kép: Szergej Iljin / Sputnik / AFP

Mandiner

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük