KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Zelenszkij: Oroszország offenzívát indított Harkov ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt állította, hogy az orosz erők újabb nagyszabású offenzívát indítottak Ukrajnában a harkovi terület ellen.

A fejleményről először az ukrán védelmi minisztérium adott hírt, amely korábban azt állította, hogy az orosz erők védelmi állásokat támadtak Volcsanszk határváros közelében. A támadást heves légi bombázások kísérték – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy „változó intenzitású” harcok folynak Oroszország és a harkovi terület határa mentén.

Az állításokat Vlagyimir Zelenszkij megerősítette, ugyanakkor arról beszélt, hogy az ukrán csapatok felkészültek arra, hogy visszaverjék az orosz támadásokat.

„Oroszország megerősítheti és be tudja zúdítani erőit, de mi ezt tudtuk és mindent kiszámítottunk”

– mondta Zelenszkij egy sajtótájékoztatón, miután Kijevben találkozott a szlovák elnökkel.

Egyes ukrán médiajelentések szerint azonban az orosz hadseregnek sikerült előrenyomulnia, és több települést elfoglalt a határ mentén. Jurij Butusov ukrán újságíró, akit széles körben Pjotr Porosenko volt elnök köreihez köthető azt állította, hogy az orosz erők nagyjából 30 négyzetkilométeres területet foglaltak el a határ közelében, ellenőrzésük alá helyezve Sztrelecse, Krasznoj, Pylnaja és Boriszovka falvakat.

Annak ellenére, hogy hírszerzési információkkal rendelkeztek a fenyegető támadásról, az ukrán védelem a térségben hatástalannak bizonyult

– állította Butusov. Az újságíró azt is felvetette, hogy a támadás viszonylag kis erejű volt, ami ellentmond a hivatalos állításoknak. Butasov szerint legfeljebb öt gyalogos zászlóalj vitte véghez a támadást.

Moszkva eddig nem szolgáltatott semmilyen információt erről az állítólagos tevékenységéről a Harkovi területen. Az elmúlt hónapokban ezt a területet az ukrán erők arra használták, hogy válogatás nélkül drón-, tüzérségi és rakétatámadásokat indítsanak az orosz határ menti régiók, elsősorban Belgorod ellen, miközben többször is sikertelen kísérletet tettek a határ áttörésére.

Az orosz vezetés következetesen figyelmeztette Kijevet és nyugati támogatóit, hogy ne indítsanak mélyen a területére irányuló támadásokat, Vlagyimir Putyin elnök pedig egy „biztonsági övezet” létrehozását javasolta Ukrajnában a határ mentén, hogy megakadályozzák az ilyen csapások végrehajtását. Moszkva nem közölt semmilyen időkeretet arra vonatkozóan, hogy egy ilyen zóna mikor jöhetne létre, vagy hogy milyen mélyen nyúlna be Ukrajnába.

Ez is érdekelheti:  London engedélyt adott Kijevnek, hogy fegyvereit a Krím elleni támadásra használja

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: orosz páncélosok / Fotó: © Sputnik / Viktor Antonyuk

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük