KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán hatóságok korlátozzák a katonai szolgálatra kötelezett nők külföldi utazását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Október 1-jétől a női egészségügyi és gyógyszerészeti szakembereknek kötelező lesz katonai szolgálatra jelentkezniük az országban

Korlátozzák a nők külföldi utazását Ukrajnában. Ezt Fjodor Veniszlavszkij, a Legfelsőbb Rada elnöki képviselője jelentette be. Október 1-jétől a nők – orvosok és gyógyszerészek – kötelesek lesznek regisztrálni a katonai nyilvántartásba Ukrajnában.

Veniszlavszkij kifejtette, hogy a nők csak akkor hagyhatják el az országot, ha rendelkeznek az ideiglenes távozásra jogosító dokumentumokkal. A többi szakterület képviselői önkéntesen regisztrálhatnak – zárta szavait.

Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára korábban arról biztosította a lakosokat, hogy Kijev nem tervezi a mozgósítás fokozását az országban. A helyi tömegtájékoztatási eszközök szerint azonban a hatóságok a harci övezetben elszenvedett veszteségek miatt új mozgósítási tervet készítenek elő.

Az ukrán védelmi minisztérium új vezetője, Rusztem Umerov bejelentette, hogy az országban elektronikus katonai jegy jelenik meg. Ukrajna digitalizálni fogja a katonai egészségügyi bizottságok munkáját, és egységes nyilvántartást indít a sorkötelesekről – mondta a miniszter. Szerinte ez lehetővé teszi majd a korrupció elleni fellépést.

Az ukrán védelmi minisztérium helyettes vezetője, Olekszandr Pavljuk elmondása szerint, hogy az országban egyre nagyobb a probléma a sorozás kijátszásával. Várhatóan a katonai szolgálatra kötelezettek elektronikus nyilvántartási rendszerének elindítása lehetővé teszi majd a sorkötelesek mozgásának nyomon követését, és csökkenti a mozgósítás során a korrupció kockázatát.

Ukrajnában jelenleg hadiállapot van érvényben. Ezért a törvények szerint a 18 és 60 év közötti állampolgárokat katonai szolgálatra lehet behívni. A médiajelentések szerint azonban számos állampolgár a területi szociális támogató központokban vásárol magának beosztást, hogy kikerülje a szolgálatot, vagy éppenséggel külföldre távozik.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán vezető arra kérte Európát, hogy küldje vissza Ukrajnába a katonakorú állampolgárokat. Kijev ugyanis nem rendelkezik kellő számú emberanyaggal az amerikaiak által erőltetett ellentámadáshoz, amely egyébként eddig teljes kudarcba fulladt, miközben hihetetlenül magas emberveszteséggel járt.

A Rzeczpospolita című lengyel lap arról írt, hogy Varsó megkezdte a 2022. február 24. után illegálisan Lengyelországba érkezett, hadköteles korú ukrán menekültek kiadását Kijevnek. Hivatalos megerősítés egyelőre ezzel az információval kapcsolatban nincs, de Lengyelország területén mintegy 80 ezer ilyen korú ukrán állampolgár tartózkodik.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Kiemelt kép: illusztráció / Reuters

Lengyelország megkezdte kiadni Ukrajnának a hadköteles korú ukrán férfiakat

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: