KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva lebegő fegyvere új fejezetet nyithat a háborúban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz légierő néhány hete vetette be először az úgynevezett siklóbombákat az ukrajnai háborúban. A siklóbombák – ahogy arra a nevük is utal – szárnyaik segítségével képesek siklani a levegőben, vagyis nem függőlegesen zuhannak a földre. Ez lehetővé teszi, hogy az orosz vadászpilóták távolabbi célpontokat is eltaláljanak, emellett a légvédelmi radarok is nehezebben észlelik a szerkezeteket.

Oroszország először március 24-én vetett be siklóbombákat a háborúban, azóta pedig – ukrán források szerint – naponta legalább húsz ilyen szerkezetet dobtak le ukrajnai célpontok ellen.

A siklóbombákat az teszi különlegessé, hogy szárnyaik vannak, ezért nem függőlegesen zuhannak a földre, hanem vízszintesen is tudnak siklani. Ez lehetővé teszi, hogy a ledobási helyükhöz képest távolabb fekvő célpontokat is eltaláljanak.

Ezen kívül a bombák hosszabb ideig tudnak kis magasságban repülni, aminek köszönhetően a légvédelmi radarok nehezebben észlelik őket.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a brit Daily Telegraphnak úgy nyilatkozott, hogy a siklóbombák nagyon komoly fenyegetést jelentenek Ukrajna számára. A szóvivő szerint a lebegéses technológia lehetővé teszi, hogy az orosz bombázórepülők pilótái a frontvonaltól távolabb, kevésbé veszélyes helyen oldják ki bombáikat.

„Jelenleg az ellenség ezt az előnyt az orosz–ukrán határ mentén, a frontvonalon és a Fekete-tenger partjánál használja ki. Ezekben a régiókban intenzívebbé vált a siklóbombák bevetése az elmúlt hetekben

– mondta Ihnat.

A siklóbombák további előnye, hogy olcsóbban és könnyebben gyárthatók, mint a légvédelmi vagy a támadó rakéták. A német Focus Online szerint az orosz hadvezetés ezekkel az új típusú fegyverekkel igyekszik betölteni a drága, nagy pontosságú fegyverek hiánya miatt keletkezett űrt.

Ez is érdekelheti:  Oroszország és Vietnam igazságos többpólusú világrendet akar

A Daily Telegraph tudósítója szerint a siklóbombák az ukránoktól várt tavaszi, nyár eleji offenzívára is hatással lehetnek.

Ukrán és nyugati katonai szakértők úgy vélik, könnyen lehet, hogy az ukránoknak módosítaniuk kell a haditervet is a siklóbombák miatt.

hirado.hu

Kiemelt képen: a Fecskék nevű orosz műrepülő csoport MiG–29-es vadászgépekkel tart bemutatót a MAKSZ 2021 moszkvai repüléstechnikai kiállításon, a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőterén, 2021. július 21-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük