KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij EU-csúcsra ment, a Hamász pedig Moszkvába

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nyugati vezetők szerint a közel-keleti konfliktus árnyékot vethet arra, ami Ukrajnában történik

A Hamász október 7-i támadása óta kialakult egyfajta „második front” is, amely alaposan felkavarta a nemzetközi diplomácia addig sem nyugodtnak mondható vizeit. Így miközben Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij az Oroszország által szított nemzetközi feszültség súlyos következményeire figyelmezteti a nyugati világot, addig a Hamász magas rangú tisztviselői Moszkvába utaztak, hogy tárgyaljanak a Gázában tartott orosz túszok szabadon bocsátásáról – írta meg a Politico nyomán a Mandiner.

Az ukrán elnök a brüsszeli csúcstalálkozón kifejtette:

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk egy még nagyobb nemzetközi tűz kitörését a Közel-Keleten. A szabadság ellenségei nagyon érdekeltek abban, hogy a szabad világot a második frontra vigyék.”

Zelenszkij továbbá hangsúlyozta az együttműködés fontosságát az európai vezetőkkel, amely nélkül szerinte a regionális konfliktusok tovább eszkalálódhatnak.

A Hamász közben küldöttséget küldött Moszkvába, hogy tárgyalásokat folytasson a Gázában fogva tartott külföldi túszok sorsáról. A küldöttséget Mousa Abu Marzook, a Hamász alapítója és politikai vezetője vezette, aki Katarban él. Marzook találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel az egyeztetéseken.

A helyzet tovább bonyolódott azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetett egy esetleges izraeli szárazföldi invázió következményeire Gázában.

Putyin hangsúlyozta, hogy meg kell állítani a vérontást és az erőszakot, különben a válság további eszkalálódása súlyos, rendkívül veszélyes és pusztító következményekkel járhat, amely könnyen túlterjedhet a Közel-Kelet határain.

A lap szerint ezek a konfliktusok próbára teszik az Európai Unió külpolitikai hatókörét, különösen az Izraellel kapcsolatos álláspontjuk összehangolása során.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt megjegyezte:

„Egyértelmű, hogy a közel-keleti konfliktus árnyékot vet arra, ami Ukrajnában történik.”

MH

Kiemelt képen: Zelenszkij ukrán elnök (Jim WATSON / AFP)

Ez is érdekelheti:  Gyurcsány szemkikövető Ferenc megtartotta expozéját (videó)

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük