A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Washington felszólította az amerikaiakat, hogy azonnal hagyják el Oroszországot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Washington felszólította az Oroszországba utazó vagy ott tartózkodó amerikaiakat, hogy a Wall Street Journal (WSJ) tudósítójának, Evan Gershkovichnak a letartóztatása után “azonnal” hagyják el az országot. Míg Moszkva szerint tetten érték, amikor államtitkokat próbált megszerezni, az Egyesült Államok a “sajtószabadság” elleni támadásként ítélte el a letartóztatást.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Washington mélységesen aggódik a fejlemény miatt, hozzátéve, hogy “a lehető leghatározottabban elítéljük a Kreml folyamatos kísérleteit az újságírók és a civil társadalom hangadóinak megfélemlítésére, elnyomására és megbüntetésére”.

“MEGISMÉTELJÜK HATÁROZOTT FIGYELMEZTETÉSEINKET AZ AMERIKAI ÁLLAMPOLGÁROKRA AZ OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓN BELÜL LESELKEDŐ VESZÉLYRŐL. AZ OROSZORSZÁGBAN TARTÓZKODÓ VAGY ODA UTAZÓ AMERIKAI ÁLLAMPOLGÁROKNAK AZONNAL TÁVOZNIUK KELL” – ÁLL A VEZETŐ DIPLOMATA KÖZLEMÉNYÉBEN.

Hasonló üzenetet közvetített a Fehér Ház is, Karine Jean-Pierre sajtótitkár kijelentette, hogy “elfogadhatatlan, hogy az orosz kormány amerikai állampolgárokat vesz célba”.

“Elítéljük továbbá, hogy az orosz kormány továbbra is célba veszi és elnyomja az újságírókat és a sajtószabadságot” – tette hozzá, és felszólította az amerikaiakat, hogy “fogadják meg az amerikai kormány figyelmeztetését, hogy ne utazzanak Oroszországba”, vagy hagyják el az országot, ha már az országban tartózkodnak.

A felhívást John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője némileg enyhítette, és kifejtette, hogy Washington valójában nem szólítja fel az amerikaiakat, hogy szó szerint hagyják el Oroszországot, és nem arra ösztönzi a hírügynökségeket, hogy vonják ki tudósítóikat az országból.

Gerskovichot, a WSJ tudósítóját, aki Oroszország, Ukrajna és a volt Szovjetunió híreiről tudósít, kémkedés gyanújával őrizetbe vették Jekatyerinburg városában – jelentette be korábban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az újságírót tetten érték, miközben orosz államtitkokat próbált megszerezni egy hadiipari komplexumnál.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: A Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot egy moszkvai bíróság alkalmazottai kísérték el.
FOTÓ: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/ASSOCIATED PRESS

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: