KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bulgáriát jelentős ársokk érte

Miközben megbukott a liberális bolgár kormány, az elszálló infláció borzolja az ország lakóinak hangulatát.

Az általános termelői árindex idén májusban 38,2%-kal nőtt Bulgáriában 2021 azonos időszakához képest. A villamos energia, és a gáz ára 83,8%-kal, a feldolgozóipar termékei 25,9%-kal emelkedtek. A bányászatban 11,3%-kos volt az áremelkedés. Ezeket a kiábrándító adatokat közölte ma a bolgár hírügynökség az Országos Statisztikai Intézetre hivatkozva.

A feldolgozóiparban a vegyi anyagok és egyéb vegyi termékek gyártása drágult a legnagyobb mértékben 40,2%-kal. A papír és papírtermékek gyártásában 29,4%-kal, a fa- és fatermékgyártásban a bútorok kivételével 28,3%-kal emelkedtek az árak.

Az élelmiszertermelő ágazatot 25,5%-os áremelkedés jellemezte.

2022 májusában a bolgár ipar teljes termelői árindexe 0,4%-kal nőtt áprilishoz képest. A feldolgozóiparban – havi bontásban – 2,6%-os növekedést regisztráltak. Ennél is jelentősebben emelkedtek az árak a vegyi anyagok és egyéb vegyi termékek gyártásában (4,9%-kal), valamint az élelmiszergyártásban (3,2%-kal).

Bulgária a hét elején bejelentette 70 orosz diplomata és az országban működő orosz diplomáciai képviseleteken dolgozó műszaki személyzet kiutasítását. A szófiai orosz nagykövetség közölte, hogy a várnai főkonzulátus gyakorlatilag alkalmazottak nélkül marad.

Április 27-én a Gazprom bejelentette, hogy megszünteti gázszállítást Bulgáriának, mivel a Bulgargaz nem tért át új fizetési mechanizmusra.

Bulgáriát márciusban az orosz kormány felvette a barátságtalan országok listájára.

 

Kiemelt kép: Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/dpa

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük