KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A szerb belügyér elhajtotta az ukránokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A belgrádi ukrán nagykövetség kijelentette, hogy Kijev mindig is Szerbia oldalán állt, és arra számít, hogy Szerbia szankciókat vezet be Oroszország és annak vezetése ellen az Ukrajna elleni támadás miatt, válaszul Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter nyilatkozatára.

A szerb belügyér ezt mondta:

„Amikor azt látom, hogy az orosz gyerekeket kitiltják az iskolákból, és az apjukkal nem foglalkoznak, amikor azt látom, hogy az orosz sportolókat felfüggesztik a versenyekről, és az orosz írókat kitiltják a tankönyvekből, nem tudok és nem is fogok oroszellenes hisztériába bocsátkozni”

Az ukrán nagykövetség sajtóközleménye megerősítette, hogy az ország számít Szerbiára, hogy elítélje a Vlagyimir Putyin orosz elnök „elszabadult rezsimje” által egy szuverén európai állam ellen indított nagyszabású agressziót, és szankciókat vezet be az „agresszor” és annak vezetése ellen.

A közlemény szerint erre azért van szükség, hogy „megállítsák a Putyin-rezsimet, amely ukrán gyerekeket gyilkol, iskolákat, kórházakat és szülészetet bombáz, városokat rombol le”.

A nagykövetség közölte Vulinnal, hogy Oroszország nem „egyes NATO-tagállamokat” támadott meg, hanem „Putyin rezsimje támadta meg Ukrajnát”. Éppen ezért maga Ukrajna, amely mindig is Szerbia oldalán állt, szankciókat sürget az „agresszor állam” ellen – húzta alá a nagykövetség közleménye, megjegyezve, hogy Vulin „valamilyen okból” nem Ukrajnának, hanem más országoknak válaszolt.

Vulin szerb belügyminiszter március 28-án azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus elindította a ruszofóbia hullámát, amely szerinte mindig szerbofóbiában végződik.

Szerinte azoknak, akik Jugoszláviát bombázták, nincs erkölcsi joguk azt követelni, hogy Szerbia szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, „tönkretéve ezzel egy évszázados barátságot”. Azt mondta, hogy a „szerb világ” továbbra is politikai küldetése marad. „Minden nemzetnek megvan a természetes hajlama az egyesülésre, csak a szerbeknek nem szabad” – mondta.

„Mindenki, aki gyűlölte Oroszországot, nem szerette Szerbiát. Mindazt, amit ma az orosz gyerekekkel tesznek, holnap ők tennék meg a szerb gyerekekkel”

– mondta Vulin a Pink kormánypárti televízió élő adásában.

Ez is érdekelheti:  Izrael 30 ezer palesztint ölt meg az október 7-i terrortámadásra válaszul

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont március 28-án Moszkvában kijelentette, hogy az orosz hatóságok tisztában vannak azzal a nyomással, amelynek Szerbia az ukrajnai háború miatt ki van téve, de továbbra is bíznak abban, hogy Belgrád fenntartja a helyzettel kapcsolatban hozott bölcs döntését.

„Nagyra értékeljük a szerb népet, kultúrát és történelmet, valamint a szerb elkötelezettséget a hagyományos barátok iránt. Bízunk abban, hogy fenntartják a bölcs döntést, amelyet ebben a helyzetben hoztak” – mondta Lavrov újságíróknak.

Az orosz külügyminiszter szerint amit Moszkva a Balkánon lát, az „az Egyesült Államok hegemóniára irányuló kísérlete”, és hozzátette, hogy a Nyugat „megpróbálja elszigetelni Oroszországot azzal, hogy az ENSZ-szavazás aritmetikai eredményét mutatja be” az ukrajnai orosz inváziót elítélő határozatokról – idézte Lavrovot a belgrádi Novosztyi című lap.

„Tudjuk, milyen elszigetelésnek vannak kitéve ezek az országok. Ez számunkra egy dolgot jelent: hogy az USA fél az elszigetelődéstől. Ha ennyire bízik az értékeiben, akkor hangot kellene adnia az álláspontjának, és hagynia kellene, hogy más államok döntsenek. Hadd döntsenek szabadon, mindenféle nyomás nélkül” – mondta Lavrov.

Vadhajtások

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük