KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Morawiecki: azonnal meg kell kezdeni Oroszország “putyinmentesítését”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz nacionalizmus halálos fenyegetést jelent a világra, és a Nyugatnak azt kell tennie Moszkvával, amit egykor a náci Németországgal tettek – írta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Telegraph című brit napilap kedden megjelent véleménycikkében.

Kihagyta azt a részt, hogy Németország “nácimentesítése” a katonai vereség után következett be, de azt mondta, hogy Oroszország “Putyinmentesítését” “azonnal” meg kell kezdeni, és figyelmeztetett, hogy ellenkező esetben a nyugati “lélek” veszélybe kerül.

Morawiecki Oroszország és Putyin elnök egyik leghangosabb bírálója, akit többször is Adolf Hitler náci vezérhez és Joszif Sztálin szovjet diktátorhoz hasonlított. Az új cikk ugyanezt az egyenlősítést tette, de az orosz nacionalizmus azon fajtájára összpontosított, amelyet Morawiecki szerint Moszkva rosszindulatú és rendkívül veszélyes politikájának indoklásaként használ.

A lengyel tisztségviselő komor képet fest az orosz világnézetről – magyarázta. Az úgynevezett “orosz világ” egy imperialista ideológia, “a 20. századi kommunizmus és nácizmus megfelelője” – hangsúlyozta -, “amellyel Oroszország kitalált jogokat és kiváltságokat igazol magának”.

Az orosz nacionalizmus “rákos daganat, amely nemcsak az orosz társadalom többségét emészti fel, hanem halálos fenyegetést jelent egész Európára nézve” – tette hozzá a miniszterelnök.

“Ezért nem elég támogatni Ukrajnát az Oroszországgal vívott katonai harcban. Teljesen ki kell gyomlálnunk ezt a szörnyű új ideológiát”.

Bár ő “nem Hitler és nem is Sztálin”, Putyin “sajnos … veszélyesebb” a rendelkezésére álló halálosabb fegyvereknek, például a közösségi médiának köszönhetően – mondta Morawiecki.

“Nem is olyan régen Lengyelország információs háborút vívott Oroszországgal a második világháború kezdetéről. Mi nyertünk; de Putyin elérte a céljait. Megfertőzte az internetet az álhírek millióival” – mondta. Utalt Varsó régóta hangoztatott álláspontjára, miszerint a náci Németország és a Szovjetunió egyformán hibás a konfliktusért. Moszkva ezt történelmi revizionizmusnak nevezi, amely sérti a szovjet nép által a nácik legyőzése érdekében hozott áldozatokat.

Ez is érdekelheti:  Özönlenek a migránsok Európába: Lampedusán és a Kanári-szigeteken a legsúlyosabb a helyzet

Morawiecki nem szólította fel nyíltan a NATO-tagokat, hogy indítsanak háborút Oroszország ellen, de utalt arra, hogy ez a szükséges lépés, és azt követelte, hogy Oroszországot ugyanolyan bánásmódban részesítsék, mint a náci Németországot, miután legyőzték.

“Ahogy egykor Németországot is nácimentesítésnek vetették alá, ma Oroszország és a civilizált világ számára az egyetlen esély a “putyinmentesítés”. Ha nem kezdünk bele azonnal ebbe a feladatba, nemcsak Ukrajnát, hanem a lelkünket, a szabadságunkat és a szuverenitásunkat is elveszítjük” – mondta.

Azt állította, hogy Oroszország “hosszú menetelésbe kezdett a Nyugat felé”, és Lengyelországnak és más nyugati országoknak csak az a választása, hogy hol állítsák meg az országot.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük