KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Medvegyev: Brit csapatok megjelenése Ukrajnában „hadüzenetet” jelent

Moszkva „hadüzenetnek” tekintené a brit csapatok nyílt ukrajnai állomásoztatását – jelentette ki Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. Medvegyev arra reagált, hogy pénteken Kijevbe látogat Rishi Sunak brit miniszterelnök, aki a tervek szerint biztonsági megállapodást ír alá Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Sunaknak az ukrán fővárosba való érkezése azt a célt szolgálja, hogy „egy jelentős új támogatási csomagot terjesszen elő, és megerősítse a szoros brit-ukrán partnerséget” – áll a brit miniszterelnöki hivatal közleményében. A biztonsági dokumentum a G7-ek és a NATO-tagok által tavaly kötött megállapodások folytatása – jegyezték meg. A nyilatkozat nem tett említést az Ukrajnában történő brit katonai telepítésre vonatkozó tervekről.

„[A megállapodás] hivatalossá teszi a támogatást, amelyet az Egyesült Királyság eddig is és a jövőben is nyújt Ukrajna biztonsága érdekében, beleértve a hírszerzési információk megosztását, a kiberbiztonságot, az egészségügyi és katonai kiképzést, valamint a védelmi ipari együttműködést”

– közölte a Downing Street.

A brit kormány 2,5 milliárd font (3,2 milliárd dollár) katonai segélyt ígért Ukrajnának a következő két évre, többek között több ezer katonai drón formájában, amelyek London szerint a legnagyobbak lesznek a maguk nemében, amelyeket Kijev valaha is kapott. A legtöbb UAV-t Nagy-Britanniában fogják gyártani – tette hozzá a közlemény.

Az Egyesült Királyság kulcsfontosságú támogatója volt Kijev Oroszország elleni háborús tevékenységének. Boris Johnson volt miniszterelnök állítólag jelentős szerepet játszott a 2022-es harcok első hónapjaiban Kijev és Moszkva által kialkudott készülő tűzszünet kisiklatásában, bár tagadta, hogy utasította volna az ukrán kormányt a harcok folytatására.

Moszkva több alkalommal is azzal vádolta az Egyesült Királyságot, hogy segíti Ukrajnát az Oroszország elleni támadások megszervezésében, különösen a Fekete-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint brit katonai személyzet már most is jelen van Ukrajnában.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Medvegyev: Brit csapatok megjelenése Ukrajnában „hadüzenetet” jelent

  1. ADDIG MEGY-VISZIK- A KORSÓT A KUTRA, AMIG EL NEM TÖRIK.ITT CSAK AZ A BAJ, HOGY MI VAGYUNK A KORSÓ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük