KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij az EU-nak: Azonnal kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kijev teljesített minden olyan követelményt, amelyet az EU támasztott vele szemben, és készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére – jelentette ki Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap egy videóbeszédben, azt követelve, hogy a blokk azonnal kezdje meg az ezirányú tárgyalásokat.

Kijev 2022 februárjában, nem sokkal az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése után nyújtotta be hivatalos kérelmét az EU-hoz való csatlakozásra. Ugyanazon év júniusában megkapta a tagjelölti státuszt. 2023 decemberében az EU tisztviselői beleegyeztek a csatlakozási tárgyalások megkezdésébe, és meghatározták azokat a követelményeket, amelyeket előbb Kijevnek teljesítenie kell.

Mindezeket a feltételeket teljesítették – jelentette ki Zelenszkij vasárnap egy videón elhangzott beszédében, és azt ígérte, hogy az idei év meghozza „az eredményt az Európai Unióval”.

Ukrajna teljesítette az összes szükséges feltételt a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséhez, most az uniós félnek kell teljesítenie a vállalásait”

– mondta.

Az EU csatlakozási kritériumai között szerepelnek a stabil demokratikus intézmények, a jogállamiság, az emberi jogok és a kisebbségek védelme, valamint az erős piacgazdaság és az uniós tagsággal járó felelősséggel való megbirkózáshoz szükséges intézményi kapacitás.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij demokráciája: Ukrajnában körbezárt a rendőrség egy kolostort, az apácákat akarják elűzni (+videó)

Az egyik legfontosabb megoldandó probléma a széles körben elterjedt korrupció volt. A magas szintű korrupciós botrányok sorozata közepette Ukrajna legnagyobb támogatójának, az Egyesült Államoknak a törvényhozói aggodalmukat fejezték ki a támogatással való visszaélés miatt. A múlt hónapban az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy új logisztikai tervezési osztály létrehozását kezdeményezi, miután a megelőző hónapokban több magas rangú katonai tisztviselőt tartóztattak le sikkasztás miatt.

Ez is érdekelheti:  Miért ellenzi annyira Oroszország Ukrajna NATO-tagságát?

Kijev jelenleg a Svájcban idén júniusban megrendezendő békekonferenciára készül – tette hozzá Zelenszkij.

„A világ többségének békére kell kényszerítenie Oroszországot – és ezt meg is teheti”

– mondta.

Moszkva nem kapott meghívást a részvételre, és a konferenciát „ostobaságnak” minősítette. Vlagyimir Putyin elnök a hónap elején megismételte, hogy Oroszország nem utasítja el a konfliktus békés megoldását, de nem fogad el olyan megállapodást, amely figyelmen kívül hagyja az országa érdekeit.

Kijev az ukrán elnök szerint a nyári NATO-csúcstalálkozóra is készül. Az Egyesült Államok vezette katonai blokknak „nem szabad félnie saját erejétől, és nem szabad visszariadnia saját alapelveitől” – mondta, és „határozott politikai fellépést” sürgetett.

Moszkva szerint Ukrajna NATO-csatlakozási törekvése – amely cél az alkotmányában is szerepel – volt az egyik fő oka Oroszország Kijev elleni katonai műveletének. Putyin szerint Oroszország egyik fő célja a konfliktusban az ukrán semlegesség.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Ursula von der Leyen és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük