KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyel miniszterelnök kiállt Magyarország mellett

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Morawiecki kijelentette: az európai uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar EU-elnökség visszavonása

Az európai uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar európai uniós elnökség visszavonása – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön a lengyel közszolgálati rádió által közvetített moldovai sajtóértekezletén.

Mateusz Morawiecki az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának keretében nyilatkozott a sajtónak. A 2024. második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó  újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki reményét fejezte ki, hogy “csak amolyan óbégatásról van szó” az EP részéről, hiszen – mint fogalmazott – ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

Az Európai Unió működésének “ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út”

– jelentette ki Morawiecki.

Megerősítette a tagállami vétójog megőrzése melletti álláspontját is, és úgy vélte: rossz irányba vezetne, ha “erőszakkal viszonyulnának egyes uniós tagállamokhoz”. A lengyel kormányfő mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az EP állásfoglalása “még nem dönt el semmit”. Lengyelország nagyon egyértelműen rá fog mutatni, hogy az EP ezzel a határozattal jogot, törvényt, jogállamiságot sértett.

Az Európai Unióban a tágabb társadalmi, geopolitikai és politikai összefüggések miatt is a tagállamok közötti nézetkülönbségek elsimítására kell törekedni, nem pedig arra, hogy

Levágják a fejét vagy végtagját azoknak, akik ellenzik egyes brüsszeli intézmények és személyek erőszakos egységesítő politikáját

– hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.

 

Kiemelt képen: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke / Fotó: © Geert Vanden Wijngaert/AP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: