KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor: A háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Az inflációt nyakon kell ragadni és le kell törni” – jelentette ki a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában

Az európai emberek elindultak a béke irányába, azonban Európa vezetői továbbra is a háború pártján állnak – mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő utalt arra is, mivel a szomszédos országban zajlik a háború, ezért a magyar emberek biztonsága is veszélyben van.

– Mióta nem találkoztunk (március 10-én volt utoljára miniszterelnöki rádióinterjú – a szerk.) , azóta volt egy uniós csúcstalálkozó, ahol ott voltak az uniós kormányfők. Nem csak a saját szememmel látom tehát a dolgokat. Nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és egyre brutálisabb – mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök hozzátette: az a gondolat, amit mi természetesnek veszünk, hogy egy háború egyre brutálisabb, az megtorpanásra kényszeríti az embereket.

Mint mondta, ezt nem látta Brüsszelben. A béke mellé álló országok és vezetők száma nem növekedett – jegyezte meg. Kiemelte, hogy – hasonlóan az I. és a II. világháború idejéhez – az európai emberek elindultak a béke irányába, mivel ahogy nő az áldozatok száma, úgy fordulnak az emberek a béke felé, azonban Európa vezetői továbbra is a háború pártján állnak.

Közel vagyunk hozzá, hogy valamilyen békefenntartó csapatokat küldhetnek-e Ukrajnába 

– szögezte le.

 

Egyre több a pusztító fegyver

A háború a szomszédunkban van, a magyar emberekre nézve ez aggasztó és veszélyes. Miután az események a konfliktus kiterjedésének irányába mutatnak, a veszély folyamatosan nő, ahogy a fegyveres harc mérete is. Orbán Viktor elmondta, egyre több pusztító fegyver bevetéséről döntenek és egyre modernebb eszközöket bocsát Ukrajna kezébe a Nyugat.

– fogalmazott. A kormányfő szerint az a kérdés, hogy hogyan jut a magyar hadsereg lőszerhez gyorsan és olcsón. Így a közös lőszerbeszerzés a magyar hadsereg olcsóbb és jobb ellátását segíti.

– Az ember hajlik arra, hogy mindenki intézze a saját ügyeit, hogy egy másik kontinensen mit gondolnak hazánkról, a háborúról, egy európai ügyről annak nagy jelentősége nincs. Most azonban más a helyzet, hiszen a konfliktus világháborúvá terebélyesedhet és akkor mindenkit érinteni fog – fejtette ki a miniszterelnök.

Mint mondta, a nyugat-európai háborút támogató álláspont erkölcsi megalapozottságú.

Azt gondolják, helyes Ukrajnát támogatni, de a világ azt mondja, hogy ez nem igaz. Nekik ez fontos, de itt a világháború vagy a világbéke kérdése forog kockán. Ez két különböző szempont, el kell fogadni, hogy a miénk legalább olyan fontos morális kérdés, mint az övék – véli a kormányfő. Szerintünk erkölcsi alapon a béke mellé kell állni. Európában kisebbséghez tartozik az álláspontunk, a világban többségbe – tette hozzá.

 

Bele akarnak préselni bennünket a háborúba

– Direkt és indirekt zsarolások, nyomások mindennaposak. Bele akarnak préselni minket a háborúba – jegyezte meg a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a nemzeti parlamenteket nem lehet megkerülni ebben a kérdéseben,

ezért van jelentősége a békepárti határozatnak, amiről ma szavaz az Országgyűlés. 

Kiemelte, hogy a magyar álláspont az, hogy legyen tűzszünet, és ha van tűzszünet, akkor van esély arra, hogy kigondolják a béketárgyalás kereteit. – Az áttörés a tűzszünet lenne, a magyar külpolitikának ez a célja – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy a baloldali háborúpárti, a határozati javaslat pedig egy jó alkalom lett volna ahhoz, hogy feladják a háborúpárti álláspontjukat és csatlakoznak a béketáborhoz. – Nem láttam a jeleit a vitában annak, hogy ezt megtették volna, meglátjuk, hogy szavaznak ma – rögzítette.

 

Voltak országok, akik tudták mit csinálnak

Az orosz támadás óta a munka nagy részét az köti le, hogy figyeljük a háborús eseményeket és megértsük, hogy a többi állam gondolkodása hogyan alakul – mutatott rá a kormányfő. Elmondta, volt egy-két ország az első pillanatban, amelyek pontosan tudták, hogy mit csinálnak, látták, hogy „milyen mély ez a kút”.

Ez is érdekelheti:  Izraeli külügyminiszter: ha Irán területéről éri támadás Izraelt, a megtorlás is oda fog érkezni

Ennek ellenére nem a gyors tűzszünet és béketárgyalások álláspontját foglalták el, hanem bátran, büszkén és saját érdekeiket felmérve álltak bele a háborúba, ilyen volt például Amerika.

A miniszterelnök úgy folytatta: a nagy országok sodródtak ebben a helyzetben, a németek például ki akartak maradni ebből, sokszor nem akartak továbbmenni, támogatni a háborút, de mindig tovább lökték őket, sodródtak. – Az a véleményem, hogy számos olyan ország van, amelyik nem akart ott lenni, ahol most van. Nem csak a nemzeti érdekek miatt, hanem mert látták, hogy egész Európa veszélybe sodródik – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott, hogy az Uniótól két dolgot várunk.

Hogy legyen tartós béke és, hogy az elért jólét szintjét őrizzük meg. Ehhez képest a szankciók tönkre teszik az európai gazdaságot. Vagyis az Unió értelme megkérdőjelezik az emberek fejében, mert a békét és jólétet, vagyis mind a két célt feladta. –Mindenki érzi, hogy ha Európa tovább gyengül, annak a háborútól függetlenül tartós veszélyei lehetnek. Azon kell gondolkodni, hogy hogyan tudjuk elhárítani ezeket a hibákat és hogyan tudjuk az Unió rossz döntéseit kijavítani.

 

Végzetes hiba

– Ellentmondó hírek vannak. Aki magabiztosan beszél az orosz gazdaság híreiről, az »festi« magát – hangoztatta Orbán Viktor. Szerinte a szankciók hatásának a felmérése egy bonyolult feladat, ahhoz évek kellenek. – Óvatos volnék az orosz gazdaság megítélésében. Amiből ki lehet indulni, hogy 2015 után az Oroszországot érintő szankciókat vezetett be az Unió, majd pedig 3 év alatt az ország kiépítette az élelmiszergazdaságát – jegyezte meg.

A miniszterelnök aláhúzta, hogy végzetes hiba egy ország alkalmazkodó képességét megkérdőjelezni.

– A kormány célja, hogy az infláció egyszámjegyűre csökkenjen az év végére – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, vannak erre receptek, a munkát pedig elvégezték. Kiemelte, hogy megjelentek az első jelei annak, hogy csökken az infláció. –A háttérben a fogyasztóvédelem és a versenyhivatal hatalmas erőkkel dolgozik. Nem engedjük, hogy inflációs spekuláció alakuljon ki és extraprofitra tegyenek szert – hívat fel a figyelmet. A kormányfő elmondta, hogy amíg magas az infláció, addig maradnak az árstopok, azonban az infláció csökkenésével idővel kivezetik azokat.
A miniszterelnök legutóbb március 10-én adott rádióinterjút. Akkor figyelmeztetett: soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen.

Ez is érdekelheti:  Egy kisebb budai családi ház árát költötték Magyar Péter hétvégi tüntetésére

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Orbán Viktor interjút ad a Kossuth rádió stúdiójában 2023. január 13-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük