KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kik cenzúráznak Csehországban? – “A hazám visszatér a totalitarizmushoz” – figyelmeztet a legendás cseh szabadságharcos lánya

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Václav Havel legfontosabb szövetségesének újságíró lánya bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az amerikai kormány, az Európai Unió és Soros György finanszírozza a szólásszabadság visszaszorítását Csehországban.

Nyugaton sokan emlékeznek a cseh írók és művészek hősiességére a szólásszabadságért folytatott harcban a totalitárius kommunista uralom alatt. E disszidensek közül a leghíresebb Václav Havel volt. De egy másik kiemelkedő személyiség, aki az egykori Csehszlovákiában a szabadságért harcolt, Ludvík Vaculík, az apám volt. “Őt magát több mint két évtizeden át cenzúrázták” – jegyezte meg a New York Times 2015-ös nekrológjában – “de még így is sikerült megírnia egy sor befolyásos cikket, könyvet és regényt…”.

Ha ma, harmincöt évvel a kommunizmus bukása után visszatérne a halálból, apám megdöbbenne azon, hogy a csehek ismét a szólás- és sajtószabadság kormányzati elnyomásával szembesülnek. Mit szólna ő az oknyomozó újságírók kiszorításához a szerkesztőségekből, a webdomainek blokkolásához és a politikai perek újabb sorozatához?

Azt hiszem, apám azt mondaná, hogy egy demokráciában az ember mondhat olyan dolgokat, amelyek a kormánynak nem tetszenek. Még ahhoz is jogunk van, hogy nyilvánosan tévedjünk. Hogy a demokrácia alapja a szabad vita, és hogy az egyik tábor elhallgattatása a másik által az egész társadalom radikalizálódásához vezet.

Ludvik Vaculik a lányával, Cecilie-vel, 1985

A Cseh Köztársaság, amely korábban Szlovákiával együtt Csehszlovákia volt, még mindig szabad állam. Utazhatok, megoszthatom a véleményemet a közösségi médiában, és talán ma már újra írhatok egy mainstream újságba.

De az elnyomás, ami most zajlik, megdöbbentő. Tavaly január óta például a kormány büntetőeljárást indított egy Martina Bednářová nevű tanárnő ellen egy “médiaműveltségi” órán tett kijelentései miatt. Ezen az órán az ukrán-orosz konfliktus történetéről fejtette ki a véleményét. A kormány ügyésze azt állította, hogy tagadta, megkérdőjelezte és jóváhagyta a népirtást.

Most már a kommunistákat is úgy fogjuk börtönbe zárni, mint ahogyan a szüleinket tették?

Az ügy a kommunista pereket idézte azok számára, akik emlékeznek rá. A központi bizonyíték egy titkos, 17 perces felvétel volt, amely az egyik diák mobiltelefonján készült. Az iskola már másnap elbocsátotta Bednářovát.

Vagy vegyük Josef Skalát, a Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt egykori elnökét. A kormány 2022 szeptemberében emelt vádat ellene, miután bejelentette elnökjelöltségét. Egy bíró a következő hónapban nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt a katyni mészárlással, a lengyel hadifoglyok 1940-es katyni meggyilkolásával kapcsolatos kijelentéseiért.

Josef Skala (balra) és Martina Bednářová (jobbra)

A kormány elítélte Vladimir Kapalt, egy alternatív rádióállomás műsorvezetőjét és Juraj Vaclavik amatőr történészt is. Pedig a vádlottak egyike sem tagadta a népirtás megtörténtét. Ők csak azt vitatták, hogy ki a felelős érte.

Miért választott a kormány egy kommunistát az első politikai perre? Mert tudta, hogy egy kommunista nem nyeri el a közvélemény támogatását. Ez azonban kérdéseket vet fel: Most már a kommunistákat is úgy fogjuk börtönbe zárni, mint ahogyan a szüleinket börtönözték be? Akkor miben különbözünk tőlük?

Amikor ötéves voltam, az óvónőim kikérdeztek a szüleim szabadságpárti tevékenységéről. A titkosrendőrség, az úgynevezett StB, az egész lakásunkat lehallgatta. Az ügynökök illegális szamizdatot kerestek a házunkban. És az StB 1989-ig rendszeresen bevitte a szüleimet kihallgatásra.

Hozzám hasonlóan Věra Jourovának is volt egy kellemetlen élménye a gyermekkorából. A The Guardiannek elmondta, hogy amikor egy tanár egyszer megkérdezte tőle, hogy mit gondol a híres Charta 77 szabadságpárti petícióról, túlságosan félt válaszolni a kérdésre, és “horrorisztikus pillanatnak” nevezte.

De Jourová, aki ma az Európai Unió nagyhatalmú biztosa, más tanulságot vont le a horrorisztikus pillanataiból, mint én. Ahol én a szólásszabadságban hiszek, Jourová, úgy tűnik, a “Putyin elleni harcban” hisz a saját gyakorlatával, beleértve a cenzúrát is.

Nem hiszem el, hogy kimondom, de igaz: hazám visszatér a totalitarizmushoz. Mindez ugyanolyan sokkoló a csehországi újságírók, művészek és értelmiségiek számára, mint amilyen sokkoló lesz az amerikaiak számára, akik emlékeznek az olyan emberek áldozataira, mint Havel és az én apám az 1980-as és 1990-es években. Ha megakarjuk védeni a szólásszabadság és a kormányzati kémkedéstől való szabadság örökségét, meg kell értenünk, miért van ez így.

Ez is érdekelheti:  Financial Times: Magyarország blokkolta az EU-ban a befagyasztott orosz vagyon nyereségének átadását az ukránoknak

A szabadságtól a totalitarizmusig

Vera Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos (balra) beszélget Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal (jobbra), aki a “digitális szolgáltatásokról szóló törvény” révén felügyeli az Európai Unió online cenzúráját 2023. december 6-án Brüsszelben, Belgiumban. (Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Jourová Európa egyik fő kampányolója a “dezinformáció” és a “gyűlöletbeszéd” ellen. A Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. Tavaly Jourová terjesztette elő az “európai médiaszabadságról szóló törvényt”, amely a The Guardian és más nagy hírmédiumok szerint függetlenebb és átláthatóbb médiát fog teremteni.

A valóságban a törvény, amelyet az EU parlamentje két hete fogadott el, a kormányzat ellenőrzését fogja kiterjeszteni a média felett. Ez a törvény túlmutat a múlt hónapban hatályba lépett “digitális szolgáltatásokról szóló törvény” által megengedett cenzúrán. Ezt a két törvényt pedig egy újabb, a politikai reklámokat szabályozó törvény fogja segíteni.

A cseh kormány megközelítése teljesen összhangban van az Európai Bizottság ideológiájával. Hazám és az Európai Unió így együttesen hozza vissza a cenzúra totalitárius rendszerét, amely ellen 1967-ben Václav Havel, Milan Kundera, az apám és több száz más író, művész és értelmiségi tiltakozott. (Jourová nem válaszolt a Public megkeresésére, hogy nyilatkozzon.)

Hogyan jutottunk idáig? A kommunizmus bukása után, az 1990-es években valódi szólásszabadság volt. Sok tapasztalt cseh újságíró ma könnyes szemmel emlékszik vissza azokra az évekre. De fokozatosan a cseh politikai és üzleti elit megszilárdította a média feletti ellenőrzést.

Aztán hirtelen, a COVID-járvány idején a korrupció és a totalitarizmus erői egyre erősebbek és nyilvánvalóbbak lettek. Markéta Dobiášová cseh újságíró véletlenül bukkant rá bizonyítékokra, amelyek szerint a CNN Prima News tévécsatorna az akkori miniszterelnökkel, Andrej Babišsal együttműködve megsértette a járványellenes intézkedéseket, miközben az országot merev zárlat sújtotta.

Dobiášová félelmetes újságíró. A hat jelentős újságírói díjjal kitüntetett riporter az ország összes jelentős televíziós intézményében dolgozott, köztük a közszolgálati Cseh Televízióban is. 2020-ban a CNN Prima News oknyomozó csapatának vezetője volt.

De nem volt ellenfele a bosszúszomjas hírmédiának, amely a nagyhatalmú vállalati hirdetőkkel, valamint a cseh és az uniós kormánnyal szövetkezett. A CNN Prima News 2020 elején elbocsátotta Dobiášovát, miután az nem volt hajlandó cenzúrázni saját riportját, hogy eltussolja a tévécsatorna kormányhoz fűződő kapcsolatát.

“A járvány idején a tudományos tekintély a cenzúra eszközévé vált”.

Dobiášová ezután két másik főáramú nyomtatott sajtóorgánumhoz ment dolgozni. Ott feltárta, hogy a kormányzati tisztviselők nemcsak az emberi jogokat sértik, hanem illegális járványügyi intézkedésekkel milliárdokat nyúlnak ki az államkasszából. “A konfliktusokkal már nem foglalkoztak” – mondta Dobiášová a Publicnak. Aztán ezek a kiadványok is kiszorították őt.

A nagy médiumok más újságírókat is kiszorítottak, köztük Angelika Bazalová-t, a BBC prágai irodájának és a Cseh Televíziónak a korábbi szerkesztőjét. Bazalová szintén bajba került a világjárványra adott válaszlépésekkel és az oltási statisztikák kezelésével kapcsolatos oknyomozó újságírás miatt.

“A világjárvány idején” – mondta a Publicnak egy másik lelkiismeretes újságíró, Petr Šourek – “a tudományos hatóság a cenzúra eszközévé vált”.

A Társaság a Szólásszabadság Védelméért szerint a világjárvány idején a cenzúra iránti kormányzati igények az egekbe szöktek. “Ezek a beavatkozások nagyon gyakran állítólagos “tényellenőrzésen” alapultak” – mondta Gabriela Sedláčková, a Társaság műveleti vezetője. “A vírus eredetéről vagy a vakcinák hatékonyságáról szóló, a főáramlattól eltérő véleményeket és szakértői vitákat elhallgatták, még akkor is, ha konkrét tényekkel alátámasztották őket.”

A kormány külső segítséget fogadott fel a cenzúrához. 2020 őszén az Egészségügyi Minisztérium felbérelt egy “Semantic Visions” nevű céget, hogy állítólag a COVID vakcinákat népszerűsítse. Egy František Vrabel nevű volt fegyverkereskedő és egy Jan Barta nevű kaliforniai születésű milliomos 2011-ben létrehozta a Semantic Visions-t.

Jan Barta (balra) és František Vrabel (jobbra)

Hogyan kapták meg a munkát? Segíthetett, hogy Barta több tízmilliós adományokkal járult hozzá a Cseh Köztársaságban kormányzó politikai pártok kampányaihoz, és milliókkal támogatta a jelenlegi elnök, Petr Pavel kampányát.

A Semantic Visions kezdőtőkéje Barta befektetési csoportjától, a “Pale Fire Capital”-tól származott. 2011-ben Barta üzlettársa, Dušan Šenkypl, az “intelligens karantén” projekt későbbi társszervezője, amelybe később az egészségügyi minisztérium százmilliókat fektetett be, szintén csatlakozott a Semantic Visionshoz.

Ez is érdekelheti:  Magyarország újraértékeli szerepét a NATO-ban - a Magyar Békekör reagálása Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya 2019-ben 250 000 dolláros támogatást adott a Semantic Visionsnek, hogy állítólag “harcoljon a dezinformáció ellen”. Ugyanebben az évben Vrabel médiakampányt folytatott, és közvetlen bizonyítékok nélkül azt állította, hogy ellenségei “Oroszországból próbálják aláásni demokratikus rendszerünket”.

A Cseh Televízió egy közintézmény, amelynek azonban a törvény szerint saját maga kellene beszereznie és ellenőriznie az információforrásait, szintén a Semantic Visions ügyfele volt – fedezte fel Dobiášová.

Vrabelnek más cenzúra-kezdeményezésekben is benne volt a keze. Ő vezette a “Nelež” nevű csoportot, ami annyit jelent, hogy “Nem hazudik”, és amely a The Global Disinformation Indexszel együttműködve követeli, hogy a vállalatok ne reklámozzanak olyan oldalakon, amelyeket a csoport dezinformáció terjesztőinek bélyegez.

Soros és a manó kémek

A magyar származású amerikai befektető és filantróp Soros György mosolyog, miután beszédet mondott a Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozóján Davosban, 2022. május 24-én.

Bohumil Kartous, Vrabel társa 2018-ban megalapította a Čeští elfové, azaz “Cseh manók” nevű nonprofit csoportot. Ez a szervezet a közösségi hálózatokon, weboldalakon és lánclevelekben megjelenő “dezinformáció megfigyelésén” dolgozik. Kartous és “manói” megfigyelik a Telegram, a WhatsApp és más alkalmazások állítólagos felforgató csoportjait.

Kelet-Európa-szerte léteznek különböző “manók” kémcsoportok. Litvánia 2013-ban hozta létre a manók kémapparátusát. A cseh manók képviselője tizenhárom ország képviselőivel együtt részt vett a litvániai “Manóakadémián”.

A mai “manók” kémek, akik alig különböznek azoktól, akik lehallgatták a gyerekkori otthonom. Ezek a “manó”-csoportok vagy a kormányzati katonai és hírszerző ügynökségek fedőszervei, vagy “kivágott” csoportok, vagyis olyan csoportok, amelyek civil szervezetnek mondhatják magukat, miközben valójában kormányzati ügynökségeknek dolgoznak.

Vrabel, Barta és Kartous az Aspen Institute Central Europe-ban találkozott és együttműködik a nagyhatalmú pénzügyi érdekeltségek képviselőivel. Az USA kormánya nagymértékben finanszírozza az Aspen Intézetet, amelyet sokan az USA kormányának kivágott szervezetének tartanak. A Public tavaly dokumentálta, hogy az Aspen Institute 2020 nyarán az FBI-jal együtt dolgozott a Hunter Biden laptopjának “előbunkerelésén”, noha az FBI már 2019 decembere óta tudta, hogy a laptop Bidené.

A Public megkeresésére az Aspen Institute Central Europe szóvivője azt mondta: “Bár az Aspen Institute Central Europe része a globális Aspen Institute hálózatnak, stratégiailag és pénzügyileg függetlenek egymástól”.

Soros és Nyílt Társadalom Alapja az elmúlt tíz évben anyagilag támogatta az “Állam újjáépítése” kezdeményezést, amely a közszolgálat digitalizálását, a digitális személyi igazolványokat és a “médiaszabályozást” – ami a cenzúra eufemizmusa – szorgalmazza. A Nyílt Társadalom Alap nem válaszolt a megkeresésünkre.

A mai “manók” kémek, akik alig különböznek azoktól, akik lehallgatták a gyerekkori otthonom.

A cseh kormány kitart amellett, hogy Soros György nem vesz részt a szólásszabadság elnyomásában, és a “Hibrid Fenyegetések Elleni Központ” “dezinformáció terjesztésével” vádolja azokat, akik Soros befolyására mutatnak rá. Bizonyítékként egy honlapra, az atlaskonspiraci.cz-re mutatnak rá, amelyet Soros Nyílt Társadalom Alapja finanszíroz.

Sokan mások is érintettek, köztük a francia hírügynökség, az Agence France-Presse, egy civil szervezet, a Demagog.cz, amelynek látszólagos feladata a Facebookon megjelenő tartalmak tényellenőrzése, valamint a prágai székhelyű Közép-európai Digitális Médiafigyelő Intézet. A “Megfigyelőközpont” a szlovákiai Kempelen Intézet intelligens technológiákért és a Cseh Műszaki Egyetem kutatóit használja. Most mesterséges intelligenciát használnak a “dezinformáció leleplezésére”.

A Megfigyelőközpont egy nyolc hasonló európai nemzeti és regionális központból álló hálózat része. A hálózat 15 országban működik, és az Európai Digitális Média Megfigyelőközpont égisze alatt működik. Az Observatory nem válaszolt a megkeresésünkre.

A fenti csoportok némelyike segíthetett a katonai hírszerző szolgálat feketelistájának összeállításában a kormány 2022 februárjában végrehajtott példátlan cenzúrájához, amikor több tucat olyan weboldalt kapcsolt le, amelyekről azt állította, hogy orosz propagandát terjesztettek.

A kormány szövetségesei megvédték a tevékenységét. “Ezt már sokszor láthattuk háborúkban, például Vietnamban […] meg kell tudni győzni az embereket információkkal arról, hogy amit teszel, az helyes” – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt egykori alelnöke, jelenlegi európai parlamenti képviselő 2022 októberében egy talk-showban. “A dezinformáció a célzott igazság ellentéte”.

A “célzott igazság” valójában nem más, mint kormánypropaganda.

 

Ez is érdekelheti:  Orosz hackerek feltörték a Starlinket, Kijevnek már nincs előnye a kommunikációban

“Visszavágunk”

Ludvík Vaculík, Milan Kundera és Ivan Klíma a Csehszlovák Írók Kongresszusán 1967-ben (A szerző fényképe)

Mindez rendkívül rossz hír mindazok számára, akiknek fontos a szabadság és Vaclav Havel, a szüleim és mindenki más emléke, aki harcolt és meghalt a kommunista totalitarizmus elleni küzdelemben. A két felmentő ítélet ellenére Bednářová tanárnő üldözése a népirtás állítólagos védelmezése miatt még mindig tart. Eközben a Semantic Vision a honlapján a The New York Times, a Guardian, a TIME, a Bloomberg, az AFP és mások “együttműködésével” büszkélkedik.

Ugyanakkor az emberek ellenállnak a leszámolásnak. A közfelháborodást követően a kormány feloldotta a 2022-ben blokkolt weboldalak blokkolását, és a múlt hónapban egy bíróság kimondta, hogy a leállítás jogellenes volt. Az ítélet hivatalosan is megerősítette, hogy valóban a kormány rendelte el a leszereléseket.

Néhány politikai vezető megszólal. “Az ukrajnai háborúról lehet másként vélekedni, még akkor is, ha határozottan elutasítjuk a háború borzalmait” – mondta Václav Klaus elnök Bednářová üldözése idején. “Amikor Henry Kissinger azt mondja, hogy a háborút le kell állítani, és a harctéri status quo elfogadását tekinti a további tárgyalások kiindulópontjának, akkor vajon a népirtást támogatja?”.

A Kriminalizáció és üldözés ellen nevű civil szervezet védi a szólásszabadságot. Tagjai között sok olyan disszidens van, akiket az egykori Csehszlovákiában a kommunista rezsim üldözött. A csoport pénzt gyűjtött a polgároktól Bednářová támogatására, akinek férje az üldöztetés miatt súlyos beteg és munkaképtelen.

Én és mások pedig a rossz szereplőket szólítjuk fel. Jourová mellett ott van Michal Klíma, a kormány média- és dezinformációs biztosa. Klíma, akárcsak én, disszidensek gyermeke. Michal édesapja, Ivan Klíma, gyermekként túlélte a koncentrációs táborban töltött időt, és apám közeli barátja volt.

2023 áprilisában a Twitteren kritizáltam Klímát, a kormány “főcenzorának” neveztem, és azt mondtam, nem értem, hogyan fajulhatott el ennyire a szólásszabadságért küzdő ember fia.

Klíma válaszul azt tanácsolta nekem, hogy “tanulmányozzam többet Oroszország és Európa 20. századi történelmét. Különösen az Oroszország által Közép- és Kelet-Európa felé következetesen tanúsított befolyásszerzési törekvések tekintetében.”

Azt válaszoltam neki, hogy ajánlom neki, hogy tanulmányozza jobban a mai Oroszországot, és azt, amit Klíma a kormány és ezen keresztül az Unió parancsára lemásol, “legyen szó cenzúráról, politikai perekről, az oltáskárok cenzúrájáról, a valuta, a személyi igazolványok és az egészségügyi adatok digitalizálásának propagandájáról”.

Klima ezután nem válaszolt. De nem sokkal később a kormány félretette a “dezinformációellenes törvényjavaslatát”, és megszüntette a dezinformációellenes biztost. Klíma nem válaszolt a Public megkeresésére, hogy kommentálja ezt a cikket.

Ami a Semantic Visions-t illeti, Jan Balatka, az egyik ügyvezető igazgató a következőket mondta a Publicnak: “František Vrábellel már nincs semmilyen kapcsolatunk”. Egy hírportál pedig nemrég arról számolt be, hogy Vrabel úr hárommillió cseh koronával tartozik egy afgán üzletembernek, Fawad Nadrinak.

A kisebb független médiumok növekvő népszerűsége, és az, hogy támogatóik adományaiból képesek megélni, azt mutatja, hogy az emberek inkább maguk alakítják ki véleményüket. “Amikor megértettem, hogy a nagy médiumok szerkesztőségei nem engedik, hogy ezekben a témákban nyomozzak” – mondta Dobiášová – “úgy döntöttem, hogy létrehozom a saját platformomat”.

A civil társadalom más szereplői is reformot követelnek. A gazdák Prágában is tiltakoznak, akárcsak más európai fővárosokban. Németországhoz hasonlóan a cseh kormány is “oroszbarát dezinformátoroknak” bélyegezte őket. Az emberek ráébrednek arra, hogy mit csinál a kormány.

Van mit tanulnunk a szüleinktől. Egy 1967-es beszédében apám azt javasolta írótársainak, hogy “sújtsanak le mindenre, ami szolgalelkűségből árad”. Erkölcsi kötelességünk, hogy támogassuk a szabadságharc iránti elkötelezettségüket. Ha mi nem, akkor szüleink szabadságharca hiábavaló volt.

Eredeti cikk: “My Country Is Returning To Totalitarianism,” Warns Daughter Of Legendary Czech Freedom Fighter

Írta: Cecílie Jílková

Fordítás: Oroszok az Igazság Oldalán

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük