KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Baerbock külpolitikai programja: törölni Kínát és Oroszországot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szélsőliberális, méregzöld német külügyér szerint, ez minden további nélkül kivitelezhető

Annalena Baerbock külügyminiszter a német külképviseletek vezetőinek szervezett gazdasági konferencia nyitónapján, a megnyitóbeszédében ismertette a német külpolitika gazdaságpolitikai irányvonalait. Világossá tette, hogy a német külügyminiszter Oroszország és Kína kivételével minden országgal erősíteni kívánja az együttműködést. Oroszországot és Kínát azonban el akarja szigetelni a világkereskedelemben.

Németország végzetesen függővé vált az orosz olajtól és gáztól, és most drágán megfizetne érte, állította Baerbock. Baerbock azonban teljesen meg akarja szabadítani Németországot ettől a függőségtől.

„Ezt akkor értjük meg, amikor látjuk például azokat a jelentéseket, amelyek arról szólnak, hogy az orosz gáz LNG-szállításokon keresztül visszakerül a német és más európai gázvezetékekbe. Vagy amikor látjuk, hogy nem elég csak egy upstream terméket vagy egy végterméket vizsgálni ahhoz, hogy rugalmasabbá váljunk, hogy csökkentsük a függőségeinket – hanem egy hosszú ellátási lánc minden részét nyomon kell követnünk. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha mélyrehatóan nézünk szembe ezekkel a kihívásokkal.”

Azt mondja, a cél az, hogy az Oroszországból és Kínából származó termékeket és nyersanyagokat teljesen megkerüljük, miközben továbbra is versenyképesek maradunk. Baerbock bízik abban, hogy ezt el lehet érni.

„A tét az, hogy az összekapcsolt világ és a globalizáció alakítását ne bízzuk egyszerűen a piac úgynevezett láthatatlan formálóira. Vagy az autokraták állítólag erős kezeire, vagy akár a bizalom és a véletlen elvére.”

Baerbock ki akarja zárni Kínát a lítiumgyártás értékteremtő folyamatából. A lítium továbbfeldolgozási folyamatának a jövőben Ausztráliában kellene zajlania, nem pedig Kínában, ahogyan eddig történt – javasolja Baerbock.

„És ha megnézzük, mi történik a nyersanyagokkal – az embernek elborul az agya. Az ember azt kérdezi magától: Miért nem beszéltünk erről az elmúlt évtizedekben? De ez már kiömlött tej, most kell foglalkoznunk vele, ha tanulni akarunk a korábbi függőségeinkből. Ausztrália termeli a világ lítiumtermelésének több mint felét […] De ez a lítium, bár Ausztráliában nagyon sok van belőle, nem megy közvetlenül Németországba, Európába. Ehelyett Ausztrália a lítiumának több mint 90 százalékát további feldolgozás nélkül Kínába exportálja, majd az EU szintén 90 százalékot meghaladó mértékben importálja a lítiumot Kínából”.

Baerbock a jövőben meg akarja kerülni Kínát a félvezetők gyártásában is. Valójában a világkereskedelem szétválasztását és a globalizáció visszafordítását tervezi. Ez az ötlet egy drezdai félvezetőgyártónál tett látogatása során jutott eszébe.

Baerbock biztos benne, hogy Németország képes olyan erős befolyást gyakorolni a világgazdaságra, hogy Kína és Oroszország teljes gazdasági elszigetelése német vezetés alatt sikerrel járhat.

Beszédében világossá teszi, hogy továbbra is konfrontációra törekszik Oroszországgal és Kínával, és a világ kettéosztásán munkálkodik. Baerbock fel akarja eleveníteni a hidegháború kelet-nyugati megosztottságát. A következő néhány évben kiderül, hogy Németországnak valóban megvan-e ehhez a gazdasági ereje.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Annalena Baerbock / globallookpress.com © Sven Hoppe

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: