KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU energiaválságban – Elszálltak az árak a kutakon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Mottó: „Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.”
(magyar szólás-mondás)

 

„A piaci fundamentumok alig játszanak szerepet”. – vélte Jenei András energiapolitikai szakértő. (Info rádió, Aréna, 2022.05. 12.) Az orosz – ukrán háború napi eseményeit figyeli mindenki és az árak érzelmi alapon alakulnak. A TTF-re (holland gáz kvóta előrejelzés, a napi árak figyelembevételével) egy-egy diplomáciai kézfogás jobban hat, mint a valóság. Ez egészségtelen. Az európai energia piac strukturális válságban van, amit a zöldbe borult EU maga mesterségesen generált.

A kiber térben is és a szankciókkal is háborúznak manapság. A szankció egy új fegyvernem, noha nem casus belli, nem üzennek hadat olaj bojkott miatt. A szankciók látszólag értelmetlenek. A háttércélja az EU-nak az, hogy elvegye a tagállamok energia szuverenitását.

Hónapokkal a háború előtt turbulencia volt a világ gáz és kőolaj piacán. 2013-ig kell visszapillantanunk. A Gazprom ekkor kezdte megnövelni a részesedését 25-30%-ról 40%-ra az európai gázpiacon.

2019-re már célhoz értek az oroszok. Ekkor becsapott a koronavírus járvány és a Gazprom a rekord alacsony gáz árait megemelte. A spot piacra kevesebbet raktak föl az oroszok, míg a hosszú távú szerződésekben rögzített árak maradtak egy alacsony árszinten. 2021-re megszívta magát egy rekord árbevétellel az orosz óriáscég.

Nem az oroszok ármánykodása, hanem az európai kőolaj és földgáz piac kitettsége jelent meg az ár-volatilitásban. Ehhez járult az EU Bizottság látszólag eszement zöld politikája és az önsorsrontó szankció hadművelete Oroszország ellen. Kérdés ezek után csak az, hogy ki az agresszor? Az-e aki 400 km-re megközelíti Moszkvát az Ukrajnába telepített rakétáival és katonai bázisaival, kiirt 14000 oroszt a Donbászt ért csapásokkal, vagy az a fél, aki megelőző csapást mér ezért?

Az Északi Áramlat 2-t az oroszok megépítették. Feltöltötték gázzal. Ott áll a tenger fenekén. Benne rohad az oroszok pénze. Ráadásul a németek az Opel gázvezetéken is regulátorszűkítéseket alkalmaztak, csökkentették annak átbocsájtó képességét. Az ukránok lezártak egy olyan gázvezetéket Luhanszk megyében, ami a németek gázellátását biztosította 25%-ban. Kérdés az, hogy ha Németország 55%-ban függ az orosz gáztól, akkor miért csökkentették a kapacitást a hozzá csatlakozó gázvezetéken? Miért akadályozza Németország az Északi Áramlat 2-t?

A szabadpiac védelmébe tették – szólt a német magyarázat. Ez baromság, mert a vezetéket az oroszok építették, ők is finanszírozták és senki másnak nincs ekkora földgáz mennyisége, ami eladható. Az Északi Áramlat II. az ukrán gázlopásokat hárította el. Az német nem, az Északi Áramlat II. üzembe helyezésre az USA érdeke.

Az EU enrgiaproblémáit sem lehet az orosz – ukrán háborúra, fogni, ahogy ezt az EU farizeus vezetői teszik. Az európai horror rezsiköltségek oka a kötelező klíma hisztéria. Ez a zöldek terrorja. Az energetikában nagyon nehezen értelmezhető az, hogy 2030-ig a széndioxid alapú energiát ki kell vezetni. 10 év egy erőmű beruházásnál közép-rövid táv, mert azt 30-40 évre építjük meg. Az atomerőműveket 50-80 évre tervezik. Lengyelország robbantsa fel szénerőműveit? Csak mi magyarok voltunk olyan okosak, hogy elpusztítottuk szénbányáinkat és hőerőműveinket. Olaj és gáz kitettségünk rémisztő, miközben ott van a szenünk a vízzel elárasztott szénbányáink mélyén. Őrület az is, ahogy hazánk széndioxid kvótáit eladták a poltikusaink fillérekért. Most itt egy komoly háború és az EU pofátlan arroganciával lezárná az orosz kőolaj és gázvezetékeinket is. Ursula, Dr. Bubó olajembargót diktál nekünk, a szlovákoknak és a horvátoknak. No meg a volt NDK-nak is. Vajon miért mindig korrupcióba keveredett bűnözőket jelöl ki a Gazda az EU élére főkomiszárnak?

Aprócska gond az, hogy az európai ETS piac, majd a széndioxid piac EU általi manipulációja – ami egy mesterségesen teremtett regulátori piac – az jelenti, hogy az Unió határozza meg, hogy mennyi legyen a mennyiség és az ár. Igen ám, de az euró-bürokraták be vannak kötve a hatch foundokhoz, akik 70-80%-ban uralják és manipulálják az európai energia piacot. Az EU energia rendszer lényege az, hogy nem transzparens és ki van szolgáltatva a Soros féle spekulánsoknak. Magyarán az EU egy pénzügyi magán biznisz, jó nagy korrupt vízfejjel. A háború ürügy. A politikusok hisztérikus reakciói visszafordíthatatlan, kedvezőtlen folyamatokat indítottak el. Hatástanulmányok egy – egy szankció előtt? Ugyan kérem!

Ez is érdekelheti:  Fico: A Nyugat a „legrosszabb forgatókönyvet” készítheti elő Ukrajnában

Az EU ukáza: építsünk ki párhuzamosan a meglévőkkel olaj és gázellátási vonalakat fölöslegesen. Aztán állítsuk át Százhalombattát Ural típusú olajról Brent típusú könnyűolajra. Építsünk LNG terminálokat, a „cseppenként” érkező bizonytalan hátterű, kis fűtőértékű amerikai palagáznak? Az folyékony gáztanker hajó útközben irányt válthat. Várod a gázodat, ám a tanker oda fut be, ahol abban a pillanatban többet ígérnek! Ezek a mesterségesen kialakított körülmények természetese az energia drágulásához vezettek és még nincs vége.

Végleg megváltozott a földgázpiac helyzete. Már a nagy kombinátor, Kissinger ellenezte, hogy a szocialista országokon kívülre nyúljanak az orosz gázvezetékek. Üzletileg nem jó, de az orosz olajról, amely 10-15%-al olcsóbb, mint a piaci átlagár még le lehet válni jó nagy veszteség árán. De az orosz könnyű-olaj sokkal jobb minőségű, mint a Brent olaj, mert ez utóbbiból 10-30%-al kevesebb végtermék, benzin, stb. nyerhető ki a lepárlásnál. Tehát az EU visszautasíthatatlan maffia ajánlata az, hogy vegyél kétszer annyiért rosszabbat. Építsd le megbízható orosz szállítói kapcsolataidat és állítsd át 1 milliárd euróból Brent olajra a finomítóidat. Miért? Mert az EU valójában a pénzügyi spekulánsok meghosszabbított karja.

Az oroszoknak nem okoz nagy gondot az ostoba európai bojkott. Olajexportjuk 16%-a jön az EU-ba. Persze kényelmes csővezetéken szállítani. De az olaj folyik. Hajón is vihető, Kínába, Indiába, igaz, csak diszkont áron.

A gáz más műfaj. Az LNG infrastruktúra fejletlen. A LNG környezetszennyező. Katar hosszútávra leszerződött. legföljebb +40mlrd m3-re képes. Ha megfeszülnek, akkor sem állhat le Nyugat Európa az orosz gázról. A magas földgázárak mellett sem lehet átállítani Kelet-Középeurópát más molekulára, mint az orosz. A háborúk egyszer véget érnek. Mi lesz azután? Marad a durci-murci?

Az éves felhasználás 10%-t tudjuk biztosítani Krk-ről. Az EU ajánlat egy hármas, irracionális intézkedés csomag: fogyassz kevesebbet, ami a főleg az ipari fogyasztók átállítását jelenti euró százmilliárdokért és ez több éves átállási időt igényelne. No meg keress más gázbeszerzési forrást – mondják a biztosok. Hol? Honnan? A horvát – magyar viszony labilis, mert miután segítettünk a függetlenségi háborújukban, hálából betartanak, perelik a MOL vezért. A Neptun projektet a Chevron megfúrta. Kérdés, hogy Romániában működik-e a geológia? Van-e annyi gáz ott? Üröm az örömben, hogy közel van a Kígyó sziget. Az meg orosz. Felmerül a biztonság kérdése. Lehet importálni gázt jó drágán Szlovéniából az Interkonnektor program keretében és Ausztriából vételezni E-ont horror árért. Lehet? De mikor és mennyiért? A déli vezetéken jöhet azeri gáz is. Egyszer. Majd!

A harmadik kiút a makói földgáz mező hazai kitermelése és a MOL sok kicsi elfeledett gázmezőinek kitermelése is behúzható. A magyar gáz kevert gáz. A hazai inert gáz nehezen kezelhető. A magyar kis gázmezők kapacitás bevonása a 10 milliárd köbméternyi gázfogyasztásunk 10%-t adja, ez feltornászható 15-20%-ra. A makói gáz mélyen van, kitermelése bonyolult és sok pénz kell hozzá. Még az is lehet, hogy megéri…

Az oroszok évente ~700 milliárd köbméter földgázt termelnek ki. Ebből ~500-at maguk égetnek el, ~200-at átnyomnak Európába. Tehát az orosz ipar zabálja a gázt és messze nem hatékony. Annyi gázt fogyaszt, mint egész Európa (520 mlrd m3). Moszkvában kb. 50 dollár 1000m3 gáz, mire az EU-ba ér a molekula, 500 dollár lesz az ára. Lehet tehát szívatni az oroszokat olajembargóval, de ha elzárják a gázcsapot, akkor 40%-nyi gázmennyiséget nincs módja pótolni az EU-nak. Európa lett az USA 51. állama, lényegileg egy USA gyarmat. Az USA az I. világháború óta világháborúkat robbant ki és finanszíroz Európában azért, hogy megakadályozza az eurázsiai összefogást, azaz a német – orosz kézfogást. A németek most is önjáró tarackokat szállítanak az oroszok ellen, miközben az orosz gáztól függ: összeomlik-e Európa motorjának ipara, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot. Igaz, a gázcsapok elzárása napi 1 milliárd euró veszteséget jelentene az oroszoknak, de van egy technikai akadály is. Mit csinálhatnak az oroszok a kitermelt, de a szankciók miatt a nyakukon maradó gázzal? Mondjuk, az orosz lakosságot túlfogyasztásra ösztönzik. Ez rózsavíz a problémára. Fogyasztást kell növelni az iparban is. A Gazprom tárolóit Európa szerte kiürítik, mert lenyúlják az orosz tulajdonokat, de otthon feltöltik a tárolóikat. Ez megy egy darabig. Azután kiventilálják a kitermelt földgázt, ami iszonyú csapás a Földre, vagy elfáklyázzák. Vagy ledugózzák a gázmezőt, ami kockázatos, mert 20-30%-os hozam csökkenés állhat elő. Ami gáz!

Ez is érdekelheti:  Ezért hazudik, aki az oroszországi szankciók sikeréről beszél - íme...

A szankciós politika, azaz 2014 óta Oroszország nem tud nyugati technológiát vásárolni. A használatban lévő gáz és olajmezők kapacitás növelésére alkalmas technológia beszerzése (EGR – Enhansed gas recovery/EOR – Enhanced oil recovery) nem megy.

De Oroszország szankció rezisztens. Egy akkora óriás cég kitermelési portfóliója bonyolult és ezért szeretik az oroszok a hosszú távú szerződéseket, amit az árban is díjaznak. 3-4 évre előre terveznek. Nyugat Szibériából majd Kínába megy a gáz. Európa pedig majd kínlódik a méregdrága amerikai LNG gázzal. Megdrágul a termelés és az EU tökéletesen versenyképtelenné válik. Nem bipoláris ma a világrend. De van két pozitívuma is az orosz – ukrán proxi-háborúnak: az egyik az, hogy Kína elodázta Tajvan bekebelezését. A másik az, hogy Ukrajna nem rohant le bennünket felbátorodva az amerikai fegyverellátáson. Ukrajna csapatokat vont össze Kárpátalján. Fenyegetőzött. Beavatkozott a magyar választásokba. Megtámadni egy NATO országot? Ugyan már, legyinthetnénk. De Ukrajna amerikai bábállam, azt teszi, amit parancsolnak neki. A NATO nem véd meg, ha Kijev azt az ukázt kapja Washingtonból, hogy pusztítsd el Magyarországot, ha a magyar nép „rosszul választ”.  Az ukránok nem tettek le a kárpátaljai magyarok kiirtásáról. 150-200 ezer magyar legyilkolása nem tétel arrafelé. Putyin inváziója egy időre elvette az ukránok kedvét a „kést a magyarok torkára!” hadművelettől. A 128-as dandárt is átcsoportosították a frontra. De mi lesz a háború után? Várjunk ölbe tett kézzel az ukrán bosszúra? Igen, bosszú, azért mert segítettük őket élelemmel, üzemanyaggal, és itt gyógyítjuk a sebesültjeiket, bosszú, mert befogadtunk 720 ezer ukrán menekültet és bosszú, mert ukrán nyelvű oktatást szerveztünk meg a menekült gyerekeknek. Halállistára tették a kárpátaljai elöljáróinkat, mert ukrán tankönyvet nyomtattunk. A hála Zelenszkijéknél ismeretlen fogalom! Csak bosszúban, katonai erőszakban képesek gondolkodni.

Thomas Mann szerint: „az emberek akkor kezdenek háborúzni, amikor meg akarnak szabadulni a béke problémáitól.” Mikor lesz vége egy háborúnak? Ha ez egyik fél megerősödik, ha értelmetlen az ellenállás, vagy akkor, ha nem bírnak egymással a háborúzó felek, kifáradnak és elfogynak a tartalékaik. Az atomhatalmak meglétük óta 143 háborút vívtak, amelynek 20%-a alakult át végtelenített háborúvá. – mondja Robert C. Castel, izraeli biztonsági szakértő. Amerika a határaitól távol háborúzik, míg Oroszország honi háborúkat vív. Az atomhatalmak nem szívesen vesztenek el a határaikhoz közeli háborúkat, de elengedik a tőlük távoliakat. (Afganisztán – USA) – véli a szakértő.

Ukrajnában az elsőleges katonai infrastruktúrát érte kár, és rommá váltak városok. Nincs benzin, Az oroszokat a szankciók mérgesítik. Eltűntek a Gucci táskák, az Ikea bútorok. De nincs dráma.

A szűk keresztmetszet a humán erőforrás. Az ukránok számbeli fölényben vannak a harctéren. Az oroszok eddig nem éreztették az ellenséggel demográfiai túlsúlyukat. De az üzemanyag lényeges. Ukrajna a háború előtt Azerbajdzsánból, Fehéroroszországból és Oroszországból kapott kőolajat, amit feldolgozott. A finomítóit lebombázták, az olajforrás elapadt. A Nyugat fegyvert igen, de benzint nem tud adni. Eljött a „Halál ötven órája” szindróma ideje. Az Ogyesszai Kőolaj terminált leblokkolták az oroszok. Tehát amikor egy ország békében sem képes ellátni magát üzemanyaggal, akkor mire fel háborúzik?

Ez is érdekelheti:  "Új korszak": Ferenc pápa bejelentette, hogy a Vatikán együttműködik a szabadkőművesekkel

Eddig Magyarország juttatott kőolajat és földgázt Ukrajnának. Ennek ellenére, az ukránok folyamatosan fenyegettek minket és pocskoltak. „Kitartás, éljen Zelenszkij! – üvölti az EU Bizottság. De ha Ursula von der Leyen olajembargóra akarja kötelezni hazánkat, akkor innen sem kap kőolajat Ukrajna. Ami az ukrán logisztikát illeti, nem tekinthetünk el a széles nyomtáv problémáról. Tehát, ha a tengeri szállításról át akarnak térni az ukránok a vasútra, akkor közben van egy átrakás a határon, ami lassít és jó célpont az orosz rakétáknak

Ukrajnának van még két kisebb kikötője a Duna Deltában, Ismail és Reni, amit egy vasútvonal köt össze az ország belsejével a Dnyeszter torkolatában lévő hídon keresztül. Persze ezt is megbombázták az oroszok. Így az ukránok ki fognak száradni. Ehhez jön még az EU ostoba olajembargója, ami leállíthatja a mi olajszállításunkat is a Kárpátalján keresztül.

Amikor az oroszok az ukrán vasutat támadják, akkor nem a síneket rombolják, hanem a vasúti transzformátor és kapcsoló állomásokat, no meg a felső vezeték rendszert. Állj át dízel mozdonyra! – mondják és fogyaszd a gázolajat! Ez a logisztikai háború lényege.

Az egész orosz visszavonulás Harkovnál csel: magukra húzták az ukránokat az oroszok, akik szuverén orosz területeket lőnek. Belgorod ukrán célpont lett. Ez jó indok lehet orosz mozgósításra. Ezzel az orosz nép előtt legitimálható az invázió.

Az EU és az amerikai ukrán bábkormány a háború eszkalációjában érdekelt. De Európa már saját embargójába is belerokkan. Az EU is széteshet, nemcsak Ukrajna. Papíron jól mutat egy-egy uniós ország hadserege, de Európa elpuhult. Nincs sorkatonaság. Dübörög az abortusz-halálgyár, mint egykor Auschwitzban. Egy totális háborút az EU nem bír el. A NATO garancia nagyon szép. De a több tíz éve elhanyagolt haderőfejlesztés után nem tehető harcképessé egy nemzeti hadsereg egyik napról a másikra. Oroszország két háborút vesztet el. A csecsen háborút és Afganisztánt. A csecsenek ma az orosz oldalon küzdenek az ukrán fasiszták ellen. Az afganisztáni fiaskó után a SzU szétesett. Ukrajna gründolásával ősi orosz városok kerültek idegen kézbe és Oroszországot elvágták kikötőitől. Ebből az oroszok tanultak. Ukrajnában nem veszíthetnek!  De mára megkoptak a normák a vegyi fegyverek és az atomlétesítmények elleni támadásokkal, kapcsolatban. Tehát ha az EU és Amerika növeli az eszkalációs kockázatot, akkor baj lesz. A nyugati normák nem érvényesek az iszlám világban, de Indiában és Kínában sem. A Balti tengerből NATO beltenger lesz?

Tovább bonyolítja Európa biztonságát az, hogy a svédek és finnek belépnek a NATO-ba. Ha a felmelegedés miatt az Északi tenger Kelet – Nyugat közötti hajózó út lesz, akkor ez a két ország Norvégiával ellenőrizheti majd az északi hajóút európai kijáratát. Ez ám a pepperóni!

Budapest, 2022. 06. 19.
Jánossy Péter Sámuel építészmérnök

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük