KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva Kijevet, Kijev Moszkvát bombázta – Ukrajna felvételére készül a NATO

Heves dróntámadást intézett az orosz légierő Kijev ellen, az ukránok pedig Moszkvát támadták, feltételezhetően orosz területről indított drónokkal.

Ukrajna felvételére készül a NATO a júliusi vilniusi csúcsértekezleten – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.

Az orosz dróntámadás súlyos károkat okozott Kijevben, a Moszkva elleni ukrán dróntámadás következtében viszont enyhébb károk keletkeztek lakóépületekben. Az orosz légügyi hatóság közlése szerint mindhárom moszkvai repülőtér zavartalanul működik.

Dróntámadás érte Moszkvát, több lakóépület megrongálódott

Az ukrán haderő, kellő élőerő híján képtelennek bizonyult ellentámadásra Artyomovszk (Bahmut) visszafoglalására. Az oroszok nem csak a támadó csapatokat verték szét, hanem parancsnoki állásaik közül is többet megsemmisítettek.

A kijevi vezetés most abban bízik, hogy a NATO hivatalosan is felkéri Ukrajnát a csatlakozásra a katonai tömb vezetőinek júliusi vilniusi csúcsértekezletén. Amint ez megtörténne, Kijev azonnal igent mondana a csatlakozásra, lehetőséget teremtve a NATO közvetlen katonai beavatkozására Ukrajna oldalán Oroszország ellen.

Európa két másik pontján is konfrontáció veszélye fenyeget: Koszovóban és Moldovában. A NATO fennhatósága alatt működő koszovói KÁFOR kontingens képtelennek bizonyul eleget tenni rendeltetésének.

A Szerbiától nyugati közreműködéssel elszakított terület vezetése képtelen szerb-albán közös irányítású autonómiára, a helyi közigazgatást a szerbek kizárásával próbálja ráerőltetni a lakosságra. Ennek tulajdonítható a feszültség kiéleződése és a KÁFOR erőivel történt összecsapás, melyben húsz magyar és tíz olasz katona sérült meg. A szerb elnök mozgósította az ország haderejét a NATO részéről fenyegető esetleges beavatkozással szemben, ugyanakkor mérsékletre intette Koszovóban élő honfitársait.

Moldovát illetően Moszkva megüzente Kisinyovnak, hogy nem tűri a provokációt a Transznisztria néven ismert Dnyeszter Menti Köztársaság ellen.

 

Kijev, Moszkva, Brüsszel, Pristina, 2023. május 30. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük