KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lindsey Graham tagadja, hogy „jó befektetésnek” nevezte volna az orosz haláleseteket

Lindsey Graham amerikai szenátor vitatta az orosz bírálatokat, amelyek állítólag a közelmúltban tett kijevi útja során tett megjegyzéseivel kapcsolatban fogalmazódtak meg. Az ukrán elnök hivatala által közzétett videón látszólag az orosz halálesetek megtapsolása látható, de a szenátor most azt állította, hogy a vita hátterében az „orosz propaganda” áll.

A Kijev által vasárnap közzétett videón az látható, amint Graham találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel, és az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítségről tárgyalnak. A klip egy pontján Graham hallható, amint azt mondja: „Az oroszok haldokolnak. Ez a legjobb pénz, amit valaha elköltöttünk”. A mondatokat vágás választja el egymástól.

Az amerikai szenátor kiváló befektetésnek tartja az oroszok gyilkolását Ukrajnában – Medvegyev keményen reagált

Az idézet gyorsan heves visszhangot váltott ki Moszkvából, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig kijelentette, hogy „nehéz elképzelni nagyobb szégyent egy ország számára, mint hogy ilyen szenátorai vannak”. Dmitrij Medvegyev volt elnök „vén bolondnak” nevezte a 67 éves republikánust.

Az orosz belügyminisztérium elfogatóparancsot adott ki Graham ellen, míg az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Bastrykin szintén büntetőeljárás megindítását szorgalmazta a szenátor kijelentései miatt.

Oroszország elfogatóparancsot adott ki Lindsey Graham amerikai szenátor ellen

A Reutersnek adott írásbeli nyilatkozatában Graham azonban elutasította a bírálatokat, és az „orosz propagandagépezetet” tette felelőssé. A szenátor kifejtette, hogy amit Zelenszkijnek mondott, az az volt, hogy „jó befektetés volt az Egyesült Államok részéről, hogy segített Ukrajna felszabadításában”.

Amint azt a Reuters megjegyezte, az eredeti videoklip, amelyet az ukrán elnök hivatala szerkesztett és tett közzé, nem tartalmazott egyértelmű utalást arra, hogy az oroszok haláláról és az amerikai pénzek jó elköltéséről szóló megjegyzések a találkozó különböző szakaszaiból származnának. A Graham és Zelenszkij találkozójának teljes, vágatlan változata állítólag azt mutatja, hogy nem volt közvetlen kapcsolat a két kijelentés között – írja a csatorna.

Ez is érdekelheti:  Szakértő: El akarhatják hallgattatni a békepárti Donald Trumpot, emögött pedig háborúpárti erőket sejtenek

Az orosz külügyminisztérium azonban elutasította a „cinikus kísérleteket”, amelyekkel Graham „kannibalista” kijelentéseit próbálják igazolni. A Reuters cikkére reagálva a minisztérium azt sugallta, hogy a csatorna „válságkezelést” folytat a szenátor nevében, és „nevetséges és szégyenletes kifogásokat” talál ki, miután „oroszgyűlölő” kijelentései visszatetszést keltettek.

„Az ilyen kijelentések igazolására tett kísérletek kudarcra vannak ítélve. Az ilyen szavakat már lehetetlen szépíteni, még akkor is, ha külön-külön hangzottak el” – áll a minisztérium közleményében, megjegyezve, hogy Graham nem először tesz ilyen megjegyzéseket. Hasonló megjegyzések más amerikai és ukrán tisztviselők részéről is elhangzottak.

A minisztérium azzal vádolta a Reuters-t, hogy „gyáva kifogásaival és nevetséges próbálkozásaival, amelyekkel Lindsey Grahamet próbálja fedezni”, rontja hírnevét, és azt sugallja, hogy a hírügynökség nem tényszerű újságírást folytat, hanem a „kollektív Nyugat” utasításait végrehajtó PR-ügynökségként tevékenykedik.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Lindsey Graham szenátor © Getty Images / Win McNamee

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük