KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felmérés: zuhan Zelenszkij támogatottsága az ukránok körében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök népszerűsége drasztikusan visszaesett – derül ki a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) megbízásából készült, az USAID által finanszírozott felmérésből.

Az ukránok mindössze 42 százaléka “határozottan támogatja” az elnököt, míg 40 százalékuk csak “valamennyire” – derült ki a héten közzétett felmérésből. Az áprilisban végzett felmérésben ezek az arányok 58% és 33% volt.

Zelenszkij részleges és határozott elutasítottsága az áprilisi négy, illetve három százalékról szeptemberre kilenc, illetve hét százalékra emelkedett.

Az ukrán hadsereg 82%-os erős támogatottsága jóval népszerűbb volt, mint az elnöké, bár még ez is csökkent az áprilisi 89%-hoz képest.

A következő legnépszerűbb kijevi politikus Dmitro Kuleba külügyminiszter volt, 30 százalékos erős támogatottságra zuhant vissza, az áprilisi 44 százalékról, és 41 százalékos részleges támogatottsággal, a korábbi 32 százalékról. Kuleba elutasítottsága azonban megduplázódott és 16%-ra emelkedett.

Denisz Smihal miniszterelnöknek csak 10%-os határozott támogatottsága és 42%-os kombinált elutasítottsággal “büszkélkedhet”. Az ukrán parlament, a Verhovna Rada még rosszabbul teljesített: mindössze 5% támogatja a munkáját, míg 67%-uk valamennyire vagy határozottan elutasította azt.

Az ukránok 94%-a még mindig úgy véli, hogy országa győzni fog az Oroszországgal való konfliktusban, bár ez az arány a 2022. áprilisi 97%-hoz képest csökkent. Csak 68%-uk van meggyőződve arról, hogy Kijevnek sikerül visszaszereznie az összes területet, amelyre igényt tart – az “1991-es határokat”, vagyis az összes olyan régiót, amely az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott, beleértve a Krímet és Szevasztopolt is.

A felmérést a Rating közvélemény-kutató ügynökség végezte az IRI Center for Insights in Survey Research megbízásából. A felmérés 2000 felnőtt ukrán reprezentatív mintáján alapult, és az USAID támogatásával készült.

Eközben az Economist/YouGov szerdán közzétett felmérése szerint Zelenszkij népszerűbb az amerikaiak körében, mint Joe Biden elnök vagy elődje és valószínűsíthető 2024-es kihívója, Donald Trump. A megkérdezett amerikaiak fele kedvezően, 24 százaléka pedig kedvezőtlenül ítélte meg az ukrán vezetőt. Trump és Biden egyenként csak 42 százalékos támogatást kapott, a jelenlegi amerikai elnököt 55 százalék, az előzőt pedig 54 százalék nem kedveli.

Ez is érdekelheti:  Halász Géza – Téglásy Imre: „A halál és élet harcba szállt” (húsvéti szekvencia)

Orosz Hírek

Kiemelt képen: az ukrán törvényhozás épülete / Fotó Wikipédia

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük